Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Hvor får du den billigste el? Vi har testet elselskaber på abonnementspris, tillæg til spotprisen, gebyrer og kundeservice. Se, om du måske bør skifte elselskab her.
Testet d. 6. december 2023
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
FlexEl
TimeEnergi
b.flex
Det frie valg (aconto)
Det frie valg /månedsregning)
Clever Power
Flex
Det glade marked
NaturEl Variabel
SpotEl
Flex-El
Strøm+ 39
Strøm+ Prisgaranti
Variabel
Nordic Flex+
Grøn Fremtid
Grøn Indkøbspris
FlexEl
SpotEl
Kronborg El - Vest
Kronborg El - Øst
Kronborg El+ - Vest
Kronborg El+ - Øst
Time El
Time El Miljø
El til børspris + 10 øre/kWh
El til indkøbspris
go' kvartal energi
go' kvartal vind
go' måned vind
go'måned energi
Elaftale
Elaftale med grøn strøm
Grøn Flex
Variabel Strøm
Karnfull Energi
Lokal Variabel
Grundprodukt
NRGi Time
El fra Nettopower
Nordisk variabel pris
Grøn Nordisk
FlexEl
Grøn OK El Flex
Grøn OK El Spotpris
OK El Flex
OK El Spotpris
Marked
Flex El - Folkeskov Månedsafregnet
Ren Spar
Ren Spot
FleksVIND
Solenergi
Vindenergi
KLIMAHELT
KLIMAHELT+
GrønEl
Variabel timepris
Variabel elpris
Grøn Plus
Grøn Spot
Plus
Spot
SpotVind
Variabel
El til kostpris
El til kostpris, klimastrøm
Variabel pris uden aconto
Variabel pris uden aconto, klimastrøm
GrønSpotEl
SpotEl
NB: Vær opmærksom på, at udgangspunktet for testen er de produkter som selskaberne udbød i november 2023. Priserne på de produkter kan sidenhen være ændret. Du kan derfor godt have et andet aftale/produkt end dem, der fremgår af testen. Det produkt kan både være mere fordelagtig for dig, men kan også være dyrere end det produkt, der fremgår i testen.
Note: Vi har den 11. december 2023 tilføjet Nordisk Energy til testen af elselskaber. Selskabet var påtænkt medtaget i den oprindelige test, men vi manglede at få nogle informationer bekræftet. Siden da har vi fået nye oplysninger om selskabets gebyrer og har derfor opdateret testen med testresultater for Nordisk Energy.
Vi har testet 71 produkter fra 44 forskellige elselskaber. Alle produkter i testen er med variabel pris, dvs. hvor din elpris varierer fra time til time. I testen vil du kunne se prisen for første år som kunde afhængigt af, om du har et forbrug på hhv. 2.000, 3.000, 4.000, 6.000, 10.000 og 15.000 kWh.
Visse elementer af din elprisaftale vil være det samme, uanset hvilket elselskab du er kunde hos. Det gælder fx spotprisen, afgifter til staten og nettariffen, som du betaler til dit lokale netselskab for transport af strøm. I testen her ser vi kun på de dele af elselskabernes produkter, hvor der kan være forskelle fra selskab til selskab.
Her adskiller elselskaberne sig:
Vi har ikke medtaget produkter med midlertidige rabatter, fx introduktionstilbud, eller andre rabataftaler.
I testen har vi udelukkende set på produkter med variabel pris, dvs. hvor elprisen varierer time fra til time. Vi har taget udgangspunkt i selskabernes standardprodukter, og vi har derfor ikke medtaget produkter med midlertidige rabatter eller andre rabataftaler.
Udgangspunktet for testen er produkter, der kunne købes i november 2023. Som forbruger kan du derfor godt være på en anden aftale/produkt end det, der fremgår af testen. Dette produkt kan både være mere fordelagtig, men kan også være dyrere end det produkt, der fremgår i testen. Priserne, der fremgår af testen, kan også siden være ændret.
Vi har i testen ikke set på fastpris-produkter, hvor man betaler en fast pris til elleverandøren pr. kWh, man forbruger i en bestemt periode, fx 3 eller 6 måneder. Vi har således valgt udelukkende at sammenligne direkte sammenlignelige produkter – de variable elprisprodukter. Dette er valgt på baggrund af, at de variable el-produkter efterhånden dominerer markedet.
I vores brugerundersøgelse svarer ca. 80%, at de har en variabel pris. For nogle forbrugere vil fastpris være det rigtige valg. Hvem der har den bedste fastprisaftale, siger testen ikke noget om.
Vi har søgt at medtage et bredt udvalg af de danske el-leverandører. Vi har søgt at medtage et bredt udvalg af el-leverandører, således at der både er store, mellemstore og små helt nystartede selskaber med.
Herudover har vi valgt ikke at inkludere rabataftaler. Det betyder, at fx FDM Strøm og Elforbundet ikke er med i oversigten. Er du i forvejen medlem af FDM, kan FDM strøm være et fornuftigt valg. Elforbundet kan også være et fornuftigt valg, hvis du ønsker at abonnere på deres nyhedsbrev med reklamer.
Vi har beregnet den samlede pris 1. år for 6 forskellige cases med forskelligt forbrug: 2.000, 3.000, 4.000, 6.000, 10.000 og 15.000 kWh.
Når man har en variabel elprisaftale, vil der være elementer, der er ens mellem selskaberne, uanset hvilket selskab, du vælger. Det gælder fx spotprisen på elbørsen Nordpool, hvor prisen varierer time for time, men er ens for alle selskaber, samt afgifter til staten og nettariffer, som betales til det lokale netselskab.
Vi har i beregningen af pris derfor set bort fra de dele, der er ens, uanset hvilket selskab du vælger, og i stedet fokuseret på de dele, som er forskellige fra elselskab til elselskab:
For hver af de 6 cases udregnes prisen som prisen for 1. år.
Den pris der fremgår, er den pris du betaler til din elleverandør. For hvert selskab har vi indhentet prisinformationer fra selskabernes hjemmeside, som vi har bedt dem om at bekræfte.
Den strøm der kommer ud af stikkontakten er den samme, uanset hvor du køber din strøm. Vi opfordrer derfor, i tråd med blandt andet Rådet for Grøn Omstilling, til at vælge det billigste elprodukt, og så selv kompensere for din klima- og miljøpåvirkning, hvis du ønsker det.
I testen har vi således ikke bedømt produkterne på, om de fx har et eller to blade i Forbrugerombudsmandens bladordning.
Nogle selskaber har et gebyr for opsigelse inden for bindingsperioden. Forbrugerombudsmanden har tidligere vurderet, at gebyrer over 800 kroner har været ulovlige. De selskaber der har gebyr for opsigelse inden for bindingsperioden dumper testen.
Hvis et selskab er blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden siden 2020 får selskabet automatisk 0 point i testen.
Har Forsyningstilsynet vurderet, at reglerne om slutafregning af kunder er blevet overtrådt, får selskabet 0 point i testen.
Har elselskabet fået påtale fra Forsyningstilsynet for forkerte indberetninger til elpris.dk, når selskabet 0 point i testen.
Har et elselskab fået indskærpet lovgivningen eller fået kritik fra Forbrugerombudsmanden i perioden fra 2020 og frem til i dag, fratrækkes 5 procentpoint i bedømmelsen.
I testen bedømmes elselskaberne på, om der på det enkelte produkt tilbydes bagudrettet betaling for faktisk forbrug. De produkter hvor der er bagudrettet betaling for faktisk forbrug tildeles flere point i testen, end de produkter hvor det kun er muligt at betale aconto.
I bedømmelsen af kundetilfredshed har vi benyttet EPSI Danmarks branchestudie. Vi har her benyttet gennemsnittet af kundetilfredsheden fra 2021-2023.
Herudover har vi lavet vores egen kundetilfredshedsundersøgelse. Denne undersøgelse er lavet blandt Forbrugerrådet Tænks brugere og er derfor ikke repræsentativ for den danske befolkning.
For hvert enkelt selskab kan du læse deres argumenter for, hvorfor de mener du bør vælge dem som el-leverandør.
Samlet pris 1.år for forbrug på hhv. 2.000, 3.000, 4.000, 6.000, 10.000 og 15.000 kWh: 60%
Bindingsperiode: 10%
Kundetilfredshed: 20%
Afregningsform: 10%
Bliv klogere på variable elpriser, få spareråd og meget mere.
Nordisk Energi lover enkel og billig levering af strøm, men i uigennemsigtige regninger skjuler sig en merpris, som kan løbe op i flere tusinde kroner.
Som forbruger er det ikke altid lige let at få et tilgodehavende igen hos en virksomhed, men loven giver dig mulighed for at lægge renter oveni, indtil du får dine penge igen. Det har et ankenævn netop slået fast.
Det er svært at gennemskue, hvor du får den bedste elaftale. Markedet er præget af flere elselskaber, der bruger aggressiv markedsføring og telefonsalg til at lokke og presse forbrugere til at skifte selskab. Og der er ikke meget hjælp at hente fra den officielle hjemmeside, der skulle give forbrugerne overblik.
Mange hjemmesider lover at finde det billigste elselskab til dig, men siderne lever ikke op til det, de lover, viser undersøgelse.
Elselskabet Vindstød hæver deres abonnementspris og tillæg til spotprisen og rykker kunder fra et meget billigt produkt til et af markedets dyreste. Elselskabet varsler kun om det dybt inde i lang regning.
En række elselskaber har fået påtale fra Forsyningstilsynet eller kritik fra Forbrugerombudsmanden - fem er sågar blevet politianmeldt. Få et overblik over, hvilke elselskaber har været i myndighedernes søgelys.
Testen af elselskaber viser, at der findes gode produkter med rimelige priser, men dyre selskaber, som tilmed bryder loven, præger også billedet. Se hvilke elselskaber, du skal undgå.
Hvor får du den billigste el? Det kan være svært at navigere i de mange elselskaber, forskellige priser og gebyrer. Få hjælp her.
Hvordan vil du betale for din strøm? Vil du helst lægge ud for din el og betale aconto fx hvert kvartal - eller vil du hellere betale hver måned for dit faktiske elforbrug? Få et overblik her.
De fleste, men ikke alle, kan spare penge ved at vælge en variabel elpris i stedet for en fast.