TEST af frosne bær - frosne bærblandinger, bærmix og skovbær 🍓
Gå til hovedindhold

Test: Frosne bærblandinger

Hvor gode er frosne bærblandinger eller frosne skovbær? Vi har testet frosne bær fra supermarkederne, for pesticidrester, norovirus m.m.

Testet d. 10. april 2025

Grundige og uvildige test koster penge

Du kan få adgang til denne og alle andre test på tænk.dk

for 58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Frosne bærblandinger

Frosne bærblandinger kan bruges i en håndevending i smoothies, kager, tærter, marmelade, is og meget mere. Men hvor god er kvaliteten af de frosne bær, som i forretninger ofte går under navnet frosne bærblandinger, bærmix eller frosne skovbær.

I testen har vi undersøgt syv forskellige bærblandinger, som typisk består af røde og blå bær fx jordbær, brombær, hindbær, solbær, blåbær, ribs og sågar kirsebær. Vi har sendt blandingerne på laboratorie, hvor vi har undersøgt dem for indhold af pesticidrester, gær og skimmelsvamp, norovirus (Roskildesyge) og bakterier som listeria, stafylokokker og salmonella. 

Derudover har vi undersøgt informationen på emballagen fx om der er oplyst oprindelsesland på bærrene og vi har åbnet poserne og vurderet kvaliteten af bærrene samt vejet de enkelt bær i poserne.

Disse mærker frosne bær har vi testet

Coop, Freshona, Frigodan, Gestus, REMA 1000, Änglamark og Øgo

Tre bærblandinger er ikke økologiske og fire er økologiske

Derfor har vi testet frosne bær

Frosne bær har tidligere været i fokus - specielt hindbær – fordi de har indeholdt bakterier og vira, som bl.a. gav diarre m.m. og det på trods af, at der er krav om varmebehandling af visse fødevarer, herunder frosne bær, fra udlandet. Vi tester bærblandingerne for at se, om de på trods af varmebehandlingen indeholder bakterier eller vira, som kan gøre dig syg.

Bærblandinger består af flere forskellige typer bær, som kan komme fra forskellige lande og producenter. Det betyder at der er risiko for, at der er mange forskellige typer sprøjtemidler i posen, fordi forskellige bær i forskellige lande bliver sprøjtet med forskellige pesticider. Vi tester for at se hvor stort et problem det er.

Vi tester for at se om producenterne overholder reglerne, hvor gode de er til at informere om deres bærmix, og om det de skriver på emballagen, stemmer overens med det, der er i posen, så du trygt kan købe den bærblanding du vil. 

Mød holdet bag vores test af frosne bærblandinger

Peter og Amanda har stået for testen af frosne bærblandinger. Peter har haft kontakten med laboratoriet og sat testparametrene op, mens Amanda har undersøgt markedet og udvalgt og købt de bærmix vi har testet.

peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse
amanda

Amanda Nordmann Noachsen

Studentermedarbejder
Test og analyse

Sådan har vi testet frosne bær

  • Vi har på et eksternt akkrediteret laboratorium screenet for indhold af rester af en lang række forskellige pesticidrester og vurderet mængden og antallet.

  • Indholdet af gær og skimmel er blevet analyseret på laboratoriet

  • Bærrene er blev analyseret for, om de indeholdt den potentielt farlige Norovirus, også kendt som roskildesyge, samt forskellige typer af bakterier som Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, stafylokokker og salmonella

  • Vi har bedømt Information på emballagen for, om forskellige relevante informationer er tilgængelige på emballagen, herunder oplysninger om oprindelse, opbevaring m.m.

  • Kvaliteten af jordbærrene er blevet vurderet af tre personer med en sensorisk og fødevarevidenskabelig baggrund, der har vurderet bærrenes smag, tekstur, udseende og aroma. Desuden har vi vejet de forskellige bærfraktioner, for at undersøge om mængden stemte overens med den  mængdefordeling, som er angivet på emballagen.

    • Pesticidrester: 30 %
    • Gær og skimmel: 20 %
    • Norovirus: 10 %
    • Bakterier: 10 %
    • Information på emballagen: 10 %
    • Kvalitet: 10 %
    • Vejning 10 %