Cykelstole: De fleste er gode kemivalg
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Cykelstole: De fleste er gode kemivalg

Cykelstole til børn er generelt fri for uønskede kemikalier. En enkelt cykelstol i testen indeholder dog høje mængder af tjærestoffer, der kan være kræftfremkaldende.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 7. marts 2018
Pige i cykelstol

Barnestole til cykler er i de fleste tilfælde gode kemivalg. Det viser en test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Cykelstole som Bobike One Maxi, Polisport Bilby og Polisport Guppy Maxi er nogle af de stole, der klarer sig godt i kemitesten. De er fri for en række problematiske kemikalier.

Har du købt en cykelstol med uønsket kemi?

Cykelstole med uønsket kemi er som udgangspunkt ikke sundhedsskadelige i sig selv. Du kan derfor fortsat bruge din cykelstol, hvis du har købt én med uønskede kemikalier.

Babyudstyr anbefaler vi dog, at du køber uden kemikalier, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende eller har andre uønskede effekter.

Stofferne kan bidrage til den samlede eksponering for problematiske kemikalier - den såkaldte cocktaileffekt.

Vi anbefaler altid at vaske de dele af nyt babyudstyr, der kan vaskes. Ved vask vil nogle af de uønskede kemikalier kunne blive vasket ud, og vask af nyt udstyr vil derfor kunne hjælpe til med at minimere dit barns udsættelse for problematiske kemikalier.

Uønsket kemi: 1 cykelstol indeholder tjærestoffer

Bellelli Tiger Relax er den eneste cykelstol, der har større indhold af uønsket kemi i form af PAH'er - bedre kendt som tjærestoffer.

Tjærestofferne er ikke forbudte. Men de er problematiske i materialet i en cykelstol, som børn er i tæt kontakt med i længere tid. Derfor er det bedst at undgå disse stoffer, hvis du kan.

Cykelstolen Bellelli Tiger Relax er ikke udbredt på det danske marked. Men den kan findes på enkelte hjemmesider på dansk.

Uønsket kemi fundet i denne cykelstol

Denne cykelstol fra Bellelli Tiger Relax indeholder høje mængder af tjærestoffer, som er kendt som PAH’er. Det gælder blandt andet 2 tjærestoffer, som EU klassificerer som muligt kræftfremkaldende.