
Mød holdet bag kemitesten af fedtcremer.
Stine og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test.
Sådan har vi testet fedtcremer
-
Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at det er en gennemgang af de ingredienser, der optræder på produkternes ingredienslister.
Produkterne er altså ikke testet med kemisk analyse på et laboratorie eller testet for, hvor godt de beskytter mod solen.
Cremernes ingredienser er vurderet i forhold til, om de for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.
-
12 fedtcremer indgår i testen. De fordeler sig således:
- 11 fedtcremer får bedste kemibedømmelse, A-kolbe.
- 1 fedtcreme får den laveste kemibedømmelse, C-kolbe. Den indeholder stoffet methylparaben, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Methylparaben er blandt andet på EU's liste over stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Der er ikke fundet ulovlige ingredienser i testen.
Methylparaben
Methylparaben er på EU's oprindelige liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Stoffet er også opført på Miljøstyrelsens nye liste fra 2020 som mistænkt hormonforstyrrende.
Endelig har Center for Hormonforstyrrende Stoffer (CeHos) vurderet, at methylparaben er mistænkt hormonforstyrrende. Vurderingen er foretaget med udgangspunkt i det danske forslag til kriterier for hormonforstyrrende stoffer.
Det siger virksomhederne
-
”EU's Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed (VKF) har foretaget en samlet vurdering af alle eksisterende data fra de forskellige parabener. VKF har vurderet at methylparaben ikke udgør en sundhedsrisiko i kosmetiske produkter i tilladte koncentrationer (op til 0,4% (som syre) for enkeltester og 0,8% (som syre) for blandinger af estere)). Den mængde methylparaben (0,200%) , der er i vores produkt Locobase Fedtcreme udgør ikke nogen hormonforstyrrelse, da den ligger indenfor godkendte grænseværdi."
Se Miljøstyrelsens info om kosmetik og parabener.
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Cocktaileffekten: En podcast til gravide om uønsket kemi
I podcasten undersøger gravide Tanja kemiske stoffer, og hvordan du kan minimere din og dit barns samlede udsættelse af uønsket kemi – også kaldet cocktaileffekten.

Fedtcremer: Test giver mange gode kemivalg
Test af 12 forskellige fedtcremer viser, at du kan finde mange gode valg til at pleje tør hud uden uønsket kemi såsom mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Uren hud: Se efter mistænkt hormonforstyrrende stof
Bumser, hudorme og anden slags uren hud kan behandles. Men vær opmærksom på, at mange plejeprodukter kan indeholde et mistænkt hormonforstyrrende stof.

Kemiluppen: Tjek din personlige pleje for uønsket kemi
Kemiluppen er en app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Den hjælper dig, hvis du vil undgå problematiske stoffer i kosmetik og personlige plejeprodukter.

Disse 41 hormonforstyrrende stoffer findes i personlig pleje
41 ingredienser, som er tilladte i kosmetik og plejeprodukter, har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg. Se alle 41 stoffer her og få gode råd til at undgå uønsket kemi.