
Mød holdet bag vores støvsuger test
Thorben og Andershar i mange år ledet vores test af støvsugere. Mariane undersøger markedet og udvælger de modeller vi skal have med i testen. Thorben taler med testlaboratoriet og knuser testresultaterne, så vi kan se om producenterne holder hvad de lover og du kan se hvilken støvsuger der er bedst for dig.

Thorben Bayer

Anders Flensburg Trankjær
Sådan har vi testet støvsugere
-
Støvsugerne er både testet for, hvor godt de suger støv op fra gulvtæpper og hårdt gulv med og uden sprækker. Vi har også støvsuget langs panelerne for at se, hvor godt mundstykket får det hele med.
Støvbeholder er fyldt og tømt for støv
Støvposen/støvbeholderen har været både tom og knapt halvt fyldt med støv under testen for at undersøge, om det ville påvirke sugestyrken.
Vi har også testet, hvor hurtigt og effektivt dyrehår suges op af maskinen. Hvis støvsugeren leveres med et parketmundstykke til hårdt gulv, har vi også testet dette.
Den samlede bedømmelse for støvsugning er et gennemsnit af både det almindelige mundstykke og parketmundstykket, hvis modellen kommer med et sådant.
-
Brugervenligheden er vurderet af et panel på 3 personer. Der er taget hensyn til både daglig brug, samt hvor nemt det er at pakke apparatet væk efter brug.
Dagligt brug er blandt andet vurderet ud fra, hvor nemt og hygiejnisk det er at skifte poser og tømme støvbeholdere på de poseløse modeller.
Dagligt brug dækker også over, hvor nemt det er at bakse rundt med støvsugeren:
- Ruller hjulene let+
- Er det nemt at skifte sugestyrke?
- Tænde og slukke?
- Skifte mundstykkets position mellem hårdt gulv og gulvtæppe?
Derudover har panelet bedømt, hvor let det er at skifte motor- og udblæsningsfiltre.
-
Vi har målt, hvor godt støvsugernes filtre og poser holder støv og helt små partikler indenbords. Det sker ofte, at selv modeller med HEPA-filtre ikke holder støvet ret godt tilbage.
Det skyldes utætheder omkring filteret, så støvet blæses forbi i stedet for at blive fanget.
-
Motoren og ledningsrullen udsættes for en omfattende holdbarhedstest, der simulerer flere års brug. Hvis motoren kan køre i 550 timer er resultatet rigtig godt. Hvis maskinen fejler inden da, testes endnu to modeller, og gennemsnittet bedømmes.
Ledningsoprullet testes ved at trække ledningen ud og lade den trække sig selv op igen 1.000 gange. Hvis maskinen fejler undervejs testes endnu en model, og en samlet bedømmelse udregnes på baggrund af gennemsnittet.
-
- Støvsugning 50 %,
- Brugervenlighed 20 %,
- Støvfiltrering 10 %,
- Støj 6 %,
- Holdbarhed 5 % og
- Energiforbrug i forhold til effektivitet 4 %.
Et dårligt resultat i støvsugning eller holdbarhedstesten vil begrænse det samlede resultat.
Testen af støvsugere er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer og -magasiner i International Consumer Research & Testing, ICRT.
Spørgsmål og svar om vores støvsuger test
-
Hos Forbrugerrådet Tænk er alle vores test uvildige og grundigt gennemført. Vores støvsuger test er udført på et testlaboratorium, hvor der er lagt vægt på følgende parametre:
- Støvsugning (sugeevne)
- Brugervenlighed
- Støvfiltrering
- Støj
- Holdbarhed
- Energiforbrug
Af ovenstående parametre er støvsugning (sugeevne) vægtet højest. Læs mere om udførelsen af testen og se testvinderne på denne side.
-
Ud af de mere end 90 støvsugere der er testet, har vi fundet 3 støvsugere, som vi kårer som bedst i test. For at se de tre testvindere, skal du logge ind eller blive medlem af Forbrugerrådet Tænk.
-
Vi har testet mere end 90 forskellige støvsugere, så er alle de populære mærker på markedet med. Vi har testet:
AEG, Bosch, Electrolux, Kärcher, Miele, Nilfisk, OBH Nordica, Philips, Point, Rowenta, SOLAC, Senz, Severin, Siemens og Ufesa
Du kan se de enkelte modeller vi har testet her på testsiden.
Hvilken støvsuger skal jeg vælge?
Er du i tvivl om hvilken støvsuger du skal vælge, så læs mere i disse artikler, hvor vores testeksperter guider dig til hvad du skal være opmærksom på.

Sådan køber du den rigtige støvsuger
Hvilken støvsuger er den rigtige til dit hjem? Få hjælp til at finde den rigtige støvsuger, der er god til det, du har mest brug for.

Her er de bedste støvsugere til hundehår og kattehår
Hundehår og kattehår udfordrer støvsugeren, især hvis du har tæpper. Se de bedste støvsugere, hvis du har kæledyr.

Disse støvsugere er bedst i test
Hvilke støvsugere er Bedst i test? Vi tester både støvsugere med pose og poseløse støvsugere. Her kan du se hvilke tre modeller, der er Bedst i Test.

Poseløs støvsuger: Er det noget for dig?
Er poseløse støvsugere lige så gode som støvsugere med poser, der ofte er billigere? Og sparer du så meget på poserne, at maskinen tjener sig ind?

Bedste støvsugere til under 1.000 kroner
En god billig støvsuger til under 1.000 kroner er ikke så svær at finde. Det viser vores test af støvsugere. Se hvilke billige støvsugere, som klarer sig bedst i vores test

Den ledningsfri støvsuger er mest miljøvenlig
Men du kan selv forbedre miljøpåvirkningen for alle typer af støvsugere ved ikke at støvsuge på fuld kraft.

Disse støvsugere er ejerne gladest for
Over tusinde forbrugere har delt deres erfaringer med støvsugere, og resultatet viser, at ejerne anbefaler særligt to mærker. De dyre robotter og batteridrevne stangstøvsugere giver også ejerne problemer.

Skal jeg vælge originale eller uoriginale støvsugerposer?
Originale støvsugerposer er dyrere end de uoriginale, men er de bedre? Vi har testet forskellen mellem de originale og uoriginale støvsugerposer.