Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Vi har testet otte spanske ekstra jomfruolivenolier for smag, kvalitet, renhed og for om olierne rent faktisk må kalde sig for ekstra jomfruolivenolie.
Testet d. 14. september 2023
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Økologisk Ekstra Jomfru olivenolie
Spansk Ekstra Jomfruolivenolie
Ekstra jomfru olivenolie
Aceite de oliva virgen extra
økologisk Ekstra jomfru olivenolie
Spansk Ekstra jomfruolivenolie
Ekstra jomfru olivenolie
Olivenolie Ekstra Jomfru
For at olivenolie kan kalde sig ekstra jomfruolivenolie, kræver det, at det lever op til en række krav. Forbrugerrådet Tænk har købt otte spanske ekstra jomfruolivenolier i forskellige supermarkeder og testet, om de må kalde sig ekstra jomfruolivenolie.
Vi har også testet olierne for, om de indeholder mineralske olier, og om de er blevet fortyndet med billigere olietyper, og om det, der står på varedeklarationen, passer til indholdet.
Vi har testet følgende mærker
Boromeo, Coop 365 Økologi, Coosur, El Silencio, La Espaniola, Primadonna, Rema 1000 og San Leandro.
Gitte og Peter er holdet bag vores test af olivenolie. I testen benytter vi os både af laboratorieundersøgelser og et ekspertpanel, som bedømmer kvaliteten af olien.
Alle olierne har gennemgået en sensorisk bedømmelse. Det vil sige at smag, duft og udseende er blevet bedømt af et ekspertpanel. Bedømmelsen er fastlagt i EU-Kommissionens handelsforordning for olivenolie. Olierne har også fået en overordnet bedømmelse af oliens smagsmæssige kvaliteter.
Vurderingen er gennemført af et trænet og godkendt panel bestående af dommere, der bedømmer, om olivenolien har fejl, og om der er positive frugtagtige noter i olien.
Olivenolie må ikke have sensoriske fejl, og der skal være positive smagsnoter, for at den kan klassificeres som en ekstra jomfruolivenolie.
Analysen af den kemiske kvalitet bliver foretaget på laboratorium. Kemisk kvalitet dækker over en række forskellige analyser som blandt andet indholdet af frie fedtsyrer og peroxider, der begge siger noget om oliens umiddelbare kvalitet.
Derudover er der målt på indholdet af 1,2-diacylglyceroler og nedbrydningsprodukter af klorofyl, der siger noget om, hvorvidt olien har været opvarmet eller lagret længe.
Laboratoriet undersøger olivenoliens renhed. Renhed er blandt andet en bedømmelse af fedtsyreprofilen og indholdet af triglycerider og steroler for at undersøge, om der er en indikation på, at der er blandet andre billigere planteolier i olivenolien.
Ekstra jomfruolivenolie er nemlig en dyr olie og tidligere har der været eksempler på at olien bliver fortyndet med billigere og smagsløse planteolier.
Mineralske olier er en uønsket forurening af olien, der for eksempel kan ske under produktionen. Der sker typisk fordi der kommer olie fra pressemaskinen i olien under produktion. Vi har undersøgt indholdet af de 2 typer mineralske olier MOSH og MOAH.
Information og deklaration er en bedømmelse af de oplysninger, der er på flaskernes etiketter. Vi har analyseret indholdet af mættede, monoumættede og polyumættede fedtsyrer og sammenholdt det med de næringsdeklarationer, der er på flaskerne. Derudover er der foretaget en bedømmelse af de øvrige informationer der måtte være, for at se om de er misvisende eller har mangler.
Mineralske olier under middel eller dårlig trækker den samlede bedømmelse ned.
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.
Madolier kan noget forskelligt: Nogle er gode til dressinger, andre til stegning. Her får du en oversigt over de typiske madolier og deres egenskaber.
Olivenolie fra Italien bliver ofte fremhævet som den bedste. Men er det rigtigt? Hvem producerer egentlig den bedste ekstra jomfruolivenolie i verden?
Otte spanske ekstra jomfruolivenolier er blevet testet på kvalitet og smag. Tre lever ikke op til kravene for ekstra jomfruolivenolie på trods af deres mærkat, og en afviger markant fra anden spansk olivenolie.
Forbrugerrådet Tænk har testet otte spanske ekstra jomfruolivenolier for, om de virkelig er, hvad de udgiver sig for, og hvilke der er bedst.
Olivenolie, jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie. Der er forskel på olierne og måden de bliver fremstillet på. Kender du forskellen og kan du smage den?
Palmeolie kan du finde i alt fra kiks til pizzadej. Produktion af palmeolie skader miljø og klima, og det er ikke sundt. Men kan du overhovedet undgå det?