Sådan undgår du at betale strafafgift på aldersopsparingen
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Pension: Sådan undgår du at betale strafafgift på aldersopsparingen

Du skal selv holde øje med, hvor meget der bliver indbetalt på din aldersopsparing, hvis du vil undgå at betale strafafgift ved for høje indbetalinger.

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 28. februar 2024
Mand med computer og kop kaffe

Sætter du mere end 58.900 kroner ind på aldersopsparingen om året, bliver du straffet med en afgift, og det er der ifølge Skatteforvaltningen 40.000 personer, som årligt kommer ud for.

Derfor skal du holde øje med, hvor meget du indbetaler til den type pensionsordning, især hvis du både har tegnet en aldersopsparing via banken og også har en aldersopsparing via pensionsselskabet. Det er nemlig er den samlede indbetaling, der tæller.

Aldersopsparing kort fortalt

Aldersopsparing er en pensionsordning, hvor du kan få udbetalt dine penge på én gang, i flere rater eller som en livsvarig udbetaling. Indbetalinger til aldersopsparingen kan ikke trækkes fra i skat. 

Til gengæld beskattes pengene heller ikke, når du får dem udbetalt. Den helt store fordel ved alderspensionen er, at den ikke bliver modregnet i folkepensionens tillæg, når den udbetales, hvorfor netop denne pensionsopsparing er relevant for især lav- og mellemindkomstgrupper uden store pensionsopsparinger. 

Når du sparer op til livet som pensionist, er det en god idé at få kombineret de forskellige pensionstyper, så du fx får en solid bund af livsvarig pension (livrente), en ratepension, som sikrer dig en fast månedlig udbetaling, og en aldersopsparing som supplement.

Læs mere her

“Hvis du har to aldersopsparinger, bør du sikre dig, at det beløb, som du maksimalt må indbetale i et indkomstår, ikke overskrides, når du lægger indbetalingerne sammen. Dit pensionsselskab vil rådgive om faldgruberne ved flere ordninger hos forskellige udbydere, men du skal selv være opmærksom og tage kontakt, så det kommer til at ske,” siger Jan V. Hansen, direktør for pension i F&P.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?