Lyskæder er ofte fri for uønsket kemi | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Lyskæder er ofte fri for uønsket kemi

Uønsket kemi i lyskæder kan være de såkaldte ftalater. Det er blødgørende stoffer, som bruges i plastik, og som blandt andet er hormonforstyrrende.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 4. december 2019
LED Christmas lights

I julen er lyskæder med til skabe hygge med varmt, hvidt LED-lys i vintermørket. Testen af lyskæder fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser da også, at de fleste LED-lyskæder er uden problematiske kemikalier.

Uønsket kemi i lyskæder kan være de såkaldte ftalater. Det er blødgørende stoffer, som bruges i plastik, og som blandt andet er hormonforstyrrende.

Ftalater kan fordampe til indeklimaet og ende i støvet i hjemmet. Derfor kan du og din familie risikere, at de hormonforstyrrende stoffer indåndes eller optages gennem huden.

Julelyskæder skal derfor helst være uden hormonforstyrrende ftalater, især hvis de hænger indenfor i længere tid.

Julelyskæder indeholdt hormonforstyrrende ftalat

Testen viser, at enkelte lyskæder indeholdt uønsket kemi i form af ftalaten DEHP. Det er et stof, som ifølge EU er hormonforstyrrende i mennesker.

Lyskæder med ftalater vil ikke i sig selv udgøre en sundhedsrisiko. Derfor behøver du ikke at smide din lyskæde ud, hvis den får en dårlig bedømmelse i testen.

Du kan mindske mængden af ftalater i indeklimaet ved at gøre rent og lufte lidt ekstra ud i hjemmet. Generelt er det en god ide at minimere din udsættelse for denne type kemikalier.

Kemikalierne kan bidrage til din samlede ”cocktail” af uønsket kemi, som du kan blive udsat for fra mange kilder i hverdagen.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her

Uønskede ftalater er forbudte i lyskæder

Ftalaten DEHP er én af flere ftalater, som er forbudte i lyskæder.

Forbuddet trådte i kraft i sommeren 2019. Det gælder ikke for lyskæder og anden elektronik, som allerede var på markedet før det. Læs mere i fanen ’Bag om testen’.

Vil du være sikker på at undgå ftalater i lyskæder og anden elektronik? Så spørg forhandleren, om produktet lever op til de nye regler. Du kan også bruge appen Tjek Kemien til at spørge.

Gamle lyskæder med nogle år på bagen indeholder sandsynligvis ftalater. Følg din kommunes anbefaling for småt elektronik, hvis du skal smide en lyskæde med ftalater ud.