Test af streamingafspiller og medieafspiller
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Streaming- og medieafspillere

Streaming- og medieafspillere som Chromecast, Google tv og Apple Tv, kan gøre det nemt at streame og gøre dit gamle tv til et smart-tv. Vi har testet syv enheder for at se hvor gode de er.

Testet d. 31. oktober 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Streaming- og medieafspillere

Streaming- og medieafspillere er enheder, der kan afspille lyd-/videofiler på samme måde som styresystemet på et smart-tv. Hvis du har et perfekt fungerende smart-tv, har du sandsynligvis ikke brug for en medieafspiller, men hvis dit tv er forældet, eller den app, du ønsker, ikke er tilgængelig på den smart-tv-platform, du bruger, så er en løsning at købe en medieafspiller, som giver dig adgang til den tjeneste, du ønsker, uden at skulle udskifte dit tv. 

Vi har testet medieafspillere og streamingafspillere fra følgende mærker:

Apple, Google, Nvidia, Strong og Xiaomi

Derfor tester vi medie- og streamingafspillere

Vi har testet syv forskellige afspillere, for at se hvor god deres billedkvalitet er, hvilke netværk de understøtter, om de er brugervenlige, vi har målt deres strømforbrug og meget mere.

Vi har ikke tidligere testet streamingafspillere, men fordi de er meget udbredte og et muligt alternativ til at købe et nyt smart-tv, er det interessant at se, om de leverer en god oplevelse, så afspillerne er en god løsning og pengene værd og ikke ender som elektronikaffald uden at have været brugt.

 

Mød holdet bag vores streaming- og medieafspiller test

Thomas og Anders står bag vores test. Thomas har haft kontakten til laboratoriet og har arbejdet med den data vi har fået, Anders har undersøgt og vurderet markedet, for at sikre, at vores test repræsenterer kategorien bredt.

Thomas S Pedersen

Thomas S. Pedersen

Projektleder
Test og analyse
Anders Tranekjær

Anders Flensburg Trankjær

Markedsresearcher
Test og analyse

Sådan har vi testet streaming- og medieafspillere

  • Billedkvalitet

    Billedkvaliteten er vurderet af et testpanel på både FullHD og 4K indhold fra en lokal kilde, samt billedkvalitet fra en streamingtjeneste. Når vi ser på produkternes billedkvalitet, varierer de fra gode til meget gode. Digitale kilder og digital gengivelse betyder, at der ikke er noget kvalitetstab i visualiseringen af indholdet, og kvaliteten er derfor primært afhængig af hvad Streamingtjenesten eller dit lokale indhold kan levere, og din egen net forbindelse frem til enheden. Nogle af produkterne klarer sig lidt bedre, som Nvidia, som laver noget ekstra billedbehandling. Da alle er i stand til at gengive 4K opløsning som pt. er den bedst leverede opløsning fra streamingtjenesterne, betyder det også, at det ville være forkert at vurdere produkterne udelukkende på deres billedkvalitet, fordi de ikke afviger meget.

    Netværk

    De fleste enheder udstyret med en Wi-Fi 5-chip. Også de nyere. Der var 1 undtagelse: Apple TV, som understøtter Wi-Fi 6. Men faktisk er de streaming ikke så datahungrende, så selvom de ikke understøtter den nyeste wifi -standard, er der begrænset risiko for, at det vil give udfordringer. Alle produkter understøtter Wi-Fi, men ikke alle af dem understøtter ethernet. Google Chromecast kan f.eks. bruges med et Ethernet-kabel, men kun hvis du køber den valgfrie adapter, som har en indbygget Ethernet-forbindelse. 
    Xiaomi MI Box understøtter heller ikke ethernet. Dette trækker ned i testen. Især hvis enheden skal bruges i et meget overfyldt Wi-Fi-miljø i en stor bygning, kan det skabe problemer med udfald, og i så fald ville det være rart, hvis du har mulighed for at tilslutte den via et kabel.
     

  • Brugerflade/Indholdsforslag

    Kan du slette pre-installerede apps. Hvor logisk er menuerne, og hvor hurtigt respondere enheden på tryk på fjernbetjeningen er bl.a. testet.

    Også indholdsforslag på smart-tv-platformen som de facto er reklamer har vi tjekket op på om du kan fjerne. Ideen er at forføre kunden til at se indhold fra en bestemt platform/tjeneste. Ideen er ikke nødvendigvis dårlig, da det kan åbne øjnene for indhold man måske ellers ville have overset. Men der hvor det bliver irriterende er, når indholdsforslagene kommer fra tjenester, som du ikke har noget abonnement på, og endnu værre, de giver indholdsforslag til apps, som ikke engang er installeret! Dette kan især være irriterende, når der er børn, der gerne vil se noget, du ikke har. Det er også en ”forurening” af din skærmmenu. Det største problem med indholdsforslagene er, at de er meget svære at slå fra. Mange platforme tillader dig ikke at slå den fra.

    Indholdsforslag på Apple

    På Apple kan du slå dem fra under forudsætning af, at du omprogrammerer startknappen til ikke at henvise til Apple+ længere, og hvis du derefter omorganisere dine apps i din mest brugte rækkefølge, vil du kun se indholdsforslagene fra tjenesten, som er valgt i menuen. Det kunne være ”renere” uden indholdsforslag, men i dette tilfælde får du kun forslagene fra den aktive tjeneste, som du sandsynligvis vil åbne alligevel.

    Indholdsforslag på Android/Google TV

    Indholdsforslag i Android er vanskelige. Der er personaliseringsmuligheder, men hvis du fjerner alle indholdsforslag, er de der stadig. På nogle enheder var det anderledes, men i de fleste tilfælde var det  meget svært at fjerne forslag til indhold. Selvom forslagene kan være gode, så promoverer de kun de store spillere, fordi de mindre platforme ikke foreslås til brugeren.

    Fjernbetjeninger

    Alle enheder er udstyret med en fjernbetjening. Kvaliteten af ​​fjernbetjeningerne er generelt god, kun Xiaomis halter lidt i forhold til de andre. Alle fjernbetjeningerne er en kombination af Bluetooth og IR, men varierer meget visuelt. Nogle ligner klassiske tv-fjernbetjeninger, men de fleste haf efterhånden fået reduceret mængden af knapper betragteligt, hvilket gør dem nemme at overskue, men kan reducere muligheder for hurtig indtastning. 

    Vi har også kigget på den fysiske vejledning som medfølger. De er generelt meget mangelfulde, det er primært en quickguide, som i meget lidt tekst og nogle billeder hjælper med opsætningen af udstyret. Men herefter er det meget begrænset. Her må man søge hjælp online.

  • Forbindelser

    De fleste af Android-enhederne understøtter en eller flere USB-porte. Det er der selvfølgelig undtagelser fra. Vi ser også, at den optiske forbindelse til lyd er en uddøende race såvel som andre tilslutningsmuligheder, som ikke er HDMI. Generelt set er tendensen mindre tilslutningsmuligheder, især hvad angår lydforbindelser. De fleste af produkterne understøtter ikke optiske forbindelser eller endda et stik til ekstern lyd. Den eneste vej frem er HDMI. HDMI-forbindelsen er selvfølgelig en meget alsidig og nyttig forbindelse, men har du brug for alternativer så vær opmærksom på dette.

    Formater

    Vi ser på hvilke lydformater de understøtter, som eksempelvis Dolby Atmos, DTS-HD og LPCM, men også på understøttede videoformater når du afspiller fra en lokal kilde, som H.265HEVC  4K HDR, VP9 – 4K og mange flere. 

  • Vi måler strømforbruget i både standby tilstand og under afspilning. Vi har også målt temperaturen på enheden, efter den har kørt 1 time. Elektronik vil altid udvikle varme, men en god køling/afledning af varme, vil som regel giver en længere levetid af produktet, da varme er medvirkende til at svække komponenter og lodninger samt øge komponenternes følsomhed overfor støj/interferens.