
Mød holdet bag vores ekstra jomfruolivenolie test
Gitte og Peter er holdet bag vores test af olivenolie. I testen benytter vi os både af laboratorieundersøgelser og et ekspertpanel, som bedømmer kvaliteten af olien.

Gitte Sørensen

Peter Skjødt
Sådan har vi testet ekstra jomfruolivenolie
-
Alle olierne har gennemgået en sensorisk bedømmelse. Det vil sige at smag, duft og udseende er blevet bedømt af et ekspertpanel. Bedømmelsen er fastlagt i EU-Kommissionens handelsforordning for olivenolie. Olierne har også fået en overordnet bedømmelse af oliens smagsmæssige kvaliteter.
Vurderingen er gennemført af et trænet og godkendt panel bestående af dommere, der bedømmer, om olivenolien har fejl, og om der er positive frugtagtige noter i olien.
Olivenolie må ikke have sensoriske fejl, og der skal være positive smagsnoter, for at den kan klassificeres som en ekstra jomfruolivenolie.
-
Analysen af den kemiske kvalitet bliver foretaget på laboratorium. Kemisk kvalitet dækker over en række forskellige analyser som blandt andet indholdet af frie fedtsyrer og peroxider, der begge siger noget om oliens umiddelbare kvalitet.
Derudover er der målt på indholdet af 1,2-diacylglyceroler og nedbrydningsprodukter af klorofyl, der siger noget om, hvorvidt olien har været opvarmet eller lagret længe.
-
Laboratoriet undersøger olivenoliens renhed. Renhed er blandt andet en bedømmelse af fedtsyreprofilen og indholdet af triglycerider og steroler for at undersøge, om der er en indikation på, at der er blandet andre billigere planteolier i olivenolien.
Ekstra jomfruolivenolie er nemlig en dyr olie og tidligere har der været eksempler på at olien bliver fortyndet med billigere og smagsløse planteolier.
-
Mineralske olier er en uønsket forurening af olien, der for eksempel kan ske under produktionen. Der sker typisk fordi der kommer olie fra pressemaskinen i olien under produktion. Vi har undersøgt indholdet af de 2 typer mineralske olier MOSH og MOAH.
-
Information og deklaration er en bedømmelse af de oplysninger, der er på flaskernes etiketter. Vi har analyseret indholdet af mættede, monoumættede og polyumættede fedtsyrer og sammenholdt det med de næringsdeklarationer, der er på flaskerne. Derudover er der foretaget en bedømmelse af de øvrige informationer der måtte være, for at se om de er misvisende eller har mangler.
-
- Kemisk kvalitet 40 %,
- sensorisk bedømmelse 40 %,
- renhed 5 %,
- mineralske olier 10 %,
- information og deklaration 5 %.
Mineralske olier under middel eller dårlig trækker den samlede bedømmelse ned.
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Brug dine madolier rigtigt
Madolier kan noget forskelligt: Nogle er gode til dressinger, andre til stegning. Her får du en oversigt over de typiske madolier og deres egenskaber.

Palmeolie: Sådan skærer du ned
Palmeolie kan du finde i alt fra kiks til pizzadej. Produktion af palmeolie skader miljø og klima, og det er ikke sundt. Men kan du overhovedet undgå det?

Olivenolier: Disse er uden uønskede stoffer
Test fra Forbrugerrådet Tænk viser, at olivenolie kan indeholde uønskede stoffer, såkaldte mineralske olier, som blandt andet kan være kræftfremkaldende.

Olivenolie kan indeholde sundhedsskadelige mineralske olier
Flere olivenolier i vores test indeholder små mængder af uønsket mineralsk olie. 2 indeholder dog så meget, at du bør købe en anden olivenolie.

Olivenolie: Her er de bedste ekstra jomfruolivenolier
Forbrugerrådet Tænk har testet 10 ekstra jomfruolivenolier for, om de virkelig er, hvad de udgiver sig for, og hvilke der er bedst.

Olivenolie: Er den italienske olivenolie den bedste?
Olivenolie fra Italien bliver ofte fremhævet som den bedste olivenolie. Men er det rigtigt? Hvem producerer den bedste ekstra jomfruolivenolie?

Hvad er olivenolie?
Olivenolie, jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie. Der er forskel på olierne og måden de bliver fremstillet på. Kender du forskellen og kan du smage den?