Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Løbeure, smartwatches og aktivitetsmålere: Hvad måler de?

Kalorier, skridt og puls – hvordan måler et lille stykke elektronik om dit håndled, hvordan du bevæger dig, eller hvordan du sover?
Af Lars Nøhr Andresen
7. Oktober 2019
Foto: iStock

Sensorer måler dine aktiviteter

Løbeure, smartwatches og aktivitetsmålere har sensorer, der måler alt fra kalorier, skridt og puls til din fysiske placering i verden.

Antallet af sensorer siger ikke nødvendigvis noget om, hvor præcist eller godt uret måler dine aktiviteter, for det er ikke sikkert, at pulsmålingen har noget at gøre med urets udregning af din kalorieforbrænding.

Mange sensorer i et ur kan også betyde, at batterilevetiden er kortere.

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt, hvilke løbeure og aktivitetsmålere, der er bedst i test.

Test: Find det bedste løbeur

Test: Find den bedste aktivitetsmåler

Skridtælling og GPS

Skridtælling er den mest basale sensor. Den registrerer, hvor langt du har bevæget dig. Skridtmålere findes i alle slags aktivitetsure og ofte også i telefoner.

Med en GPS kan den tilbagelagte distance udregnes mere præcist, så længe du er udenfor, og GPS’en ikke taber signalet. Nogle aktivitetsmålere kan parres med en mobil, hvorved GPS’en i telefonen udnyttes.

Pulsmåling og kalorier

Flere aktivitetsmålere, smartwatches og løbeure har pulsmåling indbygget. Det kan være praktisk til at se, hvordan pulsen har bevæget sig i løbet af dagen. Det er også under træning nyttigt, hvis du skal ramme udvalgte pulszoner.

De fleste aktivitetsmålere måler også kalorieforbrænding. Udregningen er baseret på en algoritme, og det kan svinge en hel del, hvor præcis den er til at regne rigtigt.

Selv om aktivitetsmåleren har en pulsmåler, er det ikke en garanti for, at udregningen af forbrændte kalorier er mere præcis.

Søvnregistrering og mere avancerede sensorer

Stadig flere aktivitetsmålere – og i nogle tilfælde også løbeure – kan holde øje med søvnrytmen. De registrerer, hvornår din søvn bliver forstyrret, og hvor meget dyb søvn du får. Enkelte aktivitetsmålere kan vække dig i udvalgte søvncyklusser, hvor du sover lettest.

Mere avancerede sensorer kan i nogle aktivitetsmålere registrere højde, barometer, lysmåling og iltoptag. De giver dog ikke nødvendigvis samlet set mere præcise aktivitetsmålinger.

Hold øje med batterilevetiden

Det er irriterende at skulle lade aktivitetsuret op konstant. Modeller, som har pulsmålere og GPS og skærme med høj opløsning, skal ofte oplades.

Simple aktivitetsmålere kan holde længere tid fra et par dage til flere uger. I de mest ekstreme tilfælde kan aktivitetsmålere uden skærm holde i flere måneder, når de er udstyret med et knapcelle-batteri.

Læs nøje, hvordan uret er vandtæt

Aktivitetsuret kan blive udsat for vand og sved. Er du ude i vådt vejr eller skal bruge uret til svømning, skal det selvfølgelig været vandtæt. Der kan være undtagelser, hvor aktivitetsmålere er angivet til at være vandtæt, men det ikke gælder i klor- eller saltvand.

Husk derfor at læse det med småt, inden du køber en aktivitetsmåler, som skal holde til en våd omgang.

Forbrugerrådet Tænk mener: Potentiale i at måle – men også usikkerhed

"Aktivitetsmålere kan bruges til rigtig meget godt, og for mange kan det være en god hjælp til at få en sundere adfærd – det kan virke motiverende i forhold til at få dyrket motion.

Kontrollen med aktivitetsmålere er ringe, og derfor kan der være usikkerhed om, hvor meget du kan stole på målingerne.

Desuden er der stadig en række uafklarede spørgsmål om den data, der indsamles; Hvordan bliver den brugt? Hvem har adgang til den? Er den godt nok beskyttet?"

Sine Jensen, sundhedspolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk