TEST af uldvaskemidler 🧺
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Uldvaskemidler

Er der uønsket kemi i dit uldvaskemiddel? Vi har testet uldsæber for, om de indeholder allergifremkaldende, miljøbelastende eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Testet d. 15. december 2023

Om testen af
Kemitest: Uldvaskemidler

Uldvaskemidler til din yndlingssweater eller hjemmestrik kan indeholde stoffer, som kan være problematiske for din sundhed eller miljøet.

Vi har tjekket ingredienslisterne på 33 uldvaskemidler for uønskede kemikalier.

Disse mærker er med i testen:

Vi har testet et bredt udvalg af uldvaskemidler til uld og silke på det danske marked. Vi har testet disse mærker:

365 Minirisk, Aclima, Änglamark, Byoms, Coop, de!ny, Dilling, Ecover, Eucalan, Feldten, Fibertec, Grangers, Grøn Balance, Hello Sensitive, Humdakin, Joha, Lana Care, Maison Belle, Neutral, Nikwax, På Stell, PetiteKnit, Rema 1000, Rømer, Salling, Sonett, Soak, TexCare, Thelma Steimann, Ulrich Natürlich, Woolite og Zebla.

Mød holdet bag deklarationstesten af uldvaskemidler

Stine, Thora og Elise står bag testen af uldvaskemidler

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Thora U

Thora Uldall-Hansen

Studentermedarbejder
Test og analyse

Sådan har vi testet uldvaskemidler

  • Forbrugerrådet Tænk Kemi har udvalgt 33 uldvaskemidler fra det danske marked.

    Vi har kontaktet de relevante virksomheder for at tjekke, at produkterne fortsat er relevante for markedet.

    Ingredienslisterne er indhentet på etiketten, fra producenternes hjemmeside eller efter direkte kontakt til virksomheden bag produktet, hvis deklarationen ikke lå online.

    Ingredienslisterne er tjekket for indholdsstoffer, som kan have problematiske egenskaber for sundhed og miljø.

    Denne test er en deklarationstest. Der er derfor ikke lavet kemiske analyser af produkterne, eller funktionstest af hvor godt vaskemidlerne vasker uldtøjet.

  • Det har vi fundet:

    • 11 uldvaskemidler får den bedste bedømmelse, A-kolben.
    • 12 uldvaskemidler får en middel bedømmelse, B-kolben, pga. indhold af parfumestoffer eller planteekstrakter, der kan give allergi.
    • 10 uldvaskemidler får den laveste bedømmelse, C-kolben, pga. indhold af mistænkt hormonforstyrrende eller allergifremkaldende stoffer.

    Disse kemikalier giver C-kolben

    • Benzisothiazolinone, der er allergifremkaldende, findes i 3 produkter. Stoffet er også problematisk for miljøet.
    • Methylisothiazolinone der er allergifremkaldende, findes i 1 produkt. Stoffet er også problematisk for miljøet.
    • Methylchloroisothiazolinone, der er allergifremkaldende, findes i 2 produkter. Stoffet er også problematisk for miljøet.
    • Cyclopentasiloxane, der er mistænkt hormonforstyrrende og problematisk for miljøet, er fundet i 1 produkt.
    • Cyclohexasiloxane, der er problematisk for miljøet, er fundet i 1 produkt.
    • Methyl ethyl ketone – også kaldet MEK eller butanone – der er mistænkt hormonforstyrrende, er fundet i 2 produkter.
    • Benzophenone-4, der er mistænkt hormonforstyrrende, findes i 1 produkt.
    • Sodium pyrithione, der er et allergifremkaldende stof, findes i 2 produkter. Stoffet er også problematisk for miljøet.

    MEK

    MEK bruges til at denaturere alkohol, så alkoholen ikke kan drikkes. MEK er på myndighedernes liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. 

    Uldvaskemidler 365 Minirisk fra Coop indeholder MEK og får derfor C-kolben i testen, selvom den er  Svanemærket.

    Miljømærkerne tillader generelt ikke mistænkt hormonforstyrrende stoffer i deres produkter, men myndighedernes liste over mistænkt hormonforstyrrende stoffer er desværre ikke indarbejdet i alle Svanemærkets kriterier endnu, og blandt andet ikke for vaskemidler.

    Coop, der står bag 365 Minirisk, oplyser til Forbrugerrådet Tænk, at de er i gang med en udfasning, så der fra foråret 2024 er 365 Minirisk uldvaskemiddel uden MEK.

    Isothiazolinoner

    Isothiazolinonerne – MI, MCI og BIT - er omdiskuterede konserveringsmiddel, fordi de er allergifremkaldende. Mange har fået allergi over for stofferne, efter at de i en årrække var udbredte i kosmetik og plejeprodukter.

    Isothiazolinonerne er nu enten helt forbudt eller har grænseværdier for indhold i kosmetik og plejeprodukter, men ikke i vaske- og rengøringsmidler.

    Sodium pyrithione

    Sodium pyrithione tilsættes som konserveringsmiddel, fordi det hæmmer bakterier. Men stoffet er klassificeret i EU som allergifremkaldende og problematisk for miljøet. Stoffet er ikke tilladt i kosmetik og plejeprodukter, men må gerne bruges i vaske- og rengøringsmidler.

    Cykliske siloxaner

    De cykliske siloxaner er problematiske for miljøet og kan også være hormonforstyrrende. På grund af dette er anvendelsen af stofferne på vej til at blive begrænset i en række forbrugerprodukter - inklusiv vaskemidler.

    Benzophenoner

    Benzophenone-4 er et UV-filter, der tilsættes for at beskytte produktet. Stoffet er mistænkt hormonforstyrrende ligesom mange andre benzophenoner.

    Disse kemikalier giver B-kolben

    • Parfume eller deklarationspligtige parfumestoffer, der kan give allergi, findes i 13 produkter. Vil du nedsætte din risiko for at udvikle allergi, kan du med fordele vælge produkter uden parfume.
    • Benzyl alcohol, der kan være et parfumestof, men også kan bruges som konservering og som kan give allergi, findes i 3 produkter.
    • Planteekstrakter, der kan give allergi, findes i 3 produkter.
    • LAS, der er en betegnelse for lineære alkylbenzene sulfonater, findes i 1 uldvaskemiddel i form af Sodium c10-13 alkyl benzenesulfonate. LAS er en stofgruppe, som kan være problematisk for miljøet. Det skyldes, at stofferne ikke nedbrydes under iltfattige forhold og kan være skadelige for fisk og andre vandlevende organismer.
    • Tetrasodium EDTA, der er problematisk for miljøet, findes i 1 produkt.

    Manglende informationer om ingredienser

    Visse ingredienser skal i følge loven deklareres på vaskemidlerne. Det gælder for eksempel parfume og parfumestoffer samt konserveringsmidler.

    Derudover er det lovpligtigt, at en liste over alle ingredienser i produktet ligger tilgængeligt for alle online.

    Det er dog ikke alle undersøgte uldvaskemidler, der lever op til dette sidste krav, og i enkelte tilfælde har vi heller  ikke efter direkte kontakt til virksomheden kunnet få tilstrækkelig information om ingredienserne i produktet. Dette indgår som en del af vores bedømmelse.

  • De fleste uldvaskemidler er uden enzymer. Det skyldes, at der er nogle enzymer, som kan ødelægge uld og silke.

    Men det gælder ikke for alle enzymer. Der er enkelte uldvaskemidler med i testen, som indeholder andre enzymer, der fx kan hjælpe med at fjerne pletter.

    I testen kan du også både finde uldvaskemidler med og uden lanolin. Lanolin er et fedtstof fra fåreuld.

    Nogle mener, at det er godt at bruge uldvaskemidler med lanolin, fordi det plejer ulden og kan give et beskyttende og vandafvisende lag til dit uldtøj. Men ifølge andre kan det også være med til at gøre ulden mindre svedabsorberende.

    Vi har ikke testet om det er en fordel med lanolin i uldvaskemidlerne eller ej. Vi har heller ikke testet om uldvaskemidler med enzymer er mere effektive til at rengøre uldtøj.

     

  • Manglende informationer om ingredienser

    Visse ingredienser skal i følge loven deklareres på vaskemidler. Det gælder for eksempel parfume og parfumestoffer samt konserveringsmidler.

    Derudover er det lovpligtigt, at en liste over alle ingredienser i produktet ligger tilgængeligt for alle online.

    Det er dog ikke alle de undersøgte uldvaskemidler, der lever op til dette sidste krav, og i enkelte tilfælde har vi heller  ikke efter direkte kontakt til virksomheden kunnet få tilstrækkelig information om ingredienserne i produktet. Manglende informationer indgår som en del af vores bedømmelse

  • Nogle af produkterne markedsføres med anprisninger som fx "non-toxic", hypoallergen eller allergivenlig. Her er det nærliggende at tro, at produkterne fx er fri for stoffer, der kan være problematiske for miljø og sundhed eller er fri for parfume, der kan give allergi. Det er dog ikke altid tilfældet.

    Vil du gerne have et vaskemiddel, der stiller ekstra miljø- og sundhedskrav til indholdsstofferne i produktet, anbefaler vi i Forbrugerrådet Tænk Kemi at gå efter vaskemidler, der bærer de kendte miljø- og allergimærker.

    Vil du være sikker på at undgå parfume, kan du også gå efter produkter, der skriver direkte, at de er parfumefri.

Det siger virksomhederne

  • Coop, der står bag 365 Minirisk, oplyser til Forbrugerrådet Tænk at de er i gang med en udfasning, så der fra foråret 2024 er 365 Minirisk uldvaskemiddel uden MEK, som er et mistænkt hormonforstyrrende stof.

  • På Stell oplyser, at deres uldvaskemiddel vil blive produceret uden benzyl alcohol fra 2024.

  • PetiteKnit oplyser, at deres producent arbejder på at udskifte benzyl alcohol i deres uldvask.