TEST: Håndcreme ➡️ Gratis test af 61 håndcremer 🔍
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Håndcreme

Håndcreme er en effektiv løsning mod tørre hænder. Heldigvis viser Forbrugerrådet Tænk Kemis test, at der er mange gode valg uden uønsket kemi. Se kemitesten her.

Testet d. 22. oktober 2019

Om testen af
Kemitest: Håndcreme

Testen af håndcremer er en deklarationstest, hvor Forbrugerrådet Tænk Kemi tjekker ingredienslisterne for en række uønskede kemikalier.

Det har vi fundet:

  • 20 ud af 61 håndcremer får testens bedste vurdering (A-kolben). De er uden en række problematiske ingredienser og parfume, og mange af disse bærer miljømærket Svanen og et allergimærke.
  • 17 håndcremer indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Kun en enkelt håndcreme indeholdt et allergifremkaldende konserveringsmidler i form af Imidazolidinyl urea. Det er et af de konserveringsmidler, der virker ved at fraspalte formaldehyd, der er allergifremkaldende.
  • 40 håndcremer indeholder parfume, parfumestoffer eller planteekstrakter, der kan give allergi. Nogen af parfumestofferne blandt andet limonene og benzyl benzoate kan også være problematiske for miljøet.

 

Mød holdet bag kemitesten af håndcreme

Stine og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet håndcremer

  • Forbrugerrådet Tænk Kemis test af håndcremer er en deklarationstest.

    Testteamet har købt et stort udvalg af håndcremer i butikker og på nettet.

    Håndcremernes ingredienslister er derefter gennemgået for indhold af problematiske stoffer. Produkterne er ikke sendt til kemisk analyse på et laboratorie og er heller ikke testet for, hvor gode de er i brug.

    Håndcremernes ingredienser er vurderet efter, om de for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.

    I appen Kemiluppen finder du vurderinger af mange flere håndcremer end dem, der er medtaget her. Bedømmelsen af håndcremerne i denne test er identisk med bedømmelserne i Kemiluppen.

    OBS, testen er opdateret i juni 2020, så den tager højde for ændrede vurderinger for nye stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

    Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

  • I alt er der testet 61 håndcremer:

    • 20 får den bedste kemibedømmelse, A-kolbe
    • 24 får en middel kemibedømmelse, B-kolbe
    • 17 får en lav kemibedømmelse, C-kolbe

    De problematiske stoffer, som er fundet i testen, er alle lovlige, og det enkelte produkt udgør ikke i sig selv en risiko ved brug.

    Men de problematiske stoffer har uønskede egenskaber. De er eksempelvis mistænkt for at kunne påvirke hormonsystemet eller kunne give allergi. Derfor er det en god ide at mindske din samlede udsættelse for stofferne for at nedsætte bidraget til den såkaldte cocktaileffekt.

    Testen viser fund af følgende stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende:

    • BHT – fundet i 4 håndcremer
    • Parabener (Methyl-, ethyl-, butyl- og/eller propylparaben) – fundet i 6 håndcremer
    • Butylphenyl methylpropional – fundet i 4 håndcremer
    • Benzyl salicylate - fundet i 9 håndcremer
    • Ethylhexyl methoxycinnamate - fundet i 1 håndcreme
    • Octocrylene - fundet i 2 håndcremer
    • ethylhexyl salicylate - fundet i 1 håndcreme
    • Cyclopentasiloxane - fundet i 3 håndcremer

    I alt indeholdt 17 håndcremer stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende

    Kun en enkelt håndcreme indeholdt et allergifremkaldende konserveringsmidler i form af Imidazolidinyl urea. Det er et af de konserveringsmidler, der virker ved at fraspalte formaldehyd, der er allergifremkaldende.

    40 håndcremer indeholdt parfume, parfumestoffer eller planteekstrakter, der kan give allergi. Nogen af parfumestofferne blandt andet limonene og benzyl benzoate kan også være problematiske for miljøet.

    Vi fandt også andre stoffer, såkaldte EDTA-forbindelser, der ligeledes kan være problematisk for miljøet.

Det siger virksomhederne

  • "EU’s videnskabelige Komité har vurderet, at BHT, der også er kendt fra fødevare som E321 eller E320, er sikkert at anvende i kosmetiske produkter i koncentrationen 0,0002 procent til 0,5 procent. I det testede produkt ligger koncentrationen inden for denne ramme, endda i den lave ende. BHT optages i øvrigt kun i ringe grad i huden, og slet ikke i blodet.  De tests som indikerer, at BHT kan virke hormonforstyrrende er foretaget på fødevarer, som jo optages i kroppen, og her kan en negativ effekt end ikke påvises. Der findes endnu ingen offentliggjorte undersøgelser, som afdækker en hormonforstyrrende påvirkning af BHT fra hudplejeprodukter."

    "Parfumestofferne i produktet er alle af naturlig oprindelse, hvilket er vigtig information for forbrugeren, så denne kan træffe et oplyst valg."

    Forbrugerrådet Tænk Kemi-kommentar:

    BHT har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg, og Miljøstyrelsen vurderer stoffet som muligt hormonforstyrrende blandt andet i deres kortlægning af børns samlede udsættelse for hormonforstyrrende stoffer.

    Ifølge Videncenter For Allergi er parfumestoffer allergifremkaldende, uagtet om de er af naturlig oprindelse.

  • "Clinique er stolt over at kunne tilbyde sine kunder sikre og effektive produkter. Alle produkter og emballager opfylder og/eller overgår de miljøstandarder, der er gældende på de markeder, hvor Clinique er repræsenteret."

    "Alle Origins’ produkter og ingredienser gennemgår en omfattende sikkerhedsgennemgang og evaluering. Vi identificerer de allergener, der findes i vores produkter, for forbrugere, der har behov for denne information, som det er påkrævet af EU. Derudover opfylder og/eller overgår alle Origins produkter og emballager de miljøstandarder, der er gældende på de markeder, hvor produkterne er repræsenteret."

  • "Som alle andre produkter fra MAVALA er håndcremen blevet evalueret nøje af en uafhængig toksikolog inden markedsføringen for at sikre dens sikkerhed for menneskers sundhed under normalt og forventet brug. Denne vurdering dækker alle potentielle risici, inklusive en potentiel hormonforstyrrende effekt, og vurderingen er designet til at forhindre, at stoffer med sådanne effekter findes i koncentrationer, der kan forårsage uønskede virkninger. Det er i øvrigt ikke i offentlighedens interesse at anvende udtrykket ”hormonforstyrrende” for en lang række forskellige ingredienser uanset deres anvendelse."
     
    "Hvad angår duften og parfumestofferne i produktet, så er det naturligvis vigtigt for folk, der har allergi over for disse specifikke stoffer, at undgå dem. Vi er dog af den opfattelse, at det ikke er rimeligt at begrænse anvendelsen af parfumestofferne for hele befolkningen, når det kun er få procentdel af personer, der ikke tåler dem."