Pension: Sådan undgår du at betale strafafgift på aldersopsparingen
Du skal selv holde øje med, hvor meget der bliver indbetalt på din aldersopsparing, hvis du vil undgå at betale strafafgift ved for høje indbetalinger.
![Mand med computer og kop kaffe](/sites/default/files/styles/medium/public/2024-02/aldersopsparing-pension-strafafgift.jpg?h=29234840&itok=ExapQ5WL)
Sætter du mere end 58.900 kroner ind på aldersopsparingen om året, bliver du straffet med en afgift, og det er der ifølge Skatteforvaltningen 40.000 personer, som årligt kommer ud for.
Derfor skal du holde øje med, hvor meget du indbetaler til den type pensionsordning, især hvis du både har tegnet en aldersopsparing via banken og også har en aldersopsparing via pensionsselskabet. Det er nemlig er den samlede indbetaling, der tæller.
Aldersopsparing kort fortalt
Aldersopsparing er en pensionsordning, hvor du kan få udbetalt dine penge på én gang, i flere rater eller som en livsvarig udbetaling. Indbetalinger til aldersopsparingen kan ikke trækkes fra i skat.
Til gengæld beskattes pengene heller ikke, når du får dem udbetalt. Den helt store fordel ved alderspensionen er, at den ikke bliver modregnet i folkepensionens tillæg, når den udbetales, hvorfor netop denne pensionsopsparing er relevant for især lav- og mellemindkomstgrupper uden store pensionsopsparinger.
Når du sparer op til livet som pensionist, er det en god idé at få kombineret de forskellige pensionstyper, så du fx får en solid bund af livsvarig pension (livrente), en ratepension, som sikrer dig en fast månedlig udbetaling, og en aldersopsparing som supplement.
Læs mere her“Hvis du har to aldersopsparinger, bør du sikre dig, at det beløb, som du maksimalt må indbetale i et indkomstår, ikke overskrides, når du lægger indbetalingerne sammen. Dit pensionsselskab vil rådgive om faldgruberne ved flere ordninger hos forskellige udbydere, men du skal selv være opmærksom og tage kontakt, så det kommer til at ske,” siger Jan V. Hansen, direktør for pension i F&P.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
![Kvinde kigger på sin pension](/sites/default/files/styles/teaser_small_breakpoint/public/2022-06/pension-pensionspulje-banker.jpg?h=29234840&itok=mDY1b0M2)
Bankerne har snablen godt nede i din pension
Pensionspuljer er en nem måde at spare op til pensionen ved siden af sin arbejdsmarkedspension, men bankerne tager alt for mange penge for at håndtere et simpelt investeringsprodukt.
![Midaldrende par kigger på deres pensionspulje i deres webbank](/sites/default/files/styles/teaser_small_breakpoint/public/2022-06/pensionspulje-pensionsopsparing-hos-banken-for-dyr.jpg?h=29234840&itok=6NRoRDG4)
Pensionspuljer kunne koste under det halve
Bankerne tager alt for høje priser for pensionspuljer. Forbrugerrådet Tænks egen pensionspulje viser, at bankerne kunne tage under det halve af deres nuværende priser og stadig tjene godt på det.
![Pensionister med god økonomi i en park](/sites/default/files/styles/teaser_small_breakpoint/public/2023-06/nedsparingsplan-pension-oekonomi-optimering.jpg?h=09665811&itok=OXMpxLrg)
Læg en nedsparingsplan, og få mere ud af din pension
De fleste vil opleve, at indtægten bliver mere kompleks, når de bliver pensionist. For at få det meste ud af pensionen er det vigtigt at have lagt en plan for, hvordan indtægterne skal fordeles. I stedet for en plan for opsparing, skal du have en nedsparingsplan.