Test af Ekstra jomfruolivenolie fra Spanien
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
TEST

Test: Olivenolie

Vi har testet otte spanske ekstra jomfruolivenolier for smag, kvalitet, renhed og for om olierne rent faktisk må kalde sig for ekstra jomfruolivenolie.

Testet d. 14. september 2023

For at olivenolie kan kalde sig ekstra jomfruolivenolie, kræver det, at det lever op til en række krav. Forbrugerrådet Tænk har købt otte spanske ekstra jomfruolivenolier i forskellige supermarkeder og testet, om de må kalde sig ekstra jomfruolivenolie.

Vi har også testet olierne for, om de indeholder mineralske olier, og om de er blevet fortyndet med billigere olietyper, og om det, der står på varedeklarationen, passer til indholdet.

Vi har testet følgende mærker              

Boromeo, Coop 365 Økologi, Coosur, El Silencio, La Espaniola, Primadonna, Rema 1000 og San Leandro.

Henter testede produkter
It was not possible to retrieve the test
{{ product.brand }}
{{ product.model }}
{{ product.brand }} {{ product.model }}
{{compareProducts.length}}/9
Sammenlign Fjern
Filter Nulstil filtre Luk
{{ results.length }} {{ hasActiveFilters() ? "filtrerede produkter" : "testede produkter" }}
{{::result.brand}}

{{::result.model}}

{{::result.score_percentage}} %
Pris: {{::result.price | dkk}} Testet: {{:: result.test_date | asDate | date: 'MMM yyyy' }}
Vis produkt

Testresultater

  • Laveste score {{::minScore.percentage}} %
  • Dette produkt
    {{::result.score_percentage}} %
  • Højeste score {{::maxScore.percentage}} %
No results with the selected filters

Mød holdet bag vores ekstra jomfruolivenolie test

Gitte og Peter er holdet bag vores test af olivenolie. I testen benytter vi os både af laboratorieundersøgelser og et ekspertpanel, som bedømmer kvaliteten af olien.

Gitte Sørensen

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og analyse
Peter Skjødt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet ekstra jomfruolivenolie

  • Alle olierne har gennemgået en sensorisk bedømmelse. Det vil sige at smag, duft og udseende er blevet bedømt af et ekspertpanel.  Bedømmelsen er fastlagt i EU-Kommissionens handelsforordning for olivenolie. Olierne har også fået en overordnet bedømmelse af oliens smagsmæssige kvaliteter. 

    Vurderingen er gennemført af et trænet og godkendt panel bestående af dommere, der bedømmer, om olivenolien har fejl, og om der er positive frugtagtige noter i olien. 

    Olivenolie må ikke have sensoriske fejl, og der skal være positive smagsnoter, for at den kan klassificeres som en ekstra jomfruolivenolie. 

  • Analysen af den kemiske kvalitet bliver foretaget på laboratorium. Kemisk kvalitet dækker over en række forskellige analyser som blandt andet indholdet af frie fedtsyrer og peroxider, der begge siger noget om oliens umiddelbare kvalitet. 

    Derudover er der målt på indholdet af 1,2-diacylglyceroler og nedbrydningsprodukter af klorofyl, der siger noget om, hvorvidt olien har været opvarmet eller lagret længe.

  • Laboratoriet undersøger olivenoliens renhed. Renhed er blandt andet en bedømmelse af fedtsyreprofilen og indholdet af triglycerider og steroler for at undersøge, om der er en indikation på, at der er blandet andre billigere planteolier i olivenolien. 

    Ekstra jomfruolivenolie er nemlig en dyr olie og tidligere har der været eksempler på at olien bliver fortyndet med billigere og smagsløse planteolier.

  • Mineralske olier er en uønsket forurening af olien, der for eksempel kan ske under produktionen. Der sker typisk fordi der kommer olie fra pressemaskinen i olien under produktion. Vi har undersøgt indholdet af de 2 typer mineralske olier MOSH og MOAH.

  • Information og deklaration er en bedømmelse af de oplysninger, der er på flaskernes etiketter. Vi har analyseret indholdet af mættede, monoumættede og polyumættede fedtsyrer og sammenholdt det med de næringsdeklarationer, der er på flaskerne. Derudover er der foretaget en bedømmelse af de øvrige informationer der måtte være, for at se om de er misvisende eller har mangler.

    • Kemisk kvalitet 40 %,
    • sensorisk bedømmelse 40 %,
    • renhed 5 %,
    • mineralske olier 10 %,
    • information og deklaration  5 %.

    Mineralske olier under middel eller dårlig trækker den samlede bedømmelse ned.