Kemitest: Menstruationskopper
Er menstruationskopper et godt alternativ til traditionelle bind og tamponer? Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 7 menstruationskopper for indhold af problematiske kemikalier.
Opdateret d. 21. juli 2023
Belladott
Evelina light blue
Lady Cup
Sweet strawberry
Lunette
Clear
Me
Luna Purple
OrganiCup
Clear
Ruby
Cup Pink
Yuuki
Classic clear
Om testen af
Menstruationskopper
Menstruationskopper er de seneste år blevet et almindeligt og udbredt alternativ til bind og tamponer på butikkernes hylder.
Derfor har Forbrugerrådet Tænk Kemi testet 7 menstruationskopper for, om de indeholder eller afgiver en række problematiske stoffer – for eksempel såkaldte ftalater der kan være hormonforstyrrende.
Testen er udført i 2018, men vi har lavet et tjek i 2023 for at sikre, at de testede kopper stadig er på markedet
Det har vi fundet:
- Menstruationskopper er generelt fri for uønsket kemi.
- Menstruationskopperne kan dog afgive såkaldte flygtige forbindelser. De fleste af de testede menstruationskopper lever for eksempel ikke op til de anbefalinger, der gælder for blandt andet sutter og silikone, som er beregnet til fødevarekontakt.
- Kun 1 menstruationskop får den bedste kemibedømmelse, A-kolben.
Mød holdet bag kemitesten af menstruationskopper.
Stine og Anne står bag denne test i samarbejde med eksterne analyselaboratorier, der har lavet kemiske test af menstruationskopper.
Stine Müller
Anne Beck Christensen
Sådan har vi testet menstruationskopper
-
Testen undersøger 7 forskellige menstruationskopper for uønsket kemi.
Menstruationskopperne er blevet indkøbt i foråret 2018. De er efterfølgende sendt til kemiske test på analyselaboratorier.
Produkterne er blandt andet testet for indhold af disse problematiske stoffer:
- Ftalater og andre blødgørere (kan være hormonforstyrrende)
- Nitrosaminer (kan være kræftfremkaldende)
- PAH'er (kan være kræftfremkaldende)
- Klorparaffiner (kan være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende)
- Latexproteiner (kan være allergifremkaldende)
- Utilsigtede forureninger - også kaldet NIAS (Non-Intentionally Added Substances)
Derudover har testen også målt afgivelse af:
- Flygtige forbindelser
- Farve
6 produkter i testen er lavet af silikone, mens det sidste er såkaldt TPE (termoplastisk elastomer). Kun silikone produkterne er testet for flygtige stoffer.
-
Ingen af de 7 testede menstruationskopper indeholdt større mængder problematiske kemikalier.
Alligevel er der kun 1 menstruationskop i testen, Lunette Clear, der får den bedste kemibedømmelse. Den hverken indeholdt eller afgav nogen af de stoffer, der blev undersøgt for.
De resterende 6 produkter får alle en middel kemibedømmelse.
Det skyldes primært, at de fleste afgav såkaldte flygtige forbindelser i niveauer over, hvad der er anbefalet for silikonesutter og silikoneforme beregnet til kontakt med fødevarer.
Der findes ingen retningslinjer for afgivelse af flygtige stoffer fra menstruationskopper, selvom det er produkter, som du er i meget tæt og langvarig kontakt med.
Ftalater
Kun 1 menstruationskop indeholdt spor af ftalatet DEP.
DEP er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
PAH'er
3 menstruationskopper indeholdt spor af tjærestoffer – de såkaldte PAH'er.
I 2 tilfælde er der tale om naftalin, der i EU er klassificeret som muligt kræftfremkaldende.
Latexproteiner
Menstruationskopperne i testen er ikke lavet af latex. Men 2 produkter indeholdt alligevel spor af latexproteiner. Det er de stoffer, du reagerer på, hvis du har latexallergi.
Indholdet var meget lavt. Men har du latexallergi, kan du overveje at vælge nogle af de produkter, der var helt uden spor af latex.
Flygtige forbindelser
Flygtige organiske forbindelser kan afgives fra silikonen, hvis denne ikke er hærdet tilstrækkeligt.
Der findes retningslinjer for, hvor mange flygtige forbindelser der må afgives fra for eksempel sutter og silikoneforme til mad.
5 ud af de 6 menstruationskopper af silikone afgav mere end, hvad disse retningslinjer anbefaler. Der findes ikke tilsvarende retningslinjer for menstruationskopper, selvom det også er produkter, som du er i meget tæt og langvarig kontakt med.
Testen viser, at der er en betydelig afgivelse fra menstruationskopperne efter opvarmning målt som et vægttab af produktet. Testen siger dog ikke noget om, hvilke stoffer der afgives. Afgivelsen er næppe i sig selv et sundhedsmæssigt problem.
Sørg for at følge producentens anvisning og koge produktet, inden du tager det i brug. Så begrænser du afgivelsen af materiale fra kopperne efterfølgende.
Utilsigtede forureninger eller såkaldte NIAS (Non-intentionally added substances)
I de fleste fáf menstruationskopperne fandt vi ikke høje niveauer af NIAS.
Dog havde Me Luna, der var den eneste menstruationskop, der ikke var lavet af silikone men af TPE, testens højeste niveau af iutilsigtede forureninger. Derfor får den også middel kemibedømmelse.
Der er ingen særlige regler for kemikalier i hygiejneprodukter
Per 2018 er der ingen særlige regler eller retningslinjer for problematiske kemikalier i hygiejneprodukter som menstruationskopper og tamponer. Det er på trods af den meget tætte og langvarige kontakt, som du har med disse produkter.
Svensk undersøgelse viser heller ikke alvorlige problemer
Den svenske kemikalieinspektion har i foråret 2018 også lavet kemiske undersøgelser af diverse menstruationsprodukter inklusive menstruationskopper.
Konklusionen er overordnet den samme. Der er ikke fundet alvorlige kemiske problemer ved menstruationskopper.
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.
Kemiluppen: Tjek dine produkter for uønsket kemi
Kemiluppen er en app, der hjælper dig med at undgå problematiske stoffer i kosmetik og pleje samt vask og rengøring.
Menstruationskopper: Find en uden uønsket kemi
En menstruationskop skal ikke indeholde uønsket kemi. Flere menstruationskopper er næsten fri for uønskede stoffer. En enkelt kop får den bedste kemibedømmelse. Se mere her.
Disse menstruationskopper er bedst i test
Menstruationskopper er et alternativ til bind og tamponer. Vi anbefaler tre menstruationskopper hvoraf en bliver Bedst i Test.
Menstruationskop: Er det noget for dig?
Menstruationskoppen er et billigere og mere bæredygtigt alternativ til bind og tamponer, men er den noget for dig? Bliv klogere på menstruationskoppen her.
Hygiejnebind og trusseindlæg kan indeholde parfume
De fleste hygiejnebind er uden uønsket kemi. Men nogle kan indeholde allergifremkaldende parfume. Det viser tidligere test af bind og tamponer fra Always, Tampax mm. Bliv klogere her.