Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Elcykelmotorer

Motoren på elcyklen har stor betydning for hvor god din elcykel er. Mange elcykelmærker bruger samme motor. Se hvilken elcykelmotor du skal spørge efter, når du køber elcykel. Testet: 10. Juni 2021

Få adgang til testen for blot 54 kr.

Det er dyrt at lave uvildige test, som er udført på et professionelt testlaboratorium. Derfor skal du være medlem af Forbrugerrådet Tænk for at se denne test af elcykelmotorer

Et medlemskab koster kun 54 kr. pr. måned, og du kan opsige det fra måned til måned. Samtidig får du bl.a. også adgang til vores +150 øvrige produkttest, og vores magasin med posten 10 gange om året.

Holdet bag vores elcykelmotor test
Thorben Bayer

Thorben Bayer

Projektleder
Test og analyse

Thomas S. Pedersen

Projektleder
Test og analyse
Anders Trankjær

Anders Flensburg Trankjær

Markedsresearcher
Test og analyse

Test facts

Sådan har vi testet motorer til elcykler

Forbrugerrådet Tænk har testet 18 motor og displaykombinationer til elcykler. Der findes mange forskellige elcykler, men mange af dem bruger de samme motorer. Og det er i høj grad motoren på elcyklen, der afgør, hvordan cyklen er at køre med motorkraft. Derfor har Forbrugerrådet Tænk testet en række populære elmotorer til elcykler.

Motorerne er testet på en testbænk

Testcyklerne er blevet sat i en testbænk, hvor en motor simulerer et menneskes pedaltråd og træder med 60 omdrejninger i minuttet – målet er en hastighed på lige under 25 km/t.

Der bliver så testet for forskellige scenarier som eksempelvis cykling på fladt terræn, på bakker og i modvind. Hvert af de tre scenarier testes med tre forskellige hjælpeniveauer, som elcykelmotoren skal understøtte med.

Kørsel på fladt terræn

Kørsel på fladt terræn er en test af, hvordan motoren opfører sig, når den slår til og fra: Er der forsinkelse på, hvornår motoren hjælper eller slår fra, når der bremses? Er der en yoyoeffekt, når du ligger på maksimalhastigheden? Og hvor effektivt understøtter motoren cyklen i forskellige hjælpeniveauer?

Acceleration og assistance

Acceleration og assistance er en test af, hvordan motoren begynder at hjælpe under acceleration. Er det meget tydeligt og giver et ryk eller en mere glidende og behagelig acceleration?

Hvor behagelig er accelerationen fra 0 og op til 25 km/t. både med og uden gearskifte?

Kørsel på stigninger

Kørsel på stigninger og bakker er en test af, hvor meget hjælp motoren giver ved stigninger og bakker i de forskellige hjælpeniveauer. Det bliver målt både med og uden gearskifte og både ved hastigheder omkring 18 km/t. og knap 23 km/t.

Rækkevidden af motoren

Rækkevidden af motoren er vurderet ud fra alle ni kombinationer i testbænken: Hvor lang rækkevidde får du ved blandet kørsel med et standardbatteri på 500 watt-timer? Effektiviteten er vurderet ved en hastighed på både 18 km/t. og 23 km/t.

Motoreffektivitet

Motoreffektivitet er målt for, hvor effektivt motoren omsætter energien til fremdrift.

Display og betjening

Display og betjening vurderes på, hvor let displayet er at betjene, hvor overskueligt det er, hvilken information der er til rådighed, samt hvor let det er at se displayet i eksempelvis kraftigt sollys.

Motorstøj

Motorstøj er vurderet ved at måle, hvor meget motoren larmer, og hvor generende lyden er.

Sådan vægter vi bedømmelsen:

  • Kørsel på fladt terræn 21 %
  • Acceleration og assistance 16 %
  • Kørsel på stigninger og bakker 11 %
  • Rækkevidde 26 %
  • Motoreffektivitet 11 %
  • Display og betjening 5 %
  • Motorstøj 10 %

Disse elcykelmærker bruger typisk de testede motorer

Vi har lavet et overblik over hvilke cykelmærker, som typisk bruger de elmotormærker, vi har testet. Oversigten er ikke fuldkommen, men kan bruges som en rettesnor. Hvis elmotorfabrikanten ikke er nævnt på den elcykel du er interesseret i, er det sandsynligvis ikke en elmotor fra en af de testede mærker.

Spørg i forretningen hvilken elmotor og display elcyklerne har, og brug testen til at se hvordan de klarer sig i testen.

Motorbrand Bosch Shimano Giant Bafang
Cykelbrands Canyon BMC Giant Corwin
  Centurion Ghost   Cortina
  Cresent Kalkhoff   Victoria
  Cube Merida   Excelsior
  Fuji Cannondale    
  Gazelle Scott    
  Haibike Cresent    
  Kalkhoff Raleigh    
  Koga      
  Kona      
  Raleigh      
  Riese & Müller      
  Scott      
  Trek      
  Univega      
  Kildemoes      
  Winther       

Spørgsmål og svar om elcykelmotorer

Hvilken elcykelmotor er bedst?

Hvilken elcykelmotor der er bedst, kommer an på dit behov og hvad du skal bruge din elcykel til.

I vores test opnår én elcykelmotor at blive Bedst i test, i kombination med 3 forskellige displays. Men vi anbefaler 4 motorer i alt i kombination med forskellige displays.

Du skal være logget ind, for at se resultaterne af vores elcykelmotor test

Hvorfor har I testet elcykelmotorer og ikke elcykler?

Det er meget dyrt at indkøbe og teste elcykler. Der findes mange forskellige elcykler, og mange af dem bruger de samme motorer. Og det er i høj grad motoren på elcyklen, der afgør, hvordan cyklen er at køre.

Ved kun at teste motorerne i kombination med deres display (betjeningspanel), kan vi lave en test, som dækker rigtig mange forskellige cykelmodeller og –mærker.

Du kan med testen i hånden gå ned til din cykelforhandler og spørge om du kan købe en elcykel med den motor du gerne vil have.

Hvilket batteri skal jeg vælge til en elcykel?

Batteriet til en elcykel har betydning for hvor langt du kan køre. Et batteri på omkring 400 Wh (Watt timer) er et godt standardbatteri. 

Læs mere om hvilket batteri du skal vælge og hvordan du passer på det på vores hjemmeside.

Læs mere: Batteri til elcykler: Det skal du vide