Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Hvilken imprægneringsspray til tekstil er bedst? Vi har testet tektilimprægnering for at se hvilke der er mest vandafvisende, og om de indeholder uønskede kemikalier som PFAS og siloxane
Testet d. 7. februar 2023
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Carbon Pro
Tekstil Imprægnering
Imprægneringsspray
Textile Guard Eco
Waterproofing impregnation
Performance Repel Plus
Tekstil Imprægnering
Textile protector
TX.DIRECT Spray-on
Spray-On textile waterproofing
Protector
Impregnating Agent
Textil Imprægnering
Water Proof
Imprægneringsspray
Imprægneringsmidler til tekstil kan hjælpe fx skaljakken, flyverdragten og sofaen med at være vand- og smudsafvisende. Vi har testet tekstil-imprægnering på to typer af stof, for at se hvor godt de virker.
I testen har vi undersøgt 15 imprægneringsmidler, som repræsenterer et bedt udsnit af hvad der findes på markedet, og har både testet imprægnering med og uden PFAS (fluorstoffer).
Vi har testet den vandafvisende effekt umiddelbart lige efter imprægnering, og efter tre vaske.
Disse mærker har vi testet:
Collonil, Denwax, Droppen, Fibertec, Fjällräven, Grangers, Guardian, Jysk, Nikwax, OrganoTex, Royal, Shoe Finish, Sterling, Woly og Zebla
Obs! nogle af imprægneringmidlerne kan også bruges til fx ruskind, men det har vi ikke testet.
Christel står bag vores test af imprægneringmidler.
Vi har fået testet imprægneringssprays på et laboratorie. Her har de testet imprægneringsmidlerne på to forskellige typer tekstil - groftvævet og fintvævet - begge er lavet af kunststof.
Vi har testet med 3 lapper af hver.
Imprægneringsmidlerne er sendt til laboratorietest for indhold af uønskede kemikalier.
Vi har testet for disse kemikalier:
PFAS, også kaldet fluorstoffer. Vi har testet total organisk fluor, dvs en samlet test for om der indgår organiske fluorforbindelser i produkterne. PFAS kan skade både sundhed og miljø, og EU arbejder på et forbud for al ikke essentiel brug.
Cykliske siloxaner, D4, D5 og D6, også kaldet cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane og cyclohexasiloxane. Stofferne står på EUs liste over særligt problematiske stoffer. D4 er klassificeret som mistænkt for at kunne skade vores evne til at få børn, og D5 er også mistænkt for at være hormonforstyrrende. Alle tre stoffer er problematiske for miljøet.
Vi har kun testet siloxaner i pumpesprays og aerosolsprays uden PFAS.
I testen vægter vi testresultaterne således
Uønskede kemikalier trækker ned i den samlede score, ligesom det også trækker ned, hvis midlet er aerosolspray (spraydåse).
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.
Imprægneringssprays kan indeholde PFAS, også kaldet fluorstoffer, der er problematiske for miljø og sundhed. Se, hvilke sprays du skal undgå her.
Vi har testet imprægneringsmidler til både sko og tekstiler for PFAS. Se, hvordan de forskellige sprays klarer sig i vores test.
Udendørstøj som skaljakker bliver ofte gjort vandtæt eller åndbart med PFAS, der kan være skadelige for miljøet og din sundhed. Men du kan godt undgå dem.
Imprægneringssprays kan gøre tekstiler vandafvisende, så du kan holde dig tør i vådt vejr. Vi har testet, så du kan finde de bedste produkter.
Stegepander, vinterstøvler, udendørstøj, imprægneringsspray, tandtråd, kosmetik og cremer. PFAS har en række meget skadelige effekter på vores sundhed og miljø. Den viden har været kendt i mange år, men alligevel bruges stofferne stadig.
Når du hører om PFAS’ skadelige effekter, kan det være fristende at smide dine nonstick-pander, skaljakker, vinterstøvler og cremer ud. Men er det den rigtige vej frem? Få hjælp her.