Forbrugslån: Find det bedste og billigste | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan finder du det bedste og billigste forbrugslån

Låner du penge til et nyt køkken, kan det blive rigtig dyrt. Men hvordan finder du så det bedste og billigste forbrugslån? Få hjælp her.

Rune Hendriksen · Foto: Getty Images · 2. december 2020
Sådan finder du det bedste og billigste forbrugslån

Lån kan være fristende, hvis dit køleskab går i stykker, og du ikke har råd til et nyt, eller hvis du skal have et nyt køkken. Men tænk dig godt om, før du låner penge til forbrug.

Lån koster nemlig penge – og ofte ganske mange af dem, viser vores test af forbrugslån.

Opsparing er altid den billigste måde, hvis du skal købe et nyt fjernsyn eller køleskab. Bliver du nødt til at tage et forbrugslån? Så skal du se dig godt for. Få hjælp til at finde det bedste forbrugslån her.

Hvad er et forbrugslån?

Forbrugslån er et lån, der ikke er bundet til for eksempel dit hus eller din bil. Du behøver ikke oplyse, hvad du skal bruge lånet til. Det har den konsekvens, at lånet er dyrere end lån, hvor lånets sikkerhed er bundet i din ejendom eller din bil.

Forbrugslån kan du optage enten hos en bank eller hos et lånefirma.

Vil du have det billigste lån? Det får du ved at holde øje med 2 nøgletal, før du låner:

  • Det samlede tilbagebetalingsbeløb
  • ÅOP, som er de årlige omkostninger i procent

Læs videre og find ud af, hvorfor de 2 tal er vigtige.

Hvor meget skal du betale tilbage?

Forbrugslån koster. Når du tager et forbrugslån, skal du betale gebyrer, renter og etableringsomkostninger ud over det beløb, du har lånt.

Prisen på lånet ser du ved at kigge efter tilbagebetalingsbeløbet. Firmaerne og bankerne skal oplyse det samlede tilbagebetalingsbeløb. Beløbet viser, hvor meget du reelt skal betale tilbage. Beløbet skal firmaerne angive i kroner og ører.

Prisen for et forbrugslån varierer meget. Nogle steder betaler du i alt 80.000 kroner tilbage for et lån på 40.000 kroner. Andre steder koster det meget mindre.

Hvad koster lånet?

ÅOP (Årlige omkostninger i procent) er de samlede årlige udgifter for et lån. Firmaerne og bankerne skal oplyse ÅOP for et lån, når de reklamerer med det i tv eller på websider.

ÅOP varierer meget og kan ligge på under 10 procent til over 30 procent. Det viser Forbrugerrådet Tænk Penges test af forbrugslån.

Låner du penge, kan du kigge på ÅOP for at se, hvilket lån der har de laveste omkostninger. Det er især et godt værktøj, hvis du sammenligner lån af forskellige beløbsstørrelser.

Hvor skal du låne penge?

Forbrugslån er generelt billigere hos en traditionel bank end hos lånefirmaer. Det viser Forbrugerrådet Tænk Penges test af forbrugslån.

I banken bliver du kreditvurderet. Det betyder, at banken kigger på din økonomi og vurderer din evne til at betale lånet tilbage. På den måde tager du ikke et lån, som du ikke kan betale tilbage.

Lånefirmaet kreditvurderer dig ikke nødvendigvis, og du kan derfor risikere at tage et lån, som du rent faktisk ikke har økonomi til at betale tilbage. Betaler du ikke tilbage på dit lån, kan du ende i RKI som dårlige betaler.

Forbrugerrådet Tænk mener: Låneselskaber skal være bedre til at tjekke din økonomi, før de låner dig penge

"Forbrugslånefirmaerne må ikke låne dig penge, hvis du ikke har en chance for at betale dem tilbage. Derfor skal firmaerne tjekke din økonomi i form af en kreditvurdering, inden de godkender lånet.

Reglerne om kreditvurdering skal beskytte dig mod at tage dyre lån, som du ikke har økonomi til at betale tilbage.

Virksomhederne lever ikke altid op til deres ansvar om at lave en ordentlig kreditvurdering. Derfor arbejder Forbrugerrådet Tænk for, at Finanstilsynet indskærper reglerne og sikrer, at de overholdes"

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom