Din bank kan gøre ferien dyrere – tjek gebyret på dit kort
Når du bruger dit Visa- eller Mastercard på ferie i udlandet, lægger banken et gebyr oven i beløbet. En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser, at gebyret varierer meget mellem bankerne – og det kan koste dig dyrt.

Flybilletter, overnatning, oplevelser og restaurantbesøg – i sig selv kan ferien i udlandet være en dyr fornøjelse. Mange er dog ikke klar over, at gebyret for at bruge betalingskortet uden for Danmarks grænser er en ekstraudgift, der kan løbe op, i feriebudgettet.
Alle danske banker tager nemlig et såkaldt valutakurstillæg oven i det beløb, som du hæver i en udenlandsk automat, eller som du bruger dit betalingskort til at betale med i fx supermarkedet. Kurstillægget er bankernes betaling for at veksle pengene for dig i udlandet.
En ny gennemgang, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget af satserne hos 15 danske banker, viser dog store forskelle mellem, hvad bankerne tager sig betalt for den samme ydelse.
Hvad er valutakurstillæg?
Valutatillæg på Visa/Dankort eller Mastercard er bankens gebyr for at veksle danske kroner til udenlandsk valuta, når du som forbruger benytter kortet i udlandet eller handler i en udenlandsk netbutik. Typisk har banker i Danmark et valutatillæg i størrelsesordenen en til to procent, men det afhænger fx af, om man handler i Europa eller ej. Et valutatillæg på fx 1,5 procent betyder, at en forbruger, der køber for et beløb svarende til 1.000 kroner i en udenlandsk forretning eller netbutik, skal betale 15 kroner i valutatillæg, for at der kan hæves danske kroner på forbrugerens konto til betalingen.
Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
”Overordnet viser vores undersøgelse, at alle bankerne har et valutakurstillæg på at anvende både Visa-kort og Mastercard i udlandet. Tillæggene er forskellige, afhængigt af om man anvender Visa-kort eller Mastercard, og om man betaler i fx euro eller dollars, men typisk er det billigst at betale med Visa-kort i euro. Og så kommer prisen altså også an på, hvilken bank du er kunde i,” fortæller projektleder i Forbrugerrådet Tænk Emil Rosager Schaarup.
Gebyrer kan løbe op i mange penge
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Sådan får du Dankort i ApplePay
Mange banker tilbyder nu, at du kan bruge Dankort-delen af dit Visa/Dankort i Apple Pay. Se, hvordan du gør.

Ventetiden trækker ud for Dankort-brugere, der vil betale med mobilen
Fra næste år skal danske banker inkludere Dankort-delen af Visa/Dankort i Apple Pay. Rundspørge viser, at der stadig er uklarhed om, hvordan udrulningen kommer til at foregå.

Dét skal du vide om MobilePay
Kan du få pengene tilbage, hvis du er blevet snydt og har brugt MobilePay? Få styr på fordele, ulemper og sikkerhed, når det gælder MobilePay.