Pension: Skal du vælge gennemsnitsrente eller markedsrente?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Pension: Skal du vælge garantirente eller markedsrente?

Hvilken pensionsordning du har, har stor betydning for din økonomi som pensionist. Bliv klogere på, hvilke fordele og ulemper der er ved markedsrente- og garantirenteprodukter.

Foto: Getty Images · 16. marts 2023
Kvinde kigger på sin pensionsordning på computer

Gennemsnitsrente (kaldes også garantirente) eller markedsrente er to forskellige typer af pensionsordninger, som du kan have i dit pensionsselskab:

Hvad er markedsrente?

Har du en pensionsordning med markedsrente, betyder det, at værdien af din pensionsopsparing følger afkastet af de investeringer, pensionsselskabet laver for dig. Både når markedet går op og når det går ned. Det betyder også, at der er en risiko for, at du kan miste noget af din opsparing – men samtidig er der en chance for et godt afkast. Du kan ofte selv vælge, om din opsparing skal investeres med lav, middel eller høj risiko.

Har du markedsrente kan din udbetaling under pension variere afhængigt af, hvordan pensionsselskabets investeringer klarer sig.

Hvad er garantirente?

Har du en pensionsopsparing med garantirente, betyder det, at du er garanteret et specifikt afkast af dine pensionsmidler. Det vil sige, at hvis afkastet svinger, så er du garanteret et fast minimumsafkast. 

Generelt er forventningen, at afkastet af din opsparing på lang sigt ikke nødvendigvis vil være lige så højt, som på markedsrenteprodukter – til gengæld er det kun pensionsselskabet, det påtager sig en risiko.

Fra garantirente til markedsrente

Tidligere havde de fleste garantirente og var dermed sikret et vist afkast af pensionsopsparingen – på op til 4,5 procent – uanset, hvordan markedet udviklede sig.

Så begyndte renterne generelt i samfundet imidlertid at falde, og pensionsselskaberne fik svært ved at leve op til de garantier, de havde givet. Derfor begyndte selskaberne at justere på risikoen af de investeringer, de foretog, og det betød mindre langsigtet afkast.

Det fik pensionsselskaberne til at forsøge at få flere over på markedsrente, så de kunne investere med højere risiko og derved få muligheden for et højere afkast.

Her får du svar på:

  • Hvad er fordele og ulemper ved markedsrente?
  • Hvad er fordele og ulemper ved garantirente?
  • Hvad gør du, hvis pensionsselskabet kontakter dig og tilbyder dig at flytte fra et garantirenteprodukt over til et markedsrenteprodukt?
  • Hvad gør du, hvis du har en mindre ”klatpension” med en god garantirente?

Læs med her.

Hvad gør du, hvis pensionsselskabet tilbyder dig at flytte fra et garantirenteprodukt over til et markedsrenteprodukt?

Det er op til den enkelte at afgøre, om det giver mening at skifte et garantirenteprodukt ud med markedsrente, men under alle omstændigheder er det vigtigt, at du ikke lader sig rive med af den aktuelle situation på markederne. Husk, at en pensionsopsparing er langsigtet.

Det, der er rigtigt for dig, kan fx afhænge af:

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?