Visa/Dankort: Det skal du vide om dit betalingskort Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Det skal du vide, hvis du bruger Visa/Dankort

Hvad koster et Visa/Dankort, og hvorfor skal du være opmærksom på, om du bruger Dankort- eller Visakortdelen af dit betalingskort? Læs med her.

Erik Slot Malmqvist · Foto: Getty Images · 22. februar 2021
VisaDankort

Visa/Dankort er reelt to forskellige betalingskort samlet i ét – Dankortet og Visakortet.

Dankortet er Danmarks nationale betalingskort. Visakortet er et internationalt betalingskort.

Visa/Dankortet er et debetkort. Debetkort er direkte tilknyttet til din konto, så når du bruger dit kort, bliver beløbet trukket samme dag eller dagen efter.

Hvad koster et Visa/Dankort?

Folketinget har vedtaget, at bankerne ikke må tage høje gebyrer for Dankortet, hverken fra dig eller fra butikkerne, når du bruger dit Dankort til at betale med.

Visa/Dankortet har ingen årlige gebyrer i de fleste danske banker.

Betaler du med Dankort, betyder det, at de fleste butikker har lave omkostninger ved at modtage din betaling. Så kan de sælge deres produkter billigere.

Betaler du med Visa/Dankortet inden for EU, betaler du et valutagebyr. Betaler du med Visa/Dankort uden for EU, betaler du et hæve – og valutagebyr.

Kan jeg lave overtræk på kortet?

Dankortet har ikke saldokontrol. Det betyder, at du kan lave overtræk.

Overtræk kan virke attraktivt, da du ikke bliver afvist ved kassen, hvis du ikke har penge på kontoen . Men overtræk kan hurtigt blive dyrt for dig, da der er høje renter og gebyrer ved overtræk.

Køb i fysiske butikker: Brug Dankortet

Betaler du med Visa/Dankort i Danmark, skal du som hovedregel betale med Dankort-delen af kortet.

Dankortet er generelt det billigste betalingskort i Danmark – det har faste, lave gebyrer bestemt ved lov. Ved internationale betalingskort er der intet loft over gebyrerne.

Betaler du i fysiske butikker, er kortterminalerne typisk indstillet til at tage imod Dankort-delen af dit Visa/Dankort, når du betaler.

Hvornår skal jeg bruge Visa-delen i fysiske butikker?

Køber du en vare, du ikke får udleveret med det samme som for eksempel et møbel eller en fladskærm på bestilling, så skal du bruge Visa-delen af dit Visa/Dankort til betalingen.

Visa-delen giver dig bedre muligheder end Dankortet for at få dine penge tilbage, hvis du ikke modtager den vare, du har betalt for.

For at bruge Visa-delen af dit Visa/Dankort, skal du trykke på den gule knap ved tastaturet på terminalen, inden du laver en betaling.

Online shopping: Brug Visa-delen

Shopper du online på danske eller udenlandske onlinebutikker og betaler for flybilletter, koncertbilletter eller andre dyre forudbetalte varer, skal du betale med Visa-delen af dit Visa/Dankort.

Visa-delen giver dig bedre muligheder end Dankortet for at få dine penge tilbage, hvis du ikke modtager den vare, du har betalt for.

Køber du varer i danske onlinebutikker som bliver leveret inden for få dage, kan du med fordel bruge Dankort-delen af dit Visa/Dankort.

Betalinger med Dankortet er billigst for de fleste butikker, også onlinebutikkerne.

Online shopping: Hvordan skifter jeg mellem Visa og Dankort?

Vil du at betale med Visa-delen af dit Dankort, trykker du på Visa-logoet og indtaster kortoplysningerne fra dit Visa/Dankort.

Vil du betale med Dankort-delen af dit Visa/Dankort, trykker du på Dankort-logoet.

Udenlandske onlinebutikker tager ikke imod Dankortet, så her bruger du automatisk Visa-delen af dit Visa/Dankort.

Visakort og Dankort – har du indsigelsesmuligheder?

Visa/Dankortet giver dig mulighed for at lave indsigelse hos din bank og få pengene tilbage, hvis du har købt et produkt, du ikke har modtaget.

Visa-delen af kortet giver bedre indsigelsesmuligheder end Dankort-delen af kortet, så brug Visa-delen når du køber produkter, du ikke modtager med det samme.

Køber du rejser, koncertbilletter eller andre forudbetalte varer, kan Visa-delen af dit kort også have en konkursforsikring tilknyttet. Kontakt din bank for at høre nærmere om dette.

Giver kortet ekstra beskyttelse mod misbrug?

Visa/Dankortet giver ikke en særlig ekstra beskyttelse i forhold til andre betalingskort, men ved onlinekøb er du beskyttet af 2-faktor godkendelsen.

2-faktor godkendelse beskytter dit betalingskort mod onlinesvindel og kræver, at du bekræfter din identitet ved onlinekøb via dit NemID eller en personlig sikkerhedskode.

Kan du Visa/Dankort i betalingsapps?

Visa/Dankortet kan du bruge i alle betalingsapps.

Apple Pay og Google Pay registrerer ikke Dankortdelen af dit Visa/Dankort. Betaler du med Apple Pay og Google Pay, bruger du Visa-delen af kortet – ikke Dankortet.

Fordele og ulemper ved Visa/Dankortet

Fordele

Ulemper

  • Dankort er generelt det billigste kort for butikkerne at modtage i Danmark.
  • Dankort er det kort, der kan bruges flest steder i hele Danmark.
  • Visa/Dankort virker i udlandet.
  • Pengene trækkes ofte kort tid efter, du har brugt kortet.
  • I din netbank kan du følge med i, hvor mange penge du bruger.
  • Dankortet kan koste dig årlige gebyrer i nogle banker.
  • Dankortet kan ikke bruges i udlandet, hvis det ikke er et Visa/Dankort.
  • Dankortet har ikke saldokontrol, så du kan bruge flere penge, end du har.
  • Handler du på nettet, ved du ikke altid, om du bruger Visa-delen eller Dankort-delen af dit Visa/Dankort. Køber du eksempelvis flybilletter på en dansk hjemmeside med dit Dankort, så er du ikke sikret, hvis flyselskabet går konkurs.

Forbrugerrådet Tænk mener: Betal med Dankort-delen af dit Visa/Dankort

"Dankortet er det billigste betalingskort i Danmark. Der er bestemt ved lov, at omkostningerne ikke må være højere end, hvad det kræver at drive kortet. Det sikrer, at Dankortet både er billigt for dig og for butikkerne.

Dankortet er desværre under pres fra mange sider. Bankerne især promoverer internationale kreditkort som MasterCard og Visa-kortet, da de giver bankerne mulighed for at tjene flere penge gennem gebyrer og provision.

Hos Forbrugerrådet Tænk kæmper vi for, at bevare Visa/Dankortet, fordi et samlet Visa/Dankort giver dig Danmarks billigste betalingskort og et kort der er billigt at bruge i udlandet - i et og samme kort."

Ida Marie Moesby, økonom i Forbrugerrådet Tænk