
Mød holdet bag testen af solstifter.
Stine og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test.

Stine Müller

Anne Beck Christensen
Sådan har vi testet solstifter
-
Solstifterne i testen har faktor 30, 50 og 50+. De er købt i maj 2021. Efter indkøbet er produktnavne og ingredienslister sendt til producenterne for at tjekke, at produkterne ikke er forældede, og at ingredienslisterne er korrekte.
Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at det er en gennemgang af de ingredienser, der optræder på produkternes ingredienslister. Produkterne er derfor ikke testet med kemisk analyse på et laboratorie eller testet for, hvor godt de beskytter mod solen.
Solstifternes ingredienser er vurderet i forhold til, om de for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.
I appen Kemiluppen finder du vurderinger af flere solstifter og også solcremer. Bedømmelsen af solstifterne i denne test er identisk med bedømmelsen af solplejeprodukterne i Kemiluppen.
-
Vi har testet 16 solstifter. Sådan fordeler de sig:
- 7 solstifter får den bedste kemibedømmelse, A-kolbe.
- 9 solstifter får den laveste kemibedømmelse, C-kolbe. De indeholder et eller flere stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Disse uønskede stoffer er fundet i solstifterne
Stoffer, som Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderer som uønskede i de undersøgte solstifter:
- Ethylhexyl salicylate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 7 solstifter.
- Octocrylene er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 6 solstifter.
- Homosalate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 3 solstifter.
- Ethylhexyl methoxycinnamate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er også problematisk for miljøet. Fundet i 1 solstift.
- Benzophenone-3 er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er også problematisk for miljøet. Fundet i 1 solstift.
- BHT er en antioxidant, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 solstift.
Overvej, hvilke stoffer der skal være i din solstift:
- Parfume kan give allergi. Det kan derfor være en god ide at begrænse, hvor meget parfume du samlet set bliver udsat for.
- Det samme gælder planteekstrakter, der kan give allergi.
- Nogle af parfumestofferne kan også være problematiske for miljøet.
Det siger virksomhederne
-
"Apotekets Astma-Allergideklarerede og Svanemærkede Solserie er udviklet med henblik på at give forbrugeren tryg, sikker og effektiv beskyttelse mod solens UVA- og UVB-stråling – med den størst mulige hensyntagen til miljøet. Med udgangspunkt i nyeste viden er vi ved at lægge sidste hånd på en ny, reformuleret udgave af Apotekets Solstift SPF 50+, så hele Apotekets Solserie snart igen kan få den grønne A-kolbe."
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Kemien i solcreme: Det skal du holde øje med
Solcreme kan indeholde UV-filtre og konserveringsmidler, som du skal være opmærksom på. Bliv klogere på kemien i solcreme her.

Solcreme på tube eller spray: Hvad er bedst?
Solcreme kan købes på enten tube eller spray. Men beskytter solcreme på spray lige så godt som solcreme på tube?

Er din solcreme miljøvenlig?
Skal din solcreme være så miljøvenlig som mulig? Se, hvilke solfiltre og andre miljøbelastende kemikalier, du skal holde øje med.

Knap halvdelen af solstifter i test er uden uønsket kemi
Testen af 16 udvalgte solstifter med SPF 30, 50 eller SPF 50+ viser, at knap halvdelen er gode valg uden uønsket kemi. Se mere om testen her.