Skal du eje eller dele bil?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Skal du eje eller dele bil? 

For nogle kan delebiler være en rigtig god idé, men det kan være svært at få et overblik over, hvad det koster.

Morten Steiniche · 6. december 2024
bil i baggrunden - og en bilnøgle, der gives videre fra den ene til den anden

Der kan være flere fordele ved at deles om bilerne i stedet for at eje en selv. Først og fremmest kan det være billigere at bruge delebilerne. Du betaler nemlig kun for bilen, når du bruger den. Til gengæld er udvalget af delebiler langt størst i hovedstaden og i de største byer, så hvis du bor et andet sted, kan udvalget være meget lille eller slet ikke eksisterende.

Ifølge Transportministeriet blev knap tre fjerdedele af alle ture med delebil således foretaget i Storkøbenhavn i 2020, og det er også i hovedstadsområdet, at de fleste delebilordninger findes. Tidligere på året trak delebilselskabet Hyre stikket i Odense og Aarhus, så selskabet nu kun har delebiler i København.

Lokale delebilordninger

Der er også andre delebilordninger end de kommercielle; fx er der rundtom i landet mange lokale delebilordninger, hvor borgere, virksomheder eller foreninger er gået sammen om delebiler. Og endelig kan der være meget lokale delebilordninger som fx Øpower på Ærø, hvor turister og fastboende kan leje to Teslaer.

Udviklingen blæser dog ikke i øjeblikket i retning af delebilordningerne. Ifølge Vejdirektoratet udgør delebilerne en halv procent af det samlede antal kørte kilometer i personbiler i perioden 2020 til 2023. Det er en lille smule mindre end i perioden fra 2016 til 2019. 

Et fænomen i de store byer

På spørgsmålet om, hvorfor delebilernes andel af den samlede trafik er stagneret, svarer Andreas Egense, afdelingsleder for Transportanalyse hos Vejdirektoratet:

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?