Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Solcremer

Hvilken solcreme er Bedst i test og beskytter dig mod solens skadelige stråler? Find de bedste solcremer i Forbrugerrådet Tænks test og undgå solcremer med ringe beskyttelse. Opdateret: 6. Juni 2021

Få adgang til testen for blot 54 kr.

Det er dyrt at lave uvildige test, som er udført på et professionelt testlaboratorium. Derfor skal du være medlem af Forbrugerrådet Tænk for at se denne test af solcremer.

Et medlemskab koster kun 54 kr. pr. måned, og du kan opsige det fra måned til måned. Samtidig får du bl.a. også adgang til vores +150 øvrige produkttest, og vores magasin med posten 10 gange om året.

Holdet bag vores solcreme test:

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Mariane Andersen

Markedsresearcher
Test og analyse

Test facts

Kom med Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste bag kulissen og se, hvordan vi tester solcreme.

Sådan har vi testet solcremer

Solcremer med forskellig faktor er testet. Vi tester solcremer hvert år, for at se om de beskytter, er uden uønsket kemi, og hvor gode de er at bruge.

Beskyttelsen mod solens UVA- og UVB-stråler er testet

Testen af solcremer og solspray følger relevante internationale standarder for test. Forbrugerrådet Tænk bruger altid anerkendte testlaboratorier, der er uafhængige af industrien.

Solbeskyttelsen i solcremerne bliver målt både over for solens UVA- og UVB-stråler.

  • UVA-beskyttelsen skal være minimum 1/3 af den angivne faktor (SPF).
  • UVB-beskyttelsen skal være lige så høj som den angivne solfaktor.

Solcremer, der lever op til den lovede faktor, kan ikke skærme 100 procent mod solen. Derfor kan cremerne kun maksimalt opnå bedømmelsen "god".

30 personer har afprøvet solcremerne

Brugerpanelet havde 30 deltagere, der har anvendt cremerne og bagefter vurderet hver solcreme – eksempelvis for, hvor behagelig den er i brug.

Miljø og sundhed:

Ingredienser er tjekket for indholdsstoffer, der er problematiske for miljø og sundhed, blandt andet hormonforstyrrende- og allergifremkaldende stoffer. 

Tuber og flasker er tømt for solcreme så godt som muligt, og det er målt, hvor meget der er tilbage i tuben og derfor kan gå til spilde. Overflødig emballage i form af ekstra kartonpakning er også bedømt.

Mærkning og vejledning: 

Informationen på cremerne er gennemgået. Informationerne på solcremerne skal være på dansk, til at forstå og uden misvisende anprisninger.

Cremerne bør være uden overflødig papæske, men den skal være forseglet, så du ved, at den ikke har været åben.

Samlet bedømmelse vægtes således:

  • Målt solbeskyttelse 60 %,
  • I brug 20 %,
  • Miljø og sundhed 15 % 
  • Mærkning og vejledning 5%

Solcremer med indhold af hormonforstyrrende stoffer eller som ikke giver tilstrækkelig beskyttelse mod solens UVB- eller UVA stråler bliver trukket ned i den samlede bedømmelse.

Børnesolcremer med parfume bliver ligeledes trukket ned.

Se film om hvordan vi tester solcreme

I TV 2-programmet Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste viser vi, hvordan vi tester solcremer. I videoklippet øverst kan du se testen for 10 solcremer, men i vores test får du resultaterne af 50 forsekllige slags solcreme. Du får også svar på, om cremen klistrer og hvor meget det koster dig, hver gang du smører dig ind i cremen fra top til tå.

Programmet er optaget i 2016. Testresultateterne i filmen er derfor ikke længere gældende.

Spørgsmål og svar om solcreme

Hvor længe holder solcreme?

Solbeskyttelsen i din solcreme kan godt holde til året efter. Forbrugerrådet Tænk har testet om solcremer, der har stået vinteren over, efter at have været brugt om sommeren, stadig virkede. Vores test viste at det gjorde de.

Hvilken solcreme er bedst?

Den bedste solcreme er den, du bruger. Forbrugerrådet Tænk tester hvert år solcremer. Vi ser på om de beskytter med den SPF de angiver, hvor behagelige de er at bruge, og om de indeholder uønsket kemi.

8 produkter opnår mærket solcremer Bedst i test - du skal logge ind for at se testresultaterne

Hvor meget solcreme skal jeg bruge?

Du skal bruge mere solcreme end du tror. Cirka 40 ml solcreme, eller en god håndfuld, skal der til for at smøre en voksen krop ind.

En solcreme med 200 ml holder derfor til 5 indsmøringer.