TEST: Maveolier og mavecremer 🧴
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Mavecremer og maveolier

Maveolier kommer både uden og med mistænkt hormonforstyrrende stoffer, viser test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Vær derfor ekstra opmærksom, når du skal smøre din gravide mave ind.

Testet d. 6. maj 2022

Om testen af
Kemitest: Mavecremer og maveolier

Mavecremer og maveolier lover at hjælpe dig af med strækmærker, hvis du undervejs i graviditeten smører maven ind med dem. Men nogle af disse produkter til den voksende mave kan indeholde uønskede kemikalier. Forbrugerrådet Tænk Kemi har i april 2022 tjekket 13 mavecremer og maveolier fra det danske marked for indhold af uønsket kemi.

Det har vi fundet:

  • 6 ud af 13 mavecremer og olier får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. Disse cremer og olier er uden en række problematiske stoffer.
  • 5 mavecremer  og olier indeholder parfume eller planteekstrakter, der kan fremkalde allergi. Vil du nedsætte risikoen for at udvikle parfumeallergi, er det en god ide at bruge uparfumerede produkter til dig og dit barn.
  • 2 mavecremer og olier indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Disse produkter kan vi ikke anbefale.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har ikke undersøgt, hvordan cremerne og olierne er i brug, eller hvordan de virker på strækmærker.

Mød holdet bag testen af mavecremer og maveolier

Anne og Stine fra Forbrugerrådet Tænk Kemi har sammen lavet testen af hudcreme og hudolie, som er markedsført til gravide.

Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet creme og olie mod strækmærker til gravide

  • Forbrugerrådet Tænk Kemi har købt 13 mavecremer og maveolier i den danske detailhandel, både i butikker og online.

    Produkterne er udvalgt, fordi de alle på en eller anden måde henvender sig til gravide. De fleste af dem markedsføres som velegnede til at fjerne strækmærker og flere angiver, at den gravide mave skal smøres to gange dagligt med cremen.

    Produkternes ingredienslister er gennemgået for, om produkterne indeholder stoffer, der kan være problematiske. Det kan for eksempel være stoffer, der er allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

    Vi har ikke undersøgt, hvordan cremerne er i brug, eller om de rent faktisk kan gøre en forskel mod strækmærker.

    Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

  • I testen får 13 mavecremer og maveolier disse bedømmelser:

    • 6 mavecremer og olier får den bedste bedømmelse, A-kolben. De er fri for en række problematiske indholdsstoffer. De gode valg i testen har i nogle tilfælde miljø- og allergimærker.
    • 5 mavecremer og olier får en middel kemibedømmelse, B-kolben, fordi de indeholder planteekstrakter, der kan være forbundet med en risiko for allergi.
    • 2 mavecremer og maveolier får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. De indeholder blandt andet stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

    Produkter med C-kolben indeholder disse stoffer:

    • BHA - en antioxidant, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
    • Cyclopentasiloxane - et stof med blødgørende effekt. Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er også på EU's liste over særlig problematiske stoffer, fordi det er miljøbelastende.
    • Cyclohexasiloxane - et stof med blødgørende effekt. Stoffet er på EU's liste over særlig problematiske stoffer, fordi det er miljøbelastende.
    • Benzyl salicylate - et parfumestof, der - udover at kunne give allergi - også er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

    Produkter med B-kolben indeholder disse stoffer:

    • Parfume, parfumestoffer samt planteekstrakter, der kan give allergi.
    • EDTA-forbindelser, der kan være problematiske i miljøet.

Det siger virksomhederne

  • Dr. Irena Eris Cosmetic laboratorie Ltd., der er ansvarlig for Pharmaceris, oplyser til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at alle ingredienserne, der er i produktet, inklusiv dem som Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderer problematiske, er tilladte i kosmetik og plejeprodukter, samt at hvis de skulle fjerne alle stoffer, der kan udgøre en risiko for miljøet, ville de ikke være i stand til at producere et effektivt kosmetisk produkt.

    De oplyser derudover, at både Cyclopentasiloxane, BHA og disodium EDTA er vurderet sikkert, at bruge i kosmetik og plejeprodukter af CIR (Cosmetic Ingredient Review Expert Panel), ligesom deres egne eksperter også har vurderet, at stofferne er sikre at bruge i det konkrete produkt.

    ”Generelt er det vigtigt at forstå, at mange ingredienser, især aktive ingredienser, der er dem der giver størst ønsket effekt, kan være risikable, hvis de ikke bruges på den rigtige måde. Mange af dem har begrænsninger for eksempel i koncentration, hvilke produkter, de må bruges i eller hvilke ingredienser, de kan kombineres med. Så hvis man bare læser ingredienslisten, kan stofferne fremstå problematiske, men brugt på den rigtige måde er de sikre, effektive og gavnlige."

  • Orkla, virksomheden bag Bio-Oil, har følgende kommentar til testen:

    ”Ved gennemgang af ingredienser ud fra deklarationen tages der ikke højde for mængderne af de forskellige ingredienser.

    Bio-Oil hudpleje olie har gennemgået en sikkerhedsvurdering af en kvalificeret toksikolog og er blevet klassificeret som sikker til den tilsigtede brug af voksne, herunder gravide og ammende kvinder samt børn over tre år. ”

Læs mere om dette

Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.