Hakkede tomater: Mange dåser er fri for uønsket kemi
Ny test viser tegn på, at færre dåser med hakkede tomater generelt indeholder hormonforstyrrende stoffer. Bliv klogere på kemitesten her.

Er dine dåser med hakkede tomater fri for uønskede stoffer? Vi har sendt 13 dåser til test for uønsket kemi på indersiden af lakken.
I testen er hele 9 konservesdåser fri for den række af problematiske stoffer, som der er testet for.
Du kan altså finde dåser på butikkernes hylder, der er uden kendte hormonforstyrrende stoffer.
Testens resultater kan sammenlignes med en test fra 2016 af dåser med flåede tomater. Denne sammenligning tyder på, at antallet af tomatdåser med BPA-indhold generelt er faldende.
Disse dåser indeholder hormonforstyrrende stof
Hakkede tomater af mærkerne First Price og Coop indeholdt begge bisphenol A i dåsens lak. EU vurderer, at stoffet er hormonforstyrrende i mennesker. Derfor er det uønsket kemi i mademballage.
Bisphenol A udgør ikke i sig selv et sundhedsproblem, fordi du udsættes for det fra den enkelte dåse.
Hormonforstyrrende stoffer kan du dog støde på fra mange kilder i hverdagen, for eksempel mademballage, indeklima eller kosmetik. Denne samlede udsættelse er kendt som cocktaileffekten.
Test viser for eksempel, at bisphenol A også kan findes i dåser med kokosmælk og sodavand. Derfor er det generelt en god ide at undgå stoffet, når du kan
Disse to dåser hakkede tomater indeholder uønsket kemi
Det er disse to dåser hakkede tomater, der indeholder bisphenol A i dåsens lak.


Varedeklaration: Hvad skal der stå på din mad?
Færdigpakket mad skal være mærket med en varedeklaration, så du kan se, hvad maden indeholder. Men hvad skal du kigge efter? Få svaret og læs, hvad du finder på din emballage.

Optøning: Sådan tør du bedst mad op
Nedfrysning af madrester sparer dig penge og hindrer madspild. Men hvordan tør du kød og fisk op på den rigtige måde? Få svar her.

Holdbarhed: Opbevar din mad, så den holder længere
Madspild koster mange penge og belaster klimaet. Få styr på holdbarheden, og hvordan du opbevarer din mad rigtigt, så du undgår at smide gode madvarer ud.