Her får du de bedste og billigste lån til energiforbedringer
Vil du fx skifte varmekilde eller have nye energirigtige vinduer for at sænke din boligs energiforbrug, kan du få billige lån i nogle banker. Se, hvor du finder de bedste lån til energiforbedringer.
Skal du låne penge til at sænke boligens energiforbrug, er der gode nyheder, for lån til energirenoveringer er i flere banker attraktive. Det viser vores test.
Og der er noget at komme efter ved at energirenovere boligen, for bygninger og boliger står ifølge Energistyrelsen for næsten 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark. Så kan du sænke energiforbruget i din bolig, er det godt for klimaet og måske også for husholdningsbudgettet.
Testens hovedkonklusioner
- Nogle pengeinstitutter tilbyder billige lån til energirenovering, men der er store forskelle. Flere banker har således potentielt dyre produkter på hylderne.
- I nogle banker kan du i visse tilfælde slippe for at betale etableringsomkostninger.
- I visse pengeinstitutter er der krav om, at du fx skal have din Nemkonto i banken for at få tilbudt det attraktive lån.
Energirenovering af din bolig
EU besluttede sidste år, at alle nye bygninger i EU – også bygninger til privat beboelse – skal være klimaneutrale fra 2030. Eksisterende boliger skal være klimaneutrale fra 2050, og det kan bl.a. gøres ved at energirenovere dem, fx ved at skifte varmekilde eller isolere.
Hvis du kun har brug for at få skiftet olie- eller gasfyret ud med en varmepumpe eller fjernvarme, kan du optage et ’Fyr dit fyr’-lån i banken. ’Fyr dit fyr’-ordningen blev vedtaget af regeringen med støtte af Finans Danmark i 2023 for at sætte skub i udfasningen af olie og gas som opvarmningskilder.
Et ’Fyr dit fyr’-lån er uden tinglysningsafgift og oprettelsesgebyr og også typisk til en lav rente.
Men energiforbedringer kan være andet og mere end at udskifte olie- og gasfyret. Det er lån til fx anskaffelse og installering af varmepumpe, ventilationsanlæg, solcelleanlæg, husstandsvindmølle, isolering og udskiftning af døre og vinduer med det formål at reducere boligens energiforbrug.
Der er dog forskel på, hvad bankernes energilån kan bruges til; fx kan du i Jyske Bank også bruge energilånet til at opsætte en ladestander til elbiler og klimasikre boligen med dræn.
Så meget kan energiforbedringerne spare dig i kroner og øre
Der kan være mange penge at spare om året på at få boligen energirenoveret:
-
Hvis du fx bor i et klassisk parcelhus med gasfyr og udskifter dine gamle tolags termovinduer med nye A-mærkede vinduer, kan du ifølge Energistyrelsen spare 6.000 kroner i gennemsnit om året på varmeregningen.
-
Hvis du isolerer loftet og går fra en 100-mm- til en 300-mm-isolering, vil du ifølge Energistyrelsen kunne spare omkring 3.500 kroner om året på varmeregningen, hvis du varmer boligen op med naturgas. Hvis du varmer boligen op med en varmepumpe, er besparelsen på omkring 1.400 kroner om året.
-
Hvis du isolerer en hulmur, som tidligere har indeholdt gammel leca-isolering, som nu er faldet sammen, kan du ifølge Energistyrelsen spare 3.300 kroner om året, hvis du varmer op med gas. Besparelsen er dog på hele 13.800 kroner, hvis hulmuren tidligere var helt uden isolering, og op til 5.500 kroner, hvis du har en varmepumpe.
Vi har testet disse bankers lån
Vi har testet de lån til energiforbedringer, som 12 banker tilbyder.
- Arbejdernes Landsbank
- Danske Bank
- Jyske Bank
- Lån & Spar Bank
- Merkur Andelskasse
- Nordea
- Nykredit
- Spar Nord Bank
- Sparekassen Danmark
- Sparekassen Kronjylland
- Sydbank
- Vestjysk Bank.
Vi har undersøgt lån på 250.000 kroner og 500.000 kroner med en løbetid på fem eller ti år og forskellige belåningsgrader.
I testen har vi taget udgangspunkt i, at hele lånet bruges til energiforbedringer. Vi har bl.a. undersøgt, hvor meget det koster dig at låne til at energiforbedre din bolig.
Det har vi gjort ved at se på de årlige omkostninger i procent (ÅOP), som dækker renter, etableringsomkostninger og løbende gebyrer.
De bedste og billigste lån til at energiforbedre din bolig
Det er både de lave renter og de lave etableringsomkostninger, der er årsagen til de meget prisattraktive lån, som nogle af bankerne tilbyder.
I nogle lånesituationer kan renten komme helt ned på 1,75 procent. Se, hvilke banker klarer sig bedst i vores test af lån til energiforbedringer.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Sådan vælger du det bedste og det billigste billån
Hvad koster billånet? Skal du vælge billån med fast eller variabel rente? Og hvilket lån er bedst til benzinbiler og elbiler? Få hjælp her.
Rentefri afbetaling: Pas på, du ikke bliver snydt
Du kan købe smartphones, tøj og møbler på afbetaling, og flere forhandlere lokker med, at renten er nul procent. Men betaler du alligevel ekstra i sidste ende?
Dette lån tiltrækker mange modne boligejere
Én type lån med fast rente og afdragsfrihed er nu slået igennem hos dem med store friværdier.