Aldersopsparingen er blevet mere attraktiv
Der modregnes ikke længere i sociale ydelser, hvis en person i husstanden indbetaler til en aldersopsparing. Det har gjort aldersopsparingen endnu mere populær.
Nye regler betyder, at det er blevet mere attraktivt at spare penge op til pensionen via en aldersopsparing.
Førhen var det sådan, at indbetalingen til en aldersopsparing kunne betyde, at en husstand ville få mindre udbetalt i forskellige sociale ydelser. Det skyldtes, at arbejdsgiverens indbetaling til aldersopsparingen tidligere blev indregnet i den personlige indkomst, fordi aldersopsparingen – modsat fradragsberettigede pensionsordninger – bliver beskattet på indbetalingstidspunktet.
Hvis en arbejdsgiver fx indbetalte 750 kroner om måneden til ens alderspension, betød det indtil for nylig, at husstandens indtægt ville være forhøjet med 750 kroner, hvilket ville betyde lavere sociale ydelser, da de sociale ydelser jo netop er indtægtsbestemte.
Aldersopsparing kort fortalt
Aldersopsparing er en pensionsordning, hvor du kan få udbetalt dine penge på én gang, i flere rater eller som en livsvarig udbetaling. Indbetalinger til aldersopsparingen kan ikke trækkes fra i skat. Til gengæld beskattes pengene heller ikke, når du får dem udbetalt.
Den helt store fordel ved alderspensionen er, at den ikke bliver modregnet i folkepensionens tillæg, når den udbetales, hvorfor netop denne pensionsopsparing er relevant for især lav- og mellemindkomstgrupper uden store pensionsopsparinger.
Når du sparer op til livet som pensionist, er det en god idé at få kombineret de forskellige pensionstyper, så du fx får en solid bund af livsvarig pension (livrente), en ratepension, som sikrer dig en fast månedlig udbetaling, og en aldersopsparing som supplement.
Samme status som livrente og ratension
Beregninger, som Sampension har lavet, viser, at en husstand, der fik tilskud til fx boligstøtte, og hvor der af en arbejdsgiver indbetales til en alderspension, tidligere mistede omkring 550 kroner om måneden i tilskud.
Men det er altså fortid nu, efter at Folketinget i maj måned ændrede reglerne med virkning fra indkomståret 2024.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Så meget koster det dig, hvis du vil samle dine klatpensioner
I yderste konsekvens kan høje omkostninger være med til, at færre får samlet deres klatpensioner og derfor ender med at have færre penge til rådighed, når de går på pension, mener cheføkonom.
Webinar: Hvornår er det bedste tidspunkt at gå på pension?
Bliv klogere på, hvordan du kan fordele dine forskellige indtægter, så du får mest muligt ud af din pensionsopsparing.
Læg en nedsparingsplan, og få mere ud af din pension
De fleste vil opleve, at indtægten bliver mere kompleks, når de bliver pensionist. For at få det meste ud af pensionen er det vigtigt at have lagt en plan for, hvordan indtægterne skal fordeles. I stedet for en plan for opsparing, skal du have en nedsparingsplan.