Tandpasta med fluor ➡️ Test af uønsket kemi 🔍
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Tandpasta

Indeholder din tandpasta kemikalier, der er allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende? Find den bedste tandpasta uden uønsket kemi i vores test.

Testet d. 30. september 2022

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 47 forskellige tandpastaer med fluor for, om de indeholder kemikalier, der kan være et problem for din sundhed og miljøet.

Kemiluppen: Tjek din tandpasta for uønsket kemi

Det har vi fundet:

 • 12 tandpastaer er uden uønsket kemi.
 • 24 tandpastaer indeholder farvestoffet titaniumdioxid (CI 77891), der er mistænkt for at skade arvematerialet.
 • 5 tandpastaer indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer.
 • 1 tandpasta indeholder et stærkt allergifremkaldende stof.
Henter testede produkter
It was not possible to retrieve the test
{{compareProducts.length}}/9
{{ product.brand }} {{ product.model }}
{{ product.brand }}
{{ product.model }}
Sammenlign
Filter Nulstil filtre Luk
{{ results.length }} {{ hasActiveFilters() ? "filtrerede produkter" : "testede produkter" }}
{{::result.brand}}

{{::result.model}}

{{::result.score_percentage}} %
Pris: {{::result.price | dkk}} Testet: {{:: result.test_date | asDate | date: 'MMM yyyy' }}
Vis produkt

Testresultater

 • Laveste score {{::minScore.percentage}} %
 • Dette produkt
  {{::result.score_percentage}} %
 • Højeste score {{::maxScore.percentage}} %
No results with the selected filters

Mød holdet bag kemitesten af tandpasta.

Claus og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test.

Claus J

Claus Jørgensen

Projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet tandpasta

 • Vi har købt et stort udvalg af tandpastaer med fluor fra det danske marked. De er købt i butikker og online.

  Vi har gennemgået ingredienslisterne for indhold af kemikalier, der kan være allergifremkaldende, miljøbelastende eller hormonforstyrrende.

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

 • Af 47 tandpastaer er:

  • 12 tandpastaer uden uønskede kemikalier.
  • 29 tandpastaer indeholder miljøbelastende stoffer eller farvestoffet titaniumdioxid (CI 77891).
  • 6 tandpastaer indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer eller stærkt allergifremkaldende stoffer.

  Titaniumdioxid

  Nyere forskning viser, at titaniumdioxid kan ophobes i kroppen og muligvis skade arvematerialet, når vi spiser det. Titaniumdioxid er også mistænkt for at være kræftfremkaldende, hvis du indånder det.

  Titaniumdioxid er derfor forbudt som tilsætningsstof i fødevarer, men det er fortsat tilladt i plejeprodukter, som du også indtager eller indånder en del af. 

  Vi vurderer titaniumdioxid i tandpasta med en middel kemibedømmelse, B-kolben, fordi du kan spise en del af produktet under brug.

  I testen er stoffet fundet i 24 tandpastaer. Flere tandpastaproducenter har meddelt, at de udfaser stoffet, og snart kommer med nye produkter.

  Triclosan

  Triclosan er et antibakterielt stof, der blandt andet er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet kan ophobes i kroppen og er mistænkt for en række forskellige uønskede sundhedseffekter. Stoffet er fundet i 2 tandpastaer i testen.

  Parabener

  Parabener i form af methylparaben og sodium methylparaben er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Parabener er fundet i 5 tandpastaer i testen.

  Propyl gallate

  Propyl gallate er særligt allergifremkaldende, og er fundet i en enkelt tandpasta.

 • Ingrediensen ”aroma” dækker over parfumeindhold og indgår i alle tandpastaerne i testen. Vi bedømmer ikke parfume i tandpasta, fordi det er vurderet som et nødvendigt stof for at lave en brugbar tandpasta med en god smag.

  Videncenter for Allergi har tidligere oplyst, at tandpasta sjældent er en kilde til parfumeallergi.

 • Vi har kun testet tandpasta med fluor.

  Tandlægeforeningen anbefaler generelt, at du bruger tandpasta med fluor med en koncentration på mindst 1.000 ppm for at give den forebyggende effekt på huller i tænderne. 

  ” Vi ser, at rigtig mange patienter, som begynder at bruge fluorid-fri tandpastaer, pludselig får problemer med huller i tænderne, som de ikke havde før. Det vil ikke ske for alle, men for de fleste, og det er dumt at udsætte sig selv for den risiko”, siger Ole Marker, vicedirektør, Tandlægeforeningen.

  Ifølge Århus Tandlægeskole skal børnene også bruge en tandpasta med mindst 1000 ppm fluorid.

  Undersøgelser har vist at lavere koncentrationer giver ingen eller kun begrænset effekt på huller i tænderne. Til gengæld skal børn under 6 år kun bruge den mængde tandpasta der svarer til deres egen lillefingernegl dagligt. Det vil sige en halv negl to gange om dagen.

  Bor du i en af de kommuner med højt fluorid indhold i drikkevandet, skal du dog spørge din tandlæge til råds om fluorid indholdet i din tandpasta.

Det siger virksomhederne

 • Coop står bag Xtra og Änglamark.

  Vi arbejder løbende på at udfase og minimere brugen af problematiske stoffer, herunder også på at reducere indholdet af aroma i tandpasta, men det er endnu ikke lykkedes os at komme helt i mål.

  I forhold til titaniumdioxid er vi i gang med at få stoffet fjernet fra tandpasta og andre produkter, som kommer i kontakt med slimhinder – med deadline sommer 2024. Det er allerede fjernet fra ”Änglamark” fremrettet, men der vil være en overgangsperiode, hvor man også finder produktet med titaniumdioxid på markedet.

 • Pharma Nord står bag Zymbion.

  Pharma Nord er bekendt med, at titaniumdioxid ikke længere er tilladt som farvestof i fødevarer. Zymbion Q10 tandpasta er kosmetik, og titaniumdioxid (CI 77891) kan stadig lovligt benyttes som farvestof i kosmetik.

  Imidlertid har Pharma Nord besluttet fremover ikke at gøre brug af dette farvestof i Zymbion Q10 tandpasta. såvel som i andre produkter. Som følge heraf vil der ikke blive udleveret yderligere partier af Zymbion Q10 tandpasta med indhold af titaniumdioxid (CI 77891) til handlen i Danmark eller andre markeder. Til erstatning herfor er udviklet en ny og forbedret formulering uden indhold af dette farvestof. Ligeledes er aromastoffet Eugenol udfaset ved denne reformulering. 

 • Vi er i gang med en større ændring af Zendium (alle varianter), som lander i butikkerne senere på året. Titanium dioxid er en af de ingredienser, som vi fjerner.

 • Viofluor står bag Tutti-frutti tandpasta 2-6 år og Multicare.

  Vi er i fuld gang med at relancere ”Viofluor Tutti-Frutti Tandpasta 2-6 År” og den nye formel er uden CI 77891 (titanium dioxid). De lander snart i butikkerne.

 • Mundfrisk.dk står bag Fuchs Junior tandpasta.

  Det pågældende produkt er udgået af vort sortiment.

 • Curadan står bag Curaprox Enzycal toothpaste og Curaprox Kids from 6 years toothpaste.

  Vi er allerede nu begyndt at fjerne TiO2 fra vores eksisterende produkter. VI forventer at relancere Enyzcal-tandpastaerne inden for år 2023. De nye formuleringer vil naturligvis være uden TiO2.

 • Colgate Max Fresh cooling crystal mint tandpasta: Fra årets udgang overgår dette produkt til en ny formel uden titaniumdioxid.