Visa/Dankort: Det skal du vide om dit betalingskort Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Det skal du vide, hvis du bruger Visa/Dankort

Hvad koster et Visa/Dankort, og hvorfor skal du være opmærksom på, om du bruger Dankort- eller Visakortdelen af dit betalingskort? Hvad er et Mastercard Dankort? Få svarene her.

Foto: Getty Images · 1. september 2022
VisaDankort

Visa/Dankort er reelt to forskellige betalingskort samlet i ét – Dankortet og Visakortet.

Dankortet er Danmarks nationale betalingskort. Visakortet er et internationalt betalingskort.

Visa/Dankortet er et debetkort. Debetkort er direkte tilknyttet til din konto, så når du bruger dit kort, bliver beløbet trukket samme dag eller dagen efter.

Hvad koster et Visa/Dankort?

Folketinget har vedtaget, at bankerne ikke må tage høje gebyrer for Dankortet, hverken fra dig eller fra butikkerne, når du bruger dit Dankort til at betale med.

Visa/Dankortet har ingen årlige gebyrer i de fleste danske banker.

Betaler du med Dankort, betyder det, at de fleste butikker har lave omkostninger ved at modtage din betaling. Så kan de sælge deres produkter billigere.

Betaler du med Visa/Dankortet inden for EU, betaler du et valutagebyr. Betaler du med Visa/Dankort uden for EU, betaler du et hæve – og valutagebyr.

Kan jeg lave overtræk på kortet?

Dankortet har ikke saldokontrol. Det betyder, at du kan lave overtræk.

Overtræk kan virke attraktivt, da du ikke bliver afvist ved kassen, hvis du ikke har penge på kontoen. Men overtræk kan hurtigt blive dyrt for dig, da der er høje renter og gebyrer ved overtræk.

Brug Dankortet, når du handler i fysiske butikker

Betaler du med Visa/Dankort i Danmark, skal du som hovedregel betale med Dankort-delen af kortet.

Dankortet er generelt det billigste betalingskort i Danmark – det har faste, lave gebyrer bestemt ved lov. Ved internationale betalingskort er der intet loft over gebyrerne.

Betaler du i fysiske butikker, er kortterminalerne typisk indstillet til at tage imod Dankort-delen af dit Visa/Dankort, når du betaler.

Hvornår skal jeg bruge Visa-delen i fysiske butikker?

Køber du en vare, du ikke får udleveret med det samme som fx et møbel eller en fladskærm på bestilling, så skal du bruge Visa-delen af dit Visa/Dankort til betalingen.

Visa-delen giver dig bedre muligheder end Dankortet for at få dine penge tilbage, hvis du ikke modtager den vare, du har betalt for.

For at bruge Visa-delen af dit Visa/Dankort, skal du trykke på den gule knap ved tastaturet på terminalen, inden du laver en betaling.

Brug Visa-delen, når du shopper online

Handler du på en webshop, dansk eller udenlandsk, køber du flybilletter, koncertbilletter eller andre dyre forudbetalte varer, skal du betale med Visa-delen af dit Visa/Dankort.

Visa-delen giver dig bedre muligheder end Dankortet for at få dine penge tilbage, hvis du ikke modtager den vare, du har betalt for.

Køber du varer i danske onlinebutikker som bliver leveret inden for få dage, kan du dog med fordel bruge Dankort-delen af dit Visa/Dankort.

Betalinger med Dankortet er også den billigste løsning for de fleste webshops.

Sådan skifter du mellem Visa og Dankort, når du shopper online

Vil du at betale med Visa-delen af dit Dankort, trykker du på Visa-logoet og indtaster kortoplysningerne fra dit Visa/Dankort.

Vil du betale med Dankort-delen af dit Visa/Dankort, trykker du på Dankort-logoet.

Udenlandske onlinebutikker tager ikke imod Dankortet, så her bruger du automatisk Visa-delen af dit Visa/Dankort.

Visakort og Dankort – har du indsigelsesmuligheder?

Visa/Dankortet giver dig mulighed for at lave indsigelse hos din bank og få pengene tilbage, hvis du har købt et produkt, du ikke har modtaget.

Visa-delen af kortet giver bedre indsigelsesmuligheder end Dankort-delen af kortet, så brug Visa-delen når du køber produkter, du ikke modtager med det samme.

Køber du rejser, koncertbilletter eller andre forudbetalte varer, kan Visa-delen af dit kort også have en konkursforsikring tilknyttet. Kontakt din bank for at høre nærmere.

Hvad er et Mastercard Dankort?

Siden 1988 er Visa det eneste selskab, der har udgivet Dankort i samarbejde med bankerne. I august 2022 meddelte Sydbank imidlertid, at de vil udfase Visa/Dankortet til fordel for et Mastercard Dankort.

Det nye Mastercard Dankort kommer i princippet til at fungere på samme måde som et Visa/Dankort, men det har i modsætning til Visa/Dankort to kortnumre. Når du handler i butikker, vil det automatisk være dankortdelen, der registreres, hvis butikken tager imod Dankort. Tager butikken kun imod Mastercard, betaler man automatisk med Mastercard-delen, hvor det altså tidligere var Visa.

Giver kortet ekstra beskyttelse mod misbrug?

Visa/Dankortet giver ikke en særlig ekstra beskyttelse i forhold til andre betalingskort, men ved onlinekøb er du beskyttet af 2-faktor godkendelsen.

2-faktor godkendelse beskytter dit betalingskort mod onlinesvindel og kræver, at du bekræfter din identitet ved onlinekøb via dit NemID/MitID eller en personlig sikkerhedskode.

Kan du betale med Visa/Dankort i betalingsapps?

Du kan bruge Visa/Dankortet i alle betalingsapps, men Apple Pay og Google Pay registrerer ikke Dankortdelen. Det betyder, at du automatisk betaler med Visa-delen af dit kort.

Danske Bank har dog meldt ud, at de i løbet af efteråret 2022 vil tilbyde deres kunder muligheden for at tilknytte deres Dankort til Apple Pay.

Fordele og ulemper ved Visa/Dankortet

Fordele

Ulemper

  • Dankort er generelt det billigste kort for butikkerne at modtage i Danmark.
  • Dankort er det kort, der kan bruges flest steder i hele Danmark.
  • Visa/Dankort virker i udlandet.
  • Pengene trækkes ofte kort tid efter, du har brugt kortet.
  • I din netbank kan du følge med i, hvor mange penge du bruger.
  • Dankortet kan koste dig årlige gebyrer i nogle banker.
  • Dankortet kan ikke bruges i udlandet, hvis det ikke er et Visa/Dankort.
  • Dankortet har ikke saldokontrol, så du kan bruge flere penge, end du har.
  • Handler du på nettet, ved du ikke altid, om du bruger Visa-delen eller Dankort-delen af dit Visa/Dankort. Køber du eksempelvis flybilletter på en dansk hjemmeside med dit Dankort, så er du ikke sikret, hvis flyselskabet går konkurs.

Forbrugerrådet Tænk mener: Betal med Dankort-delen af dit Visa/Dankort

Dankortet er det billigste betalingskort i Danmark, fordi omkostningerne er fastsat ved lov. Dankortet er desværre under pres fra mange sider. Bankerne især promoverer internationale kreditkort som MasterCard og Visa-kortet, da de giver bankerne mulighed for at tjene flere penge gennem gebyrer og provision.
Selvom du som forbruger umiddelbart ikke oplever omkostningerne ved de forskellige betalingskort, så ender du med at betale for det via generelt højere priser.

Hos Forbrugerrådet Tænk kæmper vi for, at bevare Visa/Dankortet, fordi et samlet Visa/Dankort giver dig Danmarks billigste betalingskort og et kort der er billigt at bruge i udlandet - i et og samme kort.

Jacob Ruben Hansen, økonom i Forbrugerrådet Tænk