Test af Solcremer- Uvildig test af 46 solcremer ☀️🧴
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Solcreme

Hvilken solcreme er Bedst i test og beskytter dig mod solens skadelige stråler? Find de bedste solcremer i Forbrugerrådet Tænks test og undgå solcremer med ringe beskyttelse.

Opdateret d. 10. juni 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Solcremer

Solcremer har ikke altid den SPF (solbeskyttelsesfaktor), som producenten skriver på emballagen. Og selvom solcremen beskytter godt, skal den stadig være behagelig at have på, så man har lyst til at bruge den. 

I testen undersøger vi solcremernes UVA og UVB beskyttelse. Vi brugertester cremerne for at se, hvor behagelige de er at smøre på, eller om de klistrer, efterlader huden hvid mm. Vi ser naturligvis også på, om de indeholder uønskede kemikalier.

I testen finder du almindelige solcremer, børnesolcremer og solcremer til ansigtet

Disse mærker har vi testet

Vi tester solcremer i faktor 15, 20, 30, 50 og 50+ fra mange af de kendte mærker:

A-derma, Apotekets, Avène, Avivir, Beauté pacifique, Bioderma, Biotherm, Cien sun (Lidl), Clarins, Derma, Ecooking, Garnier Ambre Solaire, Grøn balance, Karmameju, Kraes, La Roche-Posay, Lancaster, Matas, Nilens Jord, Nivea Sun, Nuxe Sun, Rema1000 Sun Circle, Respire, Riemann P20, Rituals, Rudolph care, Salling Fri, Vichy, Yves Rocher og Änglamark

 

Mød holdet bag vores solcreme test

Stine og Lisbeth står for vores test af solcreme. Lisbether markedsreseacher og udvælger de solcremer vi skal teste. Stine er ekspert i kemi. Hun har kontakten til laboratoriet, som både tester for solbeskyttelse og laver brugertest på 30 personer.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Lisbeth Walker

Lisbeth Walker

Markedsresearcher
Test og analyse

Sådan har vi testet solcremer

 • Tidligere test af solcremer og solspray følger den eksisterende internationale standard for måling af solbeskyttelse.

  Testen af ansigtssolcremer samt den nyeste test af solcremer fra 2024 er udført med en nyere testmetode, der er mere etisk forsvarlig, da testpersoner ikke i samme grad skal udsættes for stråling, der påvirker huden. Denne metode er endnu ikke en international standard, men det forventer vi at den bliver i løbet af de næste par år. Indtil da vil produkter, der fejler i måling af beskyttelse målt med den nye metode, også efterprøves med måling efter den gældende standard.

  Forbrugerrådet Tænk bruger altid anerkendte testlaboratorier, og er uafhængige af industrien.

  Solbeskyttelsen i solcremerne bliver målt både over for solens UVA- og UVB-stråler.

  • UVA-beskyttelsen skal være minimum 1/3 af den angivne faktor (SPF).
  • UVB-beskyttelsen skal være lige så høj som den angivne solfaktor.

  Solcremer, der indeholder mere UVA-beskyttelse end minimumskravet får en bedre vurdering, end dem som ligger på minimumskravet.

  Solcremer, der lever op til den lovede faktor, kan ikke skærme 100 procent mod solen. Derfor kan cremerne kun maksimalt opnå bedømmelsen "god".

 • Brugerpanelet har 30 deltagere, der anvender cremerne og bagefter vurderer hver solcreme – eksempelvis for, hvor behagelig den er i brug.

 • Ingredienser er tjekket for indholdsstoffer, der er problematiske for miljø og sundhed, blandt andet hormonforstyrrende- og allergifremkaldende stoffer. 

  Tuber og flasker er tømt for solcreme så godt som muligt, og det er målt, hvor meget der er tilbage i tuben og derfor kan gå til spilde. Overflødig emballage i form af ekstra kartonpakning er også bedømt.

 • Informationen på cremerne er gennemgået. Informationerne på solcremerne skal være på dansk, til at forstå og uden misvisende anprisninger.

  Cremerne bør være uden overflødig papæske, men den skal være forseglet, så du ved, at den ikke har været åben.

  • Målt solbeskyttelse 60 %,
  • I brug 20 %,
  • Miljø og sundhed 15 % 
  • Mærkning og vejledning 5%

  Solcremer med indhold af hormonforstyrrende stoffer eller som ikke giver tilstrækkelig beskyttelse mod solens UVB- eller UVA stråler bliver trukket ned i den samlede bedømmelse.

  Børnesolcremer med parfume bliver ligeledes trukket ned.

Spørgsmål og svar om solcreme

 • Solbeskyttelsen i din solcreme kan godt holde til året efter. Forbrugerrådet Tænk har testet om solcremer, der har stået vinteren over, efter at have været brugt om sommeren, stadig virkede. Vores test viste at solcremerne stadig holdt solfaktoren.

  Hvis cremen lugter eller ser anderledes ud fx fordi den er blevet grynet eller lign. skal du ikke bruge den. På emballagen kan du se hvor lang holdbarheden er, efter at tuben er åbnet.

 • Den bedste solcreme er den, du bruger. 

  Forbrugerrådet Tænk tester hvert år solcremer. Vi ser på om de beskytter med den SPF de angiver, hvor behagelige de er at bruge, og om de indeholder uønsket kemi.

  Ti solcremer opnår Bedst i Test, men der er mange andre gode solcremer - du skal logge ind for at se testresultaterne

 • Du skal bruge mere solcreme, end du tror. Cirka 40 ml solcreme, eller en god håndfuld, skal der til for at smøre en voksen krop ind.

  En solcreme med 200 ml holder derfor til 5 indsmøringer. 

  I vores test regner vi prisen ud for en indsmøring med 40 ml. for en solcreme som virker dyr, er det måske ikke, hvis du ser på indsmørings-prisen og Vice-versa

  Du skal bruge  ca. 5 ml. solcreme til ansigtet, eller hvad der svare til en teskefuld. Husk også at smøre øre, hals og nakke.

Læs mere om dette

Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.