Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Smartwatch: Sådan køber du det bedste

Smartwatches og wearables udvikler sig meget hurtigt, og du risikerer at stå med et forældet produkt, hvis du ikke ser dig for. Få hjælp til købet her.
Af Mikkel William Nielsen
11. September 2015
Smartwatch: Sådan køber du det bedste

Smartwatch: Hvilket skal du købe?

Smartwatch eller smart-ur, som de kaldes på dansk, kommer der flere og flere modeller af. Men hvilket skal du købe? Her er en række gode råd til køb af smartwatch:

1. Vælg smart-ur som passer til mobilen

Din mobiltelefon er en vigtig makker til dit smartwatch. Ganske få ure har plads til simkort og kan fungere fuldstændig uden en mobil. De fleste modeller kræver samarbejde med en telefon. Søg derfor efter et ur, som er kompatibelt med din nuværende mobil.

For nylig fik Android Wear – styresystemet som driver en del smartphones – en opdatering, som gør det muligt for telefonerne at virke med både Android-telefoner og iPhones.

Forbrugerrådet Tænk har endnu ikke testet, hvordan det fungerer. Nogle ure kræver desuden nyere versioner af både Android og iOS for at fungere. Så hvis du sidder med lidt ældre mobil uden opdateret styresystem, er der risiko for, at uret ikke fungerer.

Test: Se alle testede produkter i Forbrugerrådet Tænks test af smartwatches

2. Gå efter et så nyt smart-ur som muligt

Udviklingen af smartwatches går stærkt, og flere producenter er i gang med anden eller tredje serie.

Der er meget store forskelle på, hvad de kan. Andre produktkategorier som eksempelvis mobiltelefoner og printere udvikler sig ikke ligeså hurtigt. Her er der mindre fare ved at vælge et produkt, som er 1 eller 2 år gammelt.

Med et smartwatch risikerer du derimod nemt at stå med produkt, som er forældet, fordi det hurtigt får efterfølgere, som er væsentlig bedre. Producenterne plejer også hurtigt at ”glemme” de gamle modeller, som ikke får så mange opdateringer.

Det gode råd er derfor at vælge et ur, der er så nyt som muligt. Måske kan du få sidste års model til nedsat pris, men det er formentlig også væsentlig ringere end de nyere modeller, og uret vil muligvis ikke få mange softwareopdateringer. 

3. Prøv uret inden køb

Det lyder måske banalt, men det er ret vigtigt at prøve uret, inden du køber. Der er meget stor forskel på dem, og nogle ure er lidt klodsede. Hvis du har et lille håndled, kan en del smartwatches virke voldsomme.

Forbrugerrådet Tænks test af de digitale ure viser desuden, at nogle modeller er decideret ubehagelige at have på, og de kan ’nive’ i kropsbehåring på armen, og remmen kan skære ind i huden.

4. Vælg et ur med passende rem

Det er ikke alle ure, hvor det muligt at udskifte remmen, hvilket kan være irriterende. Der er også nogle modeller, hvor der følger en læderrem med.

Det ser måske pænt ud, men det er ikke praktisk, hvis du vil benytte uret, mens du dyrker sport og dermed sveder. Alt afhængig af, hvor og hvordan du forventer at bruge uret, skal du undersøge, om uret har en passende rem, og om den eventuelt kan udskiftes.

Det er i øvrigt heller ikke alle ure, som passer med en standardrem, og du kan derfor være tvunget til at købe en specielt designet rem til uret. Det risikerer at blive dyrere end en normal rem.

Det er for eksempel:

5. Se om uret har nok funktioner

Der er meget stor forskel på, hvordan de digitale ure fungerer, og hvilke funktioner som de er udstyret med. Nogle kan bruges til mobilsamtaler, men det er langt fra alle.

Faktisk er det kun modellerne fra Apple, som for eksempel Apple Watch og modellerne fra Samsung, som for eksempel Samsung Gear S, der kan bruges til at ringe med.

Desuden kan du heller ikke forvente, at uret automatisk har indbygget pulsmåler og eksempelvis kan registrere kalorieforbrænding og søvn.

Dermed er urene ikke nødvendigvis fuldgyldige erstatninger for en decideret aktivitetsmåler. Især hvis du dyrker meget sport, er det langtfra alle ure, som er perfekte.

Du kan se alle smart-ures funktioner, og hvilke de mangler, i vores testskema, hvor du kan sammenligne alle testens 19 modeller.