Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Kviklån: Derfor skal du undgå dem

Kviklån lokker med meget hurtige penge. Men det er en dyr fælde. Læs her, hvorfor du skal undgå dem, og hvordan du kan løse et akut behov for penge.
Af Kasper Ellesøe
18. September 2017
Drop kviklån - du har bedre muligheder for at skaffe penge
Foto: iStockphoto

Kviklån udnytter dit akutte behov for penge

Lån med det samme 10.000 kroner, reklamerer forskellige kviklåneudbydere med. Det kan være fristende, hvis du mangler en ny computer, gerne vil ud at rejse eller har fået en regning, du ikke regnede med.

Kviklån er utrolig nemme at optage, og det gør det fristende at låne, før du har gennemtænkt, om du har råd på sigt. For lånet kan koste dig dyrt, og det kan blive vanskeligt for dig at betale det tilbage.

Kviklån er dyre, risikable og svære at betale tilbage

Kviklån skal du som udgangspunkt holde dig fra, fordi de ofte bliver urimeligt dyre for dig i længden.

Udbyderne vil ofte, uopfordret og mod betaling, tilbyde dig at forlænge lånet, og på den måde bliver det endnu dyrere.

ÅOP (årlige omkostninger i procent) er et af de begreber, du skal holde nøje øje med, når du optager lån. ÅOP viser dig alle de udgifter, du skal betale for lånet. Det er gebyrer, renter og andre udgifter.

Kviklån kan have en ÅOP på omkring 1000 procent. Til sammenligning har en kassekredit ofte en ÅOP på omkring 10 procent. Det viser, hvor meget du betaler for at få lov til at låne pengene hurtigt.

ÅOP er der ikke noget loft på i Danmark. Det betyder, at lånefirmaer inden for lovens rammer kan kræve, at du betaler urimeligt høje omkostninger for et lån.

Spar op i stedet for at låne

Overvej altid din situation, hvis du har brug for penge, du ikke umiddelbart har. Hvad mangler du penge til, og kan det vente, til du har sparet op? Nogle udgifter kan ikke vente, og her må du kigge på, hvor du kan skaffe penge til dem.

En opsparing sikrer dig, at du har penge til uforudsete udgifter, såsom hvis din telefon går i stykker, du får en ekstra elregning, eller at tandlægeregningen bliver dyrere end forventet.

Spar op, inden udgifterne rammer, og brug ikke kviklån, hvis du endnu ikke har sparet nok op.

Læg et budget til at starte med, så du ved, hvad du har til din opsparing hver måned

Brug hellere alternative lånemuligheder

Din økonomi kan du få på ret køl på andre måder, hvis du har brug for penge.

 • Lån ikke, med mindre du virkelig står i en nødsituation.
   
 • Lån af familie eller venner, hvis du kan, så du sparer omkostninger. Måske har du det ikke godt med at tale om økonomi med dem, men det kan være en idé for at få hjælp, og det kan spare dig mange penge. Husk at lave en skriftlig aftale om tilbagebetaling, hvis du låner penge, så der ikke opstår uenigheder.
   
 • Kontakt din bank og forklar dem, at du har en vigtig regning, du skal betale. Hør, om de vil give dig et bevilget overtræk. Det er billigere end at låne penge.
   
 • Spørg din kreditor, om du kan få lov til at betale din regning senere. Forklar dem situationen, og sig, at din økonomi er lidt dårlig i øjeblikket. De fleste kreditorer er villige til at indgå en alternativ afdragsordning, der sikrer, at de får deres penge igen, frem for at de helt mister dem.
   
 • Gæld kan være svær at komme ud af, hvis du skal låne penge for at betale den. Få hjælp hos en gældsrådgivning for eksempel til at lægge et budget og få et overblik over din økonomi.

Gæld er det vigtigt at få styr på så hurtigt som muligt. Jo længere du venter, jo sværere kan det blive at få styr på gælden.

Rådgivning kan hjælpe dig

Problemer med gæld, budgetter og en økonomi, der ikke hænger sammen, kan du få hjælp til hos Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning.

Hjælpen er gratis og anonym.

Kontakt Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning