Lyskæder er ofte fri for uønsket kemi
Uønsket kemi i lyskæder kan være de såkaldte ftalater. Det er blødgørende stoffer, som bruges i plastik, og som blandt andet er hormonforstyrrende.

I julen er lyskæder med til skabe hygge med varmt, hvidt LED-lys i vintermørket. Testen af lyskæder fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser da også, at de fleste LED-lyskæder er uden problematiske kemikalier.
Uønsket kemi i lyskæder kan være de såkaldte ftalater. Det er blødgørende stoffer, som bruges i plastik, og som blandt andet er hormonforstyrrende.
Ftalater kan fordampe til indeklimaet og ende i støvet i hjemmet. Derfor kan du og din familie risikere, at de hormonforstyrrende stoffer indåndes eller optages gennem huden.
Julelyskæder skal derfor helst være uden hormonforstyrrende ftalater, især hvis de hænger indenfor i længere tid.
Julelyskæder indeholdt hormonforstyrrende ftalat
Testen viser, at enkelte lyskæder indeholdt uønsket kemi i form af ftalaten DEHP. Det er et stof, som ifølge EU er hormonforstyrrende i mennesker.
Lyskæder med ftalater vil ikke i sig selv udgøre en sundhedsrisiko. Derfor behøver du ikke at smide din lyskæde ud, hvis den får en dårlig bedømmelse i testen.
Du kan mindske mængden af ftalater i indeklimaet ved at gøre rent og lufte lidt ekstra ud i hjemmet. Generelt er det en god ide at minimere din udsættelse for denne type kemikalier.
Kemikalierne kan bidrage til din samlede ”cocktail” af uønsket kemi, som du kan blive udsat for fra mange kilder i hverdagen.
Uønskede ftalater er forbudte i lyskæder
Ftalaten DEHP er én af flere ftalater, som er forbudte i lyskæder.
Forbuddet trådte i kraft i sommeren 2019. Det gælder ikke for lyskæder og anden elektronik, som allerede var på markedet før det. Læs mere i fanen ’Bag om testen’.
Vil du være sikker på at undgå ftalater i lyskæder og anden elektronik? Så spørg forhandleren, om produktet lever op til de nye regler. Du kan også bruge appen Tjek Kemien til at spørge.
Gamle lyskæder med nogle år på bagen indeholder sandsynligvis ftalater. Følg din kommunes anbefaling for småt elektronik, hvis du skal smide en lyskæde med ftalater ud.

Sådan holder du jul uden uønsket kemi
Småkager, lyskæder og julepynt kan indeholde uønskede kemikalier for miljø og sundhed. Se, hvordan du begrænser din udsættelse for uønsket kemi i juletiden.

Gløgg: Sådan finder du den bedste
Gløgg skal smage af jul, men hvordan finder du den bedste gløgg, der smager godt og er god kvalitet?

Julemad: Sådan undgår du madspild
Julen byder på mange store måltider, og det kan være svært at undgå madspild. Følg disse enkle tips og undgå at smide mad ud efter julefesterne. Så sparer du både penge og på jordens ressourcer.