Vælg elektronikdækning frem for tillægsforsikringer
Når du køber fx en mobiltelefon, får du typisk tilbudt at tilkøbe en forsikring til produktet, men disse tillægsforsikringer kan sjældent betale sig.
Når du køber et produkt, bliver du ofte tilbudt at tilkøbe en forsikring til produktet – en tillægsforsikring, der kun dækker dette ene produkt.
”Rent økonomisk kan disse forsikringer sjældent betale sig – og det er, fordi de er en for god forretning for både forsikringsselskaber og butikker, at de gerne vil sælge dem,” siger chefkonsulent Lars Baadsgaard i Forbrugerrådet Tænk.
Tillægsforsikringer er ofte en dyr løsning
Han forklarer, at en forsikring altid er lidt som at spille lotto, og i den forbindelse er en tillægsforsikring til måske 500 kr. i forbindelse med køb af et fjernsyn et meget dyrt lod, hvor der er lille sandsynlighed for gevinst, i forhold til hvad tillægsforsikringen koster.
Rent økonomisk kan disse forsikringer sjældent betale sig – og det er, fordi de er en for god forretning for både forsikringsselskaber og butikker, at de gerne vil sælge dem. Lars Baadsgaard Chefkonsulent Forbrugerrådet Tænk
Tillægsforsikringer tilbydes typisk i forbindelse med køb af elektronik, og det er dog værd at være opmærksom på, at en almindelig indboforsikring ikke normalt dækker elektronisk udstyr, og elektronikdækning skal tilvælges.
”Men rent økonomisk set er det en bedre forretning at bruge 400-500 kr. årligt på at inkludere elektronik i din indboforsikring, end det er at bruge 400-500 kr. på en tillægsforsikring, hver gang du køber noget elektronik og hårde hvidevarer,” siger Lars Baadsgaard, fordi indboforsikringen dækker al din elektronik og ikke kun et enkelt produkt.
Hvad dækker en elektronikforsikring?
Overordnet dækker en elektronikforsikring normalt al elektronik i hjemmet, men du bør læse forsikringsbetingelserne grundigt, for det er forskelligt fra selskab til selskab, hvordan elektronikforsikringen dækker.
”Nogle selskaber dækker også større pixelfejl på fladskærme, mens andre selskaber udelukkende dækker med nyværdierstatning i op til to år, fra du købte produktet, mens andre erstatter med nyværdi, indtil produktet er fire år gammelt,” siger Lars Baadsgaard.
Nogle skader er ikke dækket
Skader forvoldt af dyr eller børn er måske ikke dækket af din elektronikdækning. Ligeledes er det ikke sikkert, at din tillægsforsikring dækker selvforvoldte skader på elektronik. Slitageskader dækkes som udgangspunkt ikke af elektronikforsikringen, men de kan være dækket af en tillægsforsikring.
”Du skal være opmærksom på, at din elektronikforsikring ikke dækker på samme måde som tillægsforsikringer tilkøbt til et specifikt produkt. Et kendt problem er fx, at du taber din telefon og ødelægger skærmen. En sådan skade vil sandsynligvis være dækket af tillægsforsikringen, men ikke nødvendigvis være dækket af elektronikforsikringen i indboforsikringen,” siger Lars Baadsgaard.
Han pointerer, at der derfor godt kan være situationer, hvor en tillægsforsikring tilkøbt til et enkelt produkt kan give mening.
”Hvis du ikke under nogen omstændigheder kan bære tabet af fx at erstatte din telefon eller computer, kan en tillægsforsikring give mening. Men hvis din økonomi kan bære et sådant mindre økonomisk tab, bør du undlade at tegne tillægsforsikringer, når du køber elektronikprodukter og hårde hvidevarer,” siger Lars Baadsgaard.
Det skal du vide, før du vælger husforsikring
Som udgangspunkt er de forskellige dækninger i husforsikringen ens, men der er nogle områder, hvor husforsikringerne hos de enkelte selskaber adskiller sig, og som du bør være særligt opmærksom på.
Her er de bedste og billigste husforsikringer
Se, hvilken husforsikring er billigst og bedst. Vi har testet forsikringer hos 15 forskellige selskaber, og testen viser, at du kan roligt kan gå efter den billige husforsikring.
Ulykkesforsikringen bliver dyrere, når du bliver ældre
Flere forsikringsselskaber hæver prisen på ulykkesforsikringen i takt med, at du bliver ældre, men det er forskelligt, hvor meget prisen ændrer sig - og nogle hæver slet ikke prisen. Bliv klogere her.