Her er forskellen på en investeringsfond og en ETF
Gå til hovedindhold

ETF vs. investeringsfond: Hvad er forskellen – og hvad betyder det for dig?

Investeringsfonde og en ETF’er minder på nogle måder om hinanden og kan godt sammenlignes, men ETF’er adskiller sig på enkelte punkter, som det er vigtigt, du kender til.

Lindi Winkel og Anders Klemmed Bjørk · 23. maj 2025
ETF

Hvorfor er det vigtigt for dig?

Forskellen på ETF’er og investeringsfonde har stor betydning for, hvordan du beskattes og hvordan du har mulighed for at handle med dine værdipapirer. Kender du reglerne, kan du træffe bedre valg. 

ETF vs. investeringsfond: Der er forskel på, hvordan du skal betale skat

En af de vigtigste forskelle mellem en ETF (Exchange Traded Fund) og en investeringsfond er måden, du bliver beskattet på. ETF’er er som udgangspunkt lagerbeskattede. Det betyder, at du hvert år skal betale skat af den værdistigning, din investering har haft – også selvom du ikke har solgt den og fået pengene udbetalt. Har du haft et negativt afkast, bliver det automatisk modregnet fremtidige gevinster. 

Investeringsfonde kan enten være lagerbeskattede eller realisationsbeskattede. Hvis din fond er realisationsbeskattet, betaler du først skat, når du sælger din investering. 

Derfor: Er du langsigtet investor og ønsker at udskyde skatten, kan realisationsbeskatning være en fordel. Men det afhænger af din strategi og den enkelte fonds afkast og omkostninger.  

Både investeringsfonde og ETF’er kan købes via handelsplatforme som Nordnet og Saxo, men måden de handles på, er forskellig. 

  • En traditionel investeringsfond handles typisk én gang om dagen til den såkaldte indre værdi (NAV), og handlen gennemføres via fondens administrator. 
  • En ETF (Exchange Traded Fund) derimod handles løbende i realtid på børsen – ligesom aktier. Her bestemmes prisen af udbud og efterspørgsel, og du kan købe og sælge i løbet af dagen til den aktuelle markedspris. 

Selvom begge typer er tilgængelige på de samme platforme, er det kun ETF’er, der giver mulighed for øjeblikkelig handel.  

Omkostninger: EFT'er er ofte billigere - men se dig for

ETF’er har ofte lavere løbende omkostninger end traditionelle investeringsfonde, især de aktivt forvaltede. Det er en af de store fordele ved ETF’er og en vigtig grund til, at mange private investorer vælger dem. Men husk: Der kan være ekstra omkostninger ved at handle ETF’er – fx: 

  • Valutaveksling, hvis ETF’en handles i en udenlandsk valuta 
  • Depotgebyrer, som nogle banker opkræver særskilt for udenlandske værdipapirer 

Selvom disse omkostninger varierer fra handelsplatform til handelsplatform, er det sjældent, at de får ETF’ers samlede omkostninger til at nærme sig niveauet for de fleste aktive fonde. 

Regulering: UCITS giver tryghed

De ETF’er, vi har testet, er UCITS-ETF’er – dvs. fonde, der er reguleret efter EU’s fælles regelsæt for investeringsfonde. Det betyder bl.a. krav til risikospredning, investorbeskyttelse og gennemsigtighed. 

UCITS står for Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities, og en ETF underlagt dette regelsæt vil have “UCITS” i navnet. 

Du kan også finde amerikanske ETF’er, som typisk ikke er UCITS-regulerede. De må som hovedregel ikke markedsføres direkte til private investorer i EU, og de følger ikke nødvendigvis samme investorbeskyttelse og krav til spredning. 

Hvad er Skats positivliste?

Skats positivliste er en liste over investeringsfonde og ETF’er, der beskattes som aktieindkomst – og ikke som kapitalindkomst.  

ETF vs. en traditionel investeringsforening

Selvom der er strukturelle forskelle mellem ETF’er og traditionelle investeringsfonde, vurderer Finanstilsynet, at de i praksis minder meget om hinanden – særligt når det gælder UCITS-fonde. 

Det afgørende for dig som investor er derfor: 

  • Hvordan fonden beskattes 
  • Hvor høje de samlede omkostninger er 
  • Og hvordan du handler og opbevarer fonden 

Hvis du vil være sikker på at vælge en ETF, der ikke adskiller sig for meget fra de danske investeringsfonde, kan du gå efter UCITS ETF’ere, fordi de lever op til de samme regulativer, som investeringsfondene gør. 

ETF vs. investeringsfond – kort fortalt

Skat: 

ETF’er er næsten altid lagerbeskattede, dvs. du betaler skat hvert år af værdistigningen. Investeringsfonde kan være lager- eller realisationsbeskattede, dvs. du betaler først skat, når du sælger. 

Handel: 

ETF’er handles løbende i realtid på børsen – som aktier. Investeringsfonde handles én gang dagligt til officiel kurs. 

Omkostninger: 

ETF’er har ofte lavere løbende omkostninger. Men husk: Der kan være valutavekslings- og depotgebyrer. 

Regulering: 

UCITS-ETF’er og danske investeringsfonde følger samme EU-regler for investorbeskyttelse og risikospredning. 

Tilgængelighed: 

Begge typer kan købes via netbank eller handelsplatforme som fx Nordnet og Saxo Bank.