Test af røde linser - Hvilke smager bedst
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Røde linser

Hvilke røde linser smager bedst? Se vores uvildige smagstest af syv røde linser. Testen er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer og er derfor åben for alle.

Testet d. 30. september 2024

Om testen af
Røde Linser

Røde linser er en populær bælgfrugt du kan bruge i gryderetter, i supper, dahl m.m. Vi har blindsmagt syv forskellige røde linser og bedømt emballagen for om de oplyser oprindelsesland og evt. sundhedsanprisninger. Tre eksperter har blindsmagt linserne, for bedømme hvilke der smager bedst.

Vi har testet splitlinser (dvs. halverede linser) og hele linser. Vi har både testet økologiske og konventionelle. 

Disse linser har vi testet

Biona Organic, Coop, Golden Sun, Grøn Balance, Rema 1000, Salling og Urtekram

Derfor tester vi  røde linser

Linser er en god og billig bælgfrugt, som er et godt og mindre miljøbelastende alternativ til kød. Men hvis vi skal spise flere bælgfrugter, skal kvaliteten være i orden, og vi skal stole på den information vi får på emballagen

Røde linser bliver dyrket både inden for og uden for EU’s grænser – fx i Nordamerika, Inden og Tyrkiet. Det er ikke altid producenten oplyser oprindelsesland på deres produkter og det gør det svært som forbruger, hvis der er lande man fx ikke ønsker at købe produkter fra eller hvis det er vigtigt for en at købe lokale fødevarer. Vi kæmper for større gennemsigtighed i produktionen 

Testen er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.

Mød holdet bag vores test af røde linser

Peter og Louise har stået for testen af kikærter. De har udvalgt mærkerne, så de dækker bredt, haft kontakten til laboratoriet og kørt blindsmagningen. Eksperterne der har blindsmagt er Lene Vietz- kok og konditor, Line Degn - kok og underviser og projektleder Michelle Nadia Werther. Alle tre har specialiseret sig i bl.a. bælgfrugter og linser.

Peter Skjødt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse
Pernille Volsgaard Christensen

Pernille Volsgaard Christensen

Studentermedarbejder
Test og analyse

Sådan har vi testet røde linser

  • Smagtesten af de røde linser er en sensorisk blindtest, hvor eksperterne har bedømt udseende, aroma, smag, tekstur og helhed

    Linserne er tilberedt i ren form. De tørre linser er kogt med lidt salt og smagstestet i deres rene kogte form, samt i en dahl tilberedt af en kok efter samme opskrift

  • Forbrugeren skal forholde sig til meget, når de læser information på emballagen. Vi har derfor bedømt om produkterne overholder gældende lovgivning - og om der er misvisende eller manglende information. 

    Der er foretaget en vurdering af informationen på emballagen. Her har vi bl.a. kigget på mærkningskravene med henvisning til Fødevareinformationsforordningen 1169/2011 af 25. oktober 2011, som indeholder regler for mærkning og næringsdeklaration. 

    Der er flere af produkterne der gør brug af Nøglehulsmærkning, som bla. stiller krav om saltindhold). Flere af produkterne har også ernæringsanprisninger fx høj i protein og fibre, hvorfor vi også har bedømt produkterne i forhold til denne lovgivning. 

    Vi har også vurderet om der er information om sortering/bortskaffelse af emballage. 

    • Smagstest: 90%
    • Information på emballagen: 10%