Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Smart-ure har mange børnesygdomme

Smartwatches er en ny produktkategori, der er ramt af en mængde udfordringer. Selv det at vise klokken er udført på en ubehjælpsom måde på mange smart-ure. Få et overblik over alle skavankerne.
Af Mikkel William Nielsen
14. September 2015
Smart-ure har mange børnesygdomme
Foto: iStock

Smart-ure: Oversigt over skavankerne

Flere af de testede smart-ure koster over 1.000 kroner, men selv de mest basale funktioner har flere ikke styr på. Vi giver dig overblikket over skavankerne:  

1. Basale funktioner er ikke i orden

Et smart-ur bør naturligvis være i stand til at vise, hvad klokken er. Men selv det er en vanskelig opgave for mange ure. Nogle ure kræver, at du drejer håndleddet, hvorefter skærmen aktiveres og viser, hvad klokken er. 

Nogle gange er det kun få sekunder, og du når måske ikke at aflæse skærmen. Derfor skal du dreje håndleddet igen for at aktivere det sorte display.

Desuden er det ikke særlig brugervenligt at justere tid eller digitale urskiver. Selv en simpel ting som at sætte en alarm via uret er overraskende besværlig.  

2. Smart-ure er svage som forlænget telefonrør

Hvis du troede, at du nu kunne gå og snakke i dit ur i stedet for din mobil, så må du tro om. Det er nemlig langt fra alle ure, der fungerer som mobilens forlængede telefonrør. Og de, som gør, klarer ikke opgaven særlig godt. Det er plads til forbedring. Desuden er lydkvaliteten under opkald ofte under middel. Det gælder både for den, som har uret på, og den som der ringes til. 

3. Notifikationer er svære at aflæse

En af fordelene ved et smartwatch er, at det kan modtage notifikationer fra mobilen. Det betyder, at når mobilen brummer i lommen, behøver du ikke at hive telefonen frem, tænde skærmen og se, om du har fået en mail, sms eller en besked via et socialt medie. 

Det sparer tid og virker mere diskret end at stå og fedte med sin mobil, hvis du eksempelvis befinder dig i et møde eller et andet sted, hvor det vil være upassende at glo på sin telefon. 

Problemet er bare, at netop notifikationer ikke er noget, som smart-urene klarer vanvittig godt. Det er bedst på Apples ure og Samsungs. På nogle ure kan det være svært at aflæse beskeder på displayet. 

Det er heller ikke videre nemt at skrive beskeder via uret. Enkelte modeller har et virtuelt tastatur, som kan benyttes. Men det er ikke godt. Dermed er urene i øjeblikket primært produkter til at modtage information. 

Notifikationer fra populære sociale medier som Facebook og Twitter fungerer dog langt fra optimalt. På mange ure er det en decideret en dårlig oplevelse, hvis det da overhovedet kan lade sig gøre.  

4. Batterilevetid er begrænset

Batterilevetiden er også et punkt, som mange af urene kæmper med. Nogle ure holder knap nok 10 timer til hverdagsbrug. Det er altså svært at holde urene kørende en hel dag. Du skal derfor være indstillet på at lade op løbende, hvilket naturligvis ikke er særlig brugervenligt. 

Enkelte ure kan holde flere dage på en opladning, men så må de typisk også undvære en del praktiske funktioner, som konkurrenterne har. Det kunne eksempelvis være evnen til at håndtere mobilsamtaler eller bruges som fjernbetjening til musik på mobilen.

5. Skærmkvaliteten er lav

Vi er efterhånden vant til, at de dyrere mobiltelefoner har høj skærmopløsning, og det derfor ikke er muligt at skelne pixelstrukturen i skærmen. Men sådan er det ikke med urene. Selv de dyre ure har lav skærmopløsning, og derfor kommer grafik og tekst nogle gange til at se lidt gnidret ud. Det minder lidt om at kigge på en 6-7 år gammel mobil. 

Mange ure kæmper også med kontrast og lysstyrke, som er decideret dårlig. 

6. Smart-ure er store og ubehagelige

Mange smart-ure er store og kluntede, og de passer dårligt til små håndled. Især mange kvinder vil have svært ved at finde velpassende modeller. 

Desuden er flere smartwatches ikke særlig behagelige at have på. Nogle modeller niver, og plastikremme kan føles ubehagelige. 

7. Opdateringer er nødvendige

De mange børnesygdomme forsøges kureret med hyppige opdateringer, hvilket kan være generende. Det betyder, at uret bliver ukampdygtig i en periode. Især Android-urene har det seneste år fået adskillige opdateringer. Android Wear hedder Googles styresystem til ure, men virker langt fra fuldt udviklet. 

 Apple har også løbende opdateret sine ure og i efteråret 2016 får Watch og Watch Sport en større opdatering.