Test af PFAS i cykelolier 🚲
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Cykelolier

Er der PFAS i olie til din cykelkæde? Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 27 cykelolier for indhold af PFAS i form af teflon eller PTFE. Find en god kædeolie til din cykel uden uønsket kemi i testen.

Testet d. 23. marts 2023

Om testen af
Cykelolier

Vi har testet 27 cykelolier på et laboratorie for indhold de problematiske kemikalier PFAS.

Det har vi fundet:

 • 7 cykelolier er uden PFAS og får den bedste bedømmelse, A-kolben.
 • 8 cykelolier får en middel bedømmelse, B-kolben, fordi de enten er dåsesprays og/eller produkter med faremærkning for miljøet. To af dem har et lavere indhold af PFAS.
 • 12 cykelolier får den laveste bedømmelse, C-kolben, fordi de indeholder PFAS. 

Mød holdet bag testen af cykelolier.

Stine står bag denne test af cykelolier

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet cykelolier

 • Vi i Forbrugerrådet Tænk Kemi har i efteråret 2022 indkøbt 27 cykelolier fra det danske marked.

  Afhængig af markedsføringen er cykelolierne sendt på laboratoriet for at blive testet for PFAS.

  Cykelolier, hvor der ikke er angivet indhold af enten PTFE eller teflon (som begge er  PFAS), er sendt til laboratoriet for analyse af total organisk fluor (PFAS).

  Cykelolier, der direkte på produktet markedsfører sig med indhold af teflon eller PTFE, er ikke sendt til analyse.

  PFAS

  Vi har testet total organisk fluor i cykelolierne, hvilket betyder at vi får et mål for det samlede indhold af organiske fluorstoffer (PFAS) i olien, men uden at vide præcis hvilke fluorstoffer, der er tale om.

  PFAS, også kaldet organiske fluorstoffer, er en gruppe af stoffer, der kan skade både sundhed og miljø. EU arbejder derfor på et forbud for al ikke nødvendig brug af PFAS.

  Imens vi venter på et forbud mod PFAS, anbefaler vi at vælge produkter uden stofferne for at undgå udsættelse og yderligere spredning af PFAS i miljøet.

  Faremærkning og dåsespray

  Vi har tjekket, om cykelolierne er faremærket med risiko for miljøet, hvilket vi også tager med i vores bedømmelser. Hvis et produkt er miljøfaremærket, får det automatisk en middel bedømmelse, B-kolben.

  Er cykelolien en aerosolsprays - også kaldet en dåsespray - hvor der er risiko for indånding under brug, får de også automatisk en B-kolbe. Der er ikke samme risiko for indånding af kemikalierne i produktet ved fx en drypflaske.

 • Sådan fordeler de 27 cykelolier sig:

  • 7 cykelolier får den bedste bedømmelse, A-kolben, fordi de er uden PFAS og heller ikke er dåsesprays eller har en miljøfaremærkning.
  • 8 cykelolier får en middel bedømmelse, B-kolben. Det er enten for de er dåsesprays, hvor der er risiko for indånding og/eller produkter med miljøfaremærkning, som betyder, at de indeholder en vis mængde miljøproblematiske stoffer. To af cykelolierne har også et lavere indhold af PFAS.
  • 12 cykelolier får den laveste bedømmelse, C-kolben, fordi de indeholder PFAS. 

  PFAS

  Vi har fundet PFAS i 14 produkter, der både er dåsesprays og drypflasker.

  • 10 af disse kædeolier har PTFE eller teflon angivet på produktet, og der er derfor ikke yderligere testet for indhold. De får en C-kolbe.
  • 2 produkter viste et indhold af organiske fluorstoffer, der var højere end de andre produkter, hvilket tyder på, at der er anvendt PFAS i produktionen af olierne.De får derfor også en C-kolbe.
  • I 2 af olierne var indholdet af fluorstoffer lavere, og disse to kædeolier får en B-kolbe.

  13 cykelolier i testen er uden PFAS.

  • 7 af disse er drypflasker uden miljøfaremærke, og produkterne får derfor en A-kolbe.
  • De 6 andre er alle aerosolsprays hvoraf nogle også er miljøfaremærket, og de får derfor en B-kolbe.

  Testen viser, at du langt hen ad vejen kan se på produktet, om det indeholder PFAS ved at se efter angivelse af teflon eller PTFE. Men det ikke er en fuldstændig garanti for at få fluorfri cykelolie.

  Dåsesprays

  12 produkter i testen er dåsesprays, der findes både med og uden PFAS. Uanset hvad, giver dåsesprays en øget risiko for indånding af produktet, da det spredes i luften ved brug.

  Derfor anbefaler vi olieprodukter på drypflaske.

  Bruger du cykelolie på spray, er det vigtigt at bruge påføringsrøret, der følger med mange af produkterne. 

  Vildledende grøn markedsføring

  Nogle af de produkter, der markedsfører sig med indhold af teflon eller PTFE, har samtidig en anprisning, logo eller et navn, der får produktet til at fremstå miljøvenligt.

  En cykelolie med teflon skriver, at "bionedbrydeligt" på produktet. Et andet produkt med PTFE hedder "Eco-lube", mens to andre olier med teflon har et "Bio"-logo med små grønne blade.

  I alle tilfældene mener vi, at det er misvisende. Teflon eller PTFE er ikke nedbrydeligt i miljøet, og det er heller ikke miljøvenligt eller biologisk.

Det siger virksomhederne

 • FinishLine oplyser, at de har ændret deres Dry lube (tør olie), så de ikke længere indeholder Teflon. 

  Finishline Dry lube findes både som spray og olie.

 • WD-40 company oplyser, at de fjerner PFAS fra deres produkter.