Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Smartphone: Få din mobil til at holde længere

Smartphones er dyre, men du kan forlænge mobilens levetid, hvis du følger et par nemme huskeregler. Se blandt andet, hvad du skal gøre, hvis du har tabt din telefon i vand.
Af Mikkel William Nielsen
13. Oktober 2016
Foto: iStock

Få din smartphone til at virke i længere tid

Smartphones er som regel dyre, men passer du godt på din telefon, kan du udskyde turen til reparatøren eller til butikken for at købe en ny. Få tips til at forlænge levetiden på din smartphone fra Forbrugerrådet Tænks ekspert Mikkel William Nielsen, som er testansvarlig for vores test af smartphones.

Red mobilen, hvis der kommer væske i

Din smartphone skal du slukke med det samme, hvis du for eksempel spilder på den eller taber den i toilettet. Så har du en bedre chancer for at redde den.

Mobiler kan også ofte overleve, hvis du har brugt den udenfor i en voldsom byge. Det viser Forbrugerrådet Tænks test af smartphones, hvor vi har udsat mobiler for større mængder regnvand.

En smartphone går typisk ud af sig selv, hvis den drukner i væske. Sker det, skal du lade den være slukket, indtil den er tør igen. Læg mobilen til tørre i en kasse med ris, sæt låg på og vent et par dage. Risene er gode til at suge fugt. 

Mobilen skal du lade tørre ved naturlig varme. Undgå at bruge en føntørrer eller at lægge den til tørre i en vindueskarm i sollyset for at få tørringen til at gå hurtigere. Opvarmer du din mobil, kan der komme kondens, som giver skjolder på indersiden af skærmen. 

Genstart din smartphone jævnligt

Din smartphone risikerer at blive sløv, hvis du ikke genstarter eller slukker den regelmæssigt – for eksempel en gang om ugen.

En smartphone er som en computer: Når du bruger den, lagrer den en masse informationer fra dine apps. Det lægger pres på mobiltelefonens styresystem, så den bliver langsommere. Derfor er det en god idé at genstarte en gang imellem. 

På den måde får du nemlig renset mobilen, så den ikke skal bruge kapacitet på de processer, du har sat i gang ved at bruge den.

Brug cover til skrøbelige mobiler

Et cover beskytter din smartphone mod slid og ridser. Det er også muligt at købe et stykke film til mobiler, som kan klistres på skærmen for at beskytte den. 

Film til smartphones har dog den ulempe, at det kan gøre skærmen mindre følsom, så det er sværere at få din touch-screen til at reagere. Der kan også komme ridser i filmen, der ligner ridser i selve skærmen, og de kan genere, når du bruger mobilen.  

Batteriet på din smartphone skal ikke aflades

Batteret på din smartphone lever ikke længere, hvis du lader det dø ud og lader det helt op igen. Det råd er forældet, fordi det efterhånden er mange år siden, at producenter gik over til at bruge en anden type batteri.

Smartphones bruger et lithium-batteri, som du ikke behøver aflade. Tværtimod har lithium-batterier bedre af, at du aldrig lader det løbe helt tør for strøm.