Sådan undgår du boligskattegæld
Som følge af nye boligskatteregler oparbejder mange boligejere lige nu en gæld til SKAT i form af indefrosne boligskatter, og fra 2025 løber der renter på gælden. Reagerer du inden nytår, kan du undgå en boligskattegæld.
Den ordning, der i princippet skal beskytte boligejere mod større boligskatter på grund af højere ejendomsvurderinger, kan gøre, at mange ender med en stor boligskattegæld. Det skyldes, at der fra den 1. januar 2025 begynder at løbe renter på gælden.
”Hvis din ejendomsvurdering – og dermed boligskat – stiger fra 2024 og frem, vil stigningen automatisk blive indefrosset som et lån til SKAT, og gælden skal først betales, når du skal sælge din bolig. Mange er dog ikke klar over, at de indefrosne boligskatter snart bliver forrentet med en effektiv rente på 2,68 procent, hvis man ikke gør noget,” fortæller Finn Madsen, der er ekspert i personskat og partner i revisions- og rådgivningsvirksomheden Beierholm.
Det består boligskatten af
Er du boligejer, betaler du to slags skatter: ejendomsværdiskat og grundskyld (også kaldet ejendomsskat).
Din boligskat består af to skatter: ejendomsværdiskat, som er en procentsats af værdien af din ejendom, og grundskyld, som er en promille af værdien af den grund, din bolig ligger på. Det er begge stigninger, der indefryses.
Fra 2024 bliver både ejendomsværdiskat og grundskyld opkrævet via din betaling af skat i løbet af året, hvor du før har betalt grundskyld direkte til kommunen med et girokort to gange årligt.
Ifølge beregninger, som Nordea Kredit har lavet for Berlingske, ligger den gennemsnitlige indefrosne gæld på landsplan på 7.300 kroner pr. boligejer. I nogle kommuner ligger den indefrosne gæld dog på helt op til 73.000 kroner pr. boligejer.
Undgå renter på din indefrosne boligskat
Ordningen med de indefrosne ejendomsskatter skyldes, at vi den 1. januar 2024 fik nye boligskatteregler og et nyt ejendomsvurderingssystem, der kort fortalt betyder, at din boligskat fremover følger værdien af din ejendom. For nogle har det givet skattelettelser, mens det for andre har ført til højere boligskatter.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Det skal du vide, inden du sætter dine penge ind på en opsparingskonto
Sætter du dine penge på en opsparingskonto kan du få en højere rente, men du skal være opmærksom på bl.a. binding og gebyrer.
Spar penge i hverdagen: Her er vores bedste sparetips
Priserne stiger på alt fra dagligvarer til el, og du har måske brug for at kigge budgettet igennem. Disse overvejelser og ændringer i dine vaner kan give dig en sundere økonomi og spare dig penge.
Sådan deler I værdierne i en skilsmisse
Hvem skal have hvad, når I skal hvert til sit? Få eksperternes råd til at dele bolig, gæld og værdier.