TEST: Indeholder høretelefoner uønsket kemi? 🎧
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Høretelefoner

Høretelefoner er i kontakt med huden i lang tid. Derfor er det en god ide at undgå uønsket kemi nær huden, når du lytter til musik eller ser serier. Se vores kemitest af 76 høretelefoner her.

Testet d. 12. december 2019

Om testen af
Kemitest: Høretelefoner

I testen af trådløse hovedtelefoner, høretelefoner og headsets har Forbrugerrådet Tænk Kemi undersøgt i alt 76 produkter for en række uønskede stoffer.

Det har vi fundet:

 • Høretelefonerne er i langt de fleste tilfælde fri for problematiske kemikalier, der for eksempel kan være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.
 • Høretelefonerne i testen får i enkelte tilfælde en dårlig eller middel kemibedømmelse. Det skyldes, at de indeholder såkaldte PAH’er eller tjærestoffer, der kan være kræftfremkaldende.

Mød holdet bag kemitesten af høretelefoner.

Projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, står bag testen og har sendt 76 høretelefoner til test på kemisk laboratorie.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet høretelefoner

 • I testen er der indkøbt 76 høretelefoner (primært trådløse), som er sendt til test på kemisk testlaboratorie. Med i testen indgår både on-ear, over-ear, in-ear og true wireless høretelefoner.

  Laboratoriet har testet hovedtelefonerne for indhold af:

  • Ftalater - plastikblødgørende stoffer, der kan være hormonforstyrrende
  • PAH'er - tjærestoffer, der kan være kræftfremkaldende

  Testen har haft fokus på indholdet i selv høretelefonerne. Kemikalieindholdet i ledningerne er ikke testet, da de fleste af høretelefonerne i testen primært bruges uden ledning.

  Indholdet er målt i den del af høretelefonerne, der er i kontakt med øret, for eksempel ørepuderrne på on-ear og over-ear produkterne, samt den del man putter direkte i øret på in-ear- og true wireless-modellerne.

  Den kemiske test er en del af Forbrugerrådet Tænks test af høretelefoner.

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

 • Langt de fleste testede høretelefoner er uden indhold af de to grupper af uønskede kemikalier.

  Resultatet af testen fordeler sig således:

  • 72 produkter får den bedste kemibedømmelse. De er enten helt fri for eller har kun meget små spor af PAH’er
  • 3 produkter får en middel kemibedømmelse. De indeholder mindre mængder PAH’er
  • 1 produkt får den dårligste kemibedømmelse (C-kolben). Det skyldes indhold af PAH’er

  Nogle PAH'er er reguleret i produkter, som du er i tæt, længerevarende hudkontakt med. Det gælder for eksempel høretelefoner. Det gælder dog ikke for de PAH'er, der er fundet i denne test.

  Der blev ikke fundet indhold af ftalater i de testede produkter.

Tidligere test af høretelefoner

 • I 2015 testede Forbrugerrådet Tænk Kemi også høretelefoner. Dengang viste testen indhold af hormonforstyrrende ftalater i 2 sæt høretelefoner, kræftfremkaldende PAH’er i 2 andre og organisk tin i et sidste sæt.

  I testen fra 2015 indgik i alt 16 hovedtelefoner.

  Følgende 5 hovedtelefoner i testen fik den dårligste kemibedømmelse:

  • B&O Beoplay Form 2i - indeholdt PAH'er, som kan være kræftfremkaldende.
  • Bose FreeStyle Earbuds - indeholdt PAH'er, som kan være kræftfremkaldende.
  • Bose SoundTrue AE - indeholdt organiske tinforbindelser, der blandt andet kan være hormonforstyrrende.
  • Gum Confort L'oreille bouton - indeholdt høje mængder af ftalat, som kan være hormonforstyrrende (DEHP, DiBP og DiDP) i øredel og ledning.
  • Tiger hovedtelefoner - indeholdt høje mængder af en ftalat, som kan være hormonforstyrrende (DEHP) i øredel og ledning.

  Ingen af de stoffer, der blev fundet i testen i 2015, var forbudte i høretelefoner. Men de er uønskede, fordi de kan virke henholdsvis hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

  Testen gav 5 gode valg

  I testen fra 2015 fik i alt 5 produkter den bedste kemivurdering (A-kolben), fordi de var uden indhold af de testede kemikalier.

  De restende 6 høretelefoner fik middel bedømmelse. De havde alle små spor af PAH'er. Et par af dem havde også mindre mængder af stoffet triphenylphosphat, der både kan være en flammehæmmer og plastblødgører.