Test af kalkfjerner til badeværelset
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Test: Kalkfjerner

Se hvilken kalkfjerner til badeværelset, som er bedst til at fjerne kalk og kalksæbe. Vi har testet 16 produkter for hvor effektive de er på både vandrette og lodrette flader.

Testet d. 22. maj 2023

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Kalkfjerner

En kalkfjerner skal kunne fjerne kalk fra både vægge, gulve, håndvaske og meget mere. Specielt i badeværelset opstår også problemet kalksæbe, hvor sæbe som fx shampoo binder sig til kalken og gør overfladen fedtet. Vi tester hvor effektivt kalkfjernerne fjerner kalk og kalksæbe.  

Kalkfjernere kan være stærkt ætsende og indeholde uønskede kemikalier som fx parfume og lignende, i testen måler vi derfor også ph-værdien og vurderer ingredienslisten for problematisk kemi.

Vi har testet kalkfjerner af følgende mærker:

Biobaula, Borup, COOP, Cillit Bang, Dr. Beckmann, EcoClean, Grøn Balance, Hjemmelavet kalkfjerner, Klar, Matas, Minuskalk, Rema 1000, Sterling, Toiee, W5 og Welldone

 

Mød personen bag vores kalkfjerner test

Christel og Mariane står bag vores test af kalkfjerner. Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumers Research and Testing, ICRT.

Christel K

Christel Søgaard Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet kalkfjernere

  • Generel afkalkning (afkalkning af vandrette flader) testes ved, at en marmorblok neddyppes ti minutter i kalkfjerneren og vejes for at se, hvor meget kalk der er opløst. Testresultatet sammenlignes med et referencemiddel.

  • Afkalkning af lodrette flader, det vil sige afkalkning af fx vægge, testes ved at neddyppe en marmorblok kortvarigt i kalkfjerneren.

    Marmorblokken henstår i ti minutter med kalkfjerneren på siderne.

    Blokken vejes for at se, hvor meget kalk der er opløst. Resultatet sammenlignes med et referencemiddel.

    Afkalkning af lodrette flader kan være mere besværligt – også fordi produkterne generelt er meget flydende og render af. Derfor er der lagt stor vægt på denne parameter.

  • Det er undersøgt hvor godt kalkfjernerne fjerner kalksæbe.

    Fliser dækket i indtørret kalksæbe påføres kalkfjernerne i det tidsrum, der er angivet på emballagen. Herefter skylles fliserne og det vurderes hvor stor en del af kalksæben der er fjernet.

  • Vi har lavet en deklarationstest, hvor vi har gennemgået ingredienserne for uønskede kemikalier i form af parfume, allergifremkaldende konservering, mistænkt hormonforstyrrende stoffer, miljøbelastende stoffer. Hvis produktet er klassificeret som miljøbelastende er det også medtaget.

    Vi medtager ikke om produktet er ætsende eller hudirriterende. Det vil det oftest være og det er derfor generelt vigtigt at undgå hudkontakt og kontakt med øjnene.

  • Her har vi bl.a. se på om det er en spray der kan indåndes eller et flydende produkt, om det er miljømærket, om emballagen er genanvendt, og hvor let det er at læse vejledningen på etiketten.