Kun nye kunder får gavn af rentenedsættelser
Bankerne sænker gerne renten på nye boliglån for at lokke kunder i butikken, mens loyale kunder med eksisterende lån ikke får glæde af en lavere rente. Det er ikke rimeligt, mener Forbrugerrådet Tænks cheføkonom. Der er dog noget, du selv kan gøre.
Fire gange i 2024 sænkede Nationalbanken renten, men de lavere renter har ikke været en fordel for alle bankkunder med boliglån. I tre af de største danske banker har man i flere tilfælde kun sænket renten for nye boliglån, hvorimod kunder med eksisterende lån ikke har fået sænket renten og dermed fået billigere lån.
Aktuelle tal fra Mybanker viser ifølge Børsen, at den gennemsnitlige rente i de tilbud, som bankerne giver på banklån via Mybanker, er faldet fra 6,5 procent til 4,2 procent i november, mens renten på eksisterende boliglån er faldet fra 6,7 til godt 5 procent. Rentefaldet er altså mindre på eksisterende lån end på nye lån.
”Det er ikke noget, vi bifalder. Når bankerne sænker renten, bør også de eksisterende bankkunder få glæde af det,” siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk. Han kalder det for lokkelån, når fx bankerne reklamerer med, at de har sat renten ned på nye boliglån.
”Så er der alene tale om at få lokket nye kunder ind i butikken, men prisen for de billigere lån til nye kunder betaler de eksisterende kunder jo for. Det er ikke rimeligt over for de loyale kunder,” siger han.
Fodslæbende banker
Når du låner penge til en bolig, kan du finansiere op til 80 procent af boligens pris med et lån i et realkreditinstitut. 15 procent kan lånes i banken, hvilket også kaldes for efterfinansiering, og det er ofte betydelige beløb, det drejer sig om. Vil du fx købe en bolig til fire millioner kroner og har brug for at få efterfinansieret 15 procent, er det altså 600.000 kroner, du skal i banken for at låne.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Sådan forhandler du en god aftale med din bank
Bankrådgiveren kan virke som en autoritet, men rådgiveren er også bankens sælger. Hvordan forhandler du den bedste aftale med din bank? Få hjælp her.
Konkurrencen fungerer ikke på realkreditmarkedet, og det koster boligejere dyrt
Danskerne skal ikke betale for bankernes rentefest
Mens bankerne nyder godt af en høj indlånsrente i Nationalbanken, må forbrugerne tage sig til takke med noget nær nul i rente på deres indlån. Derfor tjener bankerne lige nu milliarder – og forbrugerne betaler gildet.