Det skal du vide, hvis du investerer via banken
Banken kan hjælpe dig med at investere din opsparing. Det er let, men det kan også være dyrt. Få hjælp til at vælge rigtigt, hvis du vil investere.
Investeringer i aktier og obligationer kan få din opsparing til at vokse. Men ikke alle har lyst til at investere selv, og derfor bruger mange bankernes investeringsløsninger.
Men bankens investeringsløsninger er dyre. Og det er vigtigt, at du holder et skarpt øje med de omkostninger, der er forbundet med dine investeringer, for de vil altid have en negativ effekt på dit afkast. De betyder nemlig, at din investering som minimum skal have et positivt afkast højere end de omkostninger, du betaler, før du vil opleve et positivt nettoafkast.
Her får du svar på:
- Hvad betyder din risikoprofil?
- Hvad er dine muligheder for investering med bankens hjælp?
- Hvad skal du vide om en porteføljeplejeordning?
- Hvad skal du vide om puljeordninger?
- Hvad er traditionel investeringsrådgivning?
- Hvad er onlineinvestering via banken?
- Hvad betyder de omkostninger, der er forbundet med investeringerne for din opsparing?
- Hvad skal du sige til banken?
- Hvad med etiske investeringer
- Kan du få mere ud af dine investeringer?
Få hjælp til at træffe det bedste valg, hvis du vil investere med bankens hjælp.
Din risikoprofil er vigtig for dine investeringer
Vil du investere din opsparing med bankens hjælp, skal du gøre dig klart, hvor stor en risiko du vil tage med din opsparing. Du kan nemlig både vinde og tabe, når du investerer dine penge.
Banken hjælper dig med at fastlægge din risikoprofil, før I vælger investeringer. Investeringer er tit svære at forstå, og banken har derfor pligt til at rådgive dig om produktets afkast og risici.
Bankens investeringsprodukter er enten mærket med grøn, gul eller rød alt efter risiko, forventet afkast og hvor komplekst produktet er:
- Produkt med GRØN mærkning:
Du har lille risiko for at tabe hele det investerede beløb.
Produktet er simpelt at gennemskue. Produktet kan for eksempel være danske stats- og realkreditobligationer. - Produkt med GUL mærkning:
Du har risiko for at tabe det hele eller dele af investeringen.
Produktet er relativt let at gennemskue. Det kan være aktier, investeringsbeviser og virksomhedsobligationer. - Produkt med RØD mærkning:
Du har risiko for at tabe hele eller mere end det investerede beløb, eller produktet er vanskeligt at gennemskue. Det kan for eksempel være unoterede aktier, virksomhedsobligationer eller optioner.
For mange private investorer vil investeringer med rød mærkning være for risikable og komplekse til at investere i. Bankrådgiverne skal have en særlig uddannelse, hvis de rådgiver om røde produkter.
Forstå bankens tilbud
Investerer du med bankens hjælp, har du som regel fire muligheder:
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Her er de bedste investeringsforeninger og ETF’er
Der er store prisforskelle på investeringsforeninger og ETF'er med globale aktier – og markante forskelle på, hvordan de klarer sig, når det gælder afkast.
Her er forskellen på en investeringsforening og en ETF
De to investeringsprodukter minder på nogle måder om hinanden og kan godt sammenlignes, men en ETF adskiller sig på enkelte punkter, som du bør kende til.
Sådan får du penge ud af dine værdipapirer
Det er vigtigt at forstå, hvordan investeringer bliver til penge. Nogle værdipapirer giver udbytte af sig selv, mens andre skal sælges for at give penge.