Sådan påvirker inflationen din økonomi
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan påvirker inflationen din økonomi

På kort tid er inflationen steget voldsomt, og det påvirker ikke kun dit daglige indkøb, men også din gæld, din opsparing, dine investeringer og din pension.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 13. december 2022
Pengesedler foldet som papirflyvere

De seneste ti år har inflationen ikke sneget sig meget op over 1 procent, og går vi 30 år tilbage til 1990’erne, lå inflationen typisk på omkring 2 procent. Nu er inflationen på kort tid steget voldsomt. 

“Det er helt forståeligt, at den høje inflation på omkring 10 procent i Danmark skaber usikkerhed. Mange har aldrig prøvet at opleve en mærkbar inflation, og det er en grim overraskelse, når man som forbruger pludselig skal til at bruge langt flere penge end normalt på sine indkøb,” siger cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk. 

En anden vigtig pointe ved inflationen er, at det bliver sværere at sammenligne priser, og det bliver sværere at planlægge sin privatøkonomi, hvilket kan skabe frygt for økonomiske overraskelser, og man må gentænke sit budget. 

Inflation rammer forskelligt

Inflationen vises i det såkaldte forbrugerprisindeks, som er udregnet ud fra danskernes gennemsnitlige forbrugsmønster. Det vil sige, at når vi taler om en inflation på fx 10 procent, så er det gennemsnittet af danskernes forbrug, der er blevet 10 procent dyrere. Og inflationen rammer derfor forbrugerne meget forskelligt.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?