Realkreditlånet er ikke altid det bedste, når du skal købe bolig
I nogle tilfælde kan bankens prioritetslån være billigere end realkreditlånet, når du skal ud at låne penge til et nyt hus. Det viser en test fra Forbrugerrådet Tænk.
Når drømmehuset skal finansieres, består lånet almindeligvis af et realkreditlån på op til 80 procent af boligens købspris samt et boligbanklån på op til 15 procent.
De sidste fem procent skal man som boligkøber altid selv kunne stille med. Men en test fra Forbrugerrådet Tænk viser, at det kan være værd at kigge på bankens eget alternativ til realkreditlånet – nemlig et såkaldt prioritetslån, der fungerer som et almindeligt banklån på linje med et billån eller et forbrugslån. Forskellen er, at banken får pant i din bolig og derfor kan tilbyde en lavere rente end ved fx et forbrugslån.
Bidragssatserne gør en stor forskel
Den store forskel er, at du låner op til 80 procent af boligens værdi i banken i stedet for i et realkreditinstitut. Renten på lånet bestemmes af banken og ikke på obligationsmarkedet som med realkreditlån, og renten reguleres som regel hver tredje måned. Du betaler ikke en bidragssats for lånet, som du gør i et realkreditinstitut – til gengæld lægger banken et rentetillæg oven i markedsrenten.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Overblik: Her får du det billigste boliglån
Skal du låne til en bolig, kan du vælge mellem flere typer af realkreditlån. Hvor du får det billigste boliglån afhænger af, hvilken type lån, du vil finansiere din bolig med. Få overblik her.
Realkreditlån: Skal du omlægge dit boliglån?
Kan du spare penge ved at omlægge dit realkreditlån til et lån med en anden rente? Og er opkonvertering en god ide? Få hjælp her.
Realkreditlån: Sådan undgår du dyre faldgruber
Skal du købe bolig, omlægge boliglån eller skifte realkreditinstitut? Realkreditlån binder dig i mange år. Få hjælp til at vælge lån og undgå dyre faldgruber.