Test af Tandpasta med fluor
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Tandpasta

Tandpasta skal rengøre og beskytte dine tænder, uden at slide på emaljen eller indeholde for meget fluor. Se i vores tandpasta test, hvilke der er bedst.

Testet d. 29. januar 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Tandpasta

Vi har testet 11 tandpastaer på laboratorium for evnen til at rengøre tænderne uden at slibe for meget på emaljen. Vi ser også på indhold er fluor. 30 brugere har testet hvor behagelige tandpastaerne er at børste tænder med. 

I testen har vi både testet klassisk tandpasta i tube og tandpasta som tabeletter

Vi har testet følgende mærker:

Aquafresh, Colgate, G.U.M., Happy soaps, Jordan, Oral-B, Sensodyne, The Humble Co., Zendium og Änglamark,

Mød holdet bag vores tandpasta test

Stine og Mariane har holdet bag vores test af tandpasta. Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer og -blade i International Consumer Research & Testing, ICRT.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet tandpasta med fluor

 • Tandpastaernes rengørringseffekt er målt på hvor meget tandpastaen sliber emaljen og hvor godt den fjerne pletter på tænderne. 

  Slibeeffekt af emalje 

  Hvor meget tandpastaerne sliber på tændernes emalje under tandbørstning er målt i et laboratorieforsøg, hvor tænder børstes standardiseret med en tandbørste med tandpasta. Efterfølgende bliver det målt, hvor meget der er slebet af tænderne. Jo mindre slibe-effekt, desto bedre bedømmelse. 

  Fjernelse af pletter 

  Fjernelse af pletter er undersøgt ved, at tænder fra kvæg er blevet farvet med blandt andet te og kaffe og derefter børstet med en tandbørste med tandpasta. 

  Fotometrisk bliver det bestemt, i hvor høj grad pletterne er børstet væk.

 • Det totale indhold af fluorid er målt og sammenlignet med gældende regler og anbefalinger. 

  Testen har også kigget på mængden af tilgængeligt fluorid i tandpastaerne. Det vil sige den mængde fluorid, der kan indbygges i emaljen og derfor være med til at forebygge demineralisering/huller. 

  Det er ikke nødvendigvis alt fluorid i tandpastaerne, der rent faktisk er tilgængeligt og kan indbygges i emaljen. Flourid kan binde sig til andre ingredienser i tandpastaen og dermed ikke være tilgængeligt. 

  For størst effektivitet bør mest mulig af den tilsatte fluor være tilgængelig for emaljen. 

 • 30 personer har afprøvet tandpastaerne i 7 dage og bedømt, hvor godt de synes om at bruge tandpastaerne. Smag, skummeevne, fornemmelsen i munden under tandbørstning og andre ting er bedømt af testpersonerne. 

 • Miljø og sundhed er en bedømmelse af spild af produkt og emballage samt indhold af uønsket kemi i tandpastaerne.

  Tuberne er tømt for tandpasta, så godt det kan lade sig gøre, og derefter er det bestemt hvor stor en del af tandpastaen, der bliver i tuben og derfor går til spilde.

  Spild i form af ekstra karton-pakning omkring tuben er også bedømt. 

  Uønsket kemi er en gennemgang af tandpastaernes indholdsdeklaration for at se om de indeholder problematiske kemikalier. 

  Normalt bedømmes indhold af parfume i plejeprodukter. I tandpasta hedder parfume aroma, og det er tilsyneladende nødvendigt for at få en brugbar tandpasta. Derfor bedømmer vi ikke indhold af parfume/aroma i tandpasta. Kun hvis tilstedeværende parfumestoffer også er problematiske for miljøet, giver indholdet en lavere karakter. 

 • Mærkning er et tjek af, om tandpastaerne har den nødvendige mærkning og information om indhold og anvendelse. 

 • Indhold af SLS (sodium lauryl sulfat) i tandpastaerne er ikke bedømt, men derimod medtaget som information. SLS er et skummemiddel, som kan for nogen forværre problemer med blister i munden. 

  • Slibe-effekt 30 % 
  • Indhold af fluorid 15 % 
  • Fjernelse af pletter 20 % 
  • I brug 15 % 
  • Miljø og sundhed 10 %
  • Mærkning 10 %

  Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer og -blade i International Consumer Research & Testing, ICRT.