Her får du de billigste og bedste prioritetslån🏡
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Her får du de billigste og bedste prioritetslån

Prioritetslånet er bankernes alternativ til realkreditlånet, som giver dig en højere grad af fleksibilitet. Og lige nu kan de bedste prioritetslån sagtens konkurrere med realkreditlånet. Vi har testet prioritetslån – find de billigste her.

Lindi Winkel og Dennis Tofting Andersen · Foto: Getty Images · 21. juni 2024
lejlighedsvinduer

Et prioritetslån er et alternativ til det almindelige realkreditlån, som du kan bruge til at finansiere et boligkøb. Prioritetslånet fungerer hovedsageligt som ethvert andet banklån, fx et billån eller et forbrugslån, men banken får samtidig pant i din bolig. Det er også derfor, de kan tilbyde den lave rente.

Med bankernes prioritetslån får du mere fleksibilitet, du kan til enhver tid kan beslutte dig for at indfri dit prioritetslån til kurs 100, men også mindre tryghed i forhold til de fastforrentede realkreditlån. Mest af alt minder prioritetslånet om et variabelt forrentet realkreditlån, fx F-Kort, hvor renten fastlægges hver sjette måned. Renten på de fleste prioritetslån reguleres dog hver tredje måned, medmindre banken kører med sin egen variable rente, hvor renten i stedet bliver reguleret, når banken ønsker det. 

Disse prioritetslån har vi testet

For at teste hvad det koster dig at have et prioritetslån, har vi taget udgangspunkt i lån til en helårsejerbolig med en belåningsværdi på 3 mio. kr. Så har vi undersøgt, hvad det vil koste dig, hvis du skal låne hhv. 40, 60 og 80 procent af boligens værdi. I alle lånesituationer har vi antaget en løbetid på lånet på 30 år med 10 års afdragsfrihed. Vi har valgt at teste lån med afdragsfrihed, da det kan have stor betydning for lånets pris.

Vi har testet lånene i disse 11 pengeinstitutter: 

 • Arbejdernes Landsbank
 • Danske Bank
 • Jyske Bank
 • Nordea
 • Nykredit Bank
 • Ringkjøbing Landbobank
 • Spar Nord
 • Sparekassen Danmark
 • Sparekassen Kronjylland
 • Sydbank
 • Vestjysk Bank

Testens hovedkonklusioner

 • Der er stor forskel på, hvor meget det koster dig at have et prioritetslån i bankerne i testen. Og da prioritetslånet ofte er af en betragtelig størrelse, kan der altså være mange penge at spare ved at finde det billigste.
 • Testens billigste prioritetslån kan sagtens konkurrere med F-Kort, hvis man alene ser på de årlige omkostninger i procent (ÅOP).
 • De fleste banker har et rentespænd på deres prioritetslån, dvs. de tilbyder lånet til en rente på fx mellem 4,96 og 6,81procent. Gå efter billigste rentesats. 
Se alle resultater af testen af prioritetslån

Sådan fastsættes renten på et prioritetslån

De fleste af de banker, vi har testet, lader markedet bestemme og fastsætter renten på deres prioritetslån efter referencerenter - enten CIBOR3 eller CITA3M, ligesom det er tilfældet med F-Kort. 

Benytter banken markedsrenter, tillægger banken et rentetillæg, som kan variere efter bl.a. belåningsgrad, om dit lån er med afdragsfrihed og din kreditværdighed. Tre banker i testen sætter selv renten på lånene.

Referencerenterne bevæger sig ofte hurtigere end bankernes egne variable renter, så i et faldende rentemarked vil rentesatsen på et prioritetslån med referencerente typisk falde hurtigere, end hvis banken bestemte tempoet. 

Men på grund af det rentetillæg, som kommer oveni referencerenten på de prioritetslån, der har det som udgangspunkt for renteniveauet, vil bankerne i de fleste tilfælde have kontrol over den rente, du skal betale på dit lån. 

Der findes to typer af prioritetslån

Hos nogle banker kan du få en to-konti-konstruktion af prioritetslånet. Det betyder, at prioritetslånet, i stedet for at fungere som et almindeligt annuitetslån, er en kombination af en indlånskonto og en udlånskonto. To-konti-udgaven af lånet var tidligere den gængse måde, bankerne udbød prioritetslånet på. Lånets hovedstol blev trukket fra udlånskontoen og sat over på indlånskontoen, hvorfra du så kunne hæve og sætte ind. Der var samme rentesats på begge konti, så du betalte kun rente af forskellen mellem de to. 

I dag får du ikke længere samme rente på de to konti. Opsparingskontoen vil have samme rente som selve lånet minus et rentefradrag, der varierer fra bank til bank. Testen viser, at der er en forskel på mellem 0,50 og 1,35 procent på de to renter. Det betyder, at du betaler renter hele tiden, også selv om du har det samme beløb stående på begge konti. Du kommer altså til at betale for den yderligere fleksibilitet, som to-konti-konstruktion giver dig.

De billigste prioritetslån til dig, der skal købe bolig

De banker, som tildeles Bedst i Test, tilbyder attraktive renter på deres prioritetslån, som er konkurrencedygtige med visse typer af realkreditlån.

Men du skal være opmærksom på, at testens resultater er et øjebliksbillede og rentesatserne kan ændres med meget korte intervaller. 

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?