Sådan vælger du den rigtige bilforsikring
Har du bil, skal du have en bilforsikring. Men hvordan vælger du den rigtige forsikring? Og hvad, udover prisen, skal du tænke over?
Har du en bil, er det lovpligtigt for dig at have en ansvarsforsikring. Ansvarsforsikringen dækker skader, du måtte komme til at lave på andre personer eller deres ejendele – fx andre biler.
Men der findes flere typer forsikringer, du kan supplere med.
Bliv klogere på, hvordan du finder den billigste og bedste bilforsikring til dig, og hvad du skal være opmærksom på, når du vælger bilforsikring.
Sammenlign forsikringer før du vælger
Inden du vælger bilforsikring, er det en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige forsikringsselskaber. Så kan du sammenligne dem og vælge den, hvor du får den dækning, du har brug for, til den bedste pris. Husk, at den dyreste forsikring ikke nødvendigvis er den, der dækker bedst i forhold til dine behov.
Du kan bruge forsikringsguiden.dk til at sammenligne pris og dækning hos forskellige forsikringsselskaber. Forsikringsguiden.dk er udviklet af F&P (brancheorganisationen for forsikrings- og pensionsselskaber) i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk.
Det kan du læse i forsikringsvilkårene
Forsikringsvilkårene fortæller dig blandt andet, hvad der skal være opfyldt, for at du er dækket i en given situation, og hvad du konkret skal gøre, hvis du får brug for forsikringen.
Du skal derfor huske at læse dem grundigt igennem. Vær især opmærksom på undtagelser – dvs. hvad der ikke er omfattet af forsikringen.
Dækningsvilkårene fortæller, hvad forsikringen dækker, hvem den dækker og hvor den dækker – eksempelvis om den dækker i udlandet.
Selvrisiko er også en del af dækningsvilkårene. Hos mange forsikringsselskaber kan du justere på, hvor høj din selvrisiko skal være, hvilket spiller ind på forsikringens pris.
Sammenlign dækningen hos forskellige forsikringer og vurder, hvilken dækning du har brug for. Undgå at betale for mere dækning, end du reelt skal bruge.
Det betyder selvrisikoen på din bilforsikring
Selvrisikoen på din bilforsikring er det beløb, du selv betaler, når en skade skal udbedres. Forsikringsselskabet betaler skadens resterende pris.
Sker der en skade, hvor udgifterne til reparationer lavere end din selvrisiko, bør du overveje, om det i det konkrete tilfælde giver mening at få skaden udbedret via forsikringen. Det gør det måske ikke.
Prisen på din forsikring varierer alt efter, om du har valgt at have en høj eller lav selvrisiko. Jo højere en selvrisiko du vælger, jo lavere bliver prisen på din forsikring.
Gør op med dig selv, hvor risikovillig du er og hvor høj en selvrisiko, du har råd til at betale, hvis du kommer ud for et uheld.
Sådan kan du skrue på prisen på din bilforsikring
Forbrugerrådet Tænk har analyseret 14 forsikringsselskaber og set på, hvordan prisen på bilforsikringer påvirkes af størrelsen på din selvrisiko, motorens størrelse, din alder og om du vælger førerdækning til eller fra:
Selvrisiko:
Forsikringspræmien er normalt højere, hvis selvrisikoen er lav. Omvendt betaler du typisk mindre i præmie, hvis selvrisikoen er høj. Vores analyse viser, at du i gennemsnit sparer 29 procent, når du vælger en selvrisiko på 5000 kr. i forhold til en selvrisiko på 0 kr. Men sætter du selvrisikoen endnu højere op, så falder prisen på forsikringen noget mindre – nemlig med 15,6 procent. Der kan altså være mange penge at spare ved at vælge en selvrisiko på 3-6.000 kr. og ikke fx en selvrisiko på 0 eller 2.000 kr..
Motorens størrelse:
Det er dyrere at forsikre en bil med en stor motor, end det er at forsikre en bil med en lille motor. Vores analyse viser, at den gennemsnitlige pris for bilforsikringen er 11 procent højere for en bil med en stor motor i forhold til en bil med en lille motor.
Din alder:
Din bilforsikring er markant dyrere, hvis du er under 25 år gammel, viser vores analyse. Det betyder også noget for prisen, hvor længe du har haft en bilforsikring. Efter 25 falder prisen på bilforsikringen jo ældre du er – og jo flere år, du har en bilforsikring – indtil du runder 70, hvor prisen igen stiger en smule.
Førerdækning:
Vælger du førerdækning til, stiger prisen på din bilforsikring gennemsnitligt med 5 procent, men der er store forskelle blandt forsikringsselskaberne, hvor nogle tager meget mere for denne dækning end andre.
Forsikringsselskaberne i analysen: Alka, Alm. Brand, Codan, FDM Forsikring, GF Forsikring, Gjensidige Forsikring, If, LB Forsikring, Pensam, PFA, Pompermo, TJM Forsikring, Topdanmark og Tryg.
Pakkeløsninger er ikke nødvendigvis billigst
Mange forsikringsselskaber tilbyder pakkeløsninger, hvis du køber flere af dine forsikringer hos samme selskab. Men de samlede priser gør det svært at gennemskue, hvad du egentlig betaler for de enkelte forsikringer – og om du har fundet den bedste bilforsikring til prisen.
På Forsikringsguiden.dk kan du se prisen på de enkelte forsikringer med og uden eventuelle samlerabatter.
Vi har flere gange testet forsikringspakker, og test viser, at det ofte bedre kan betale sig at sammensætte forsikringerne selv end at købe samlede pakker. Vær derfor kritisk overfor samlerabatter, når du køber forsikringer.
Tjek klager over forsikringsselskabet
Det kan være fint at høre erfaringer og meninger fra venner og familie, når du vælger forsikring. Men husk, at dine bekendtes oplevelser ikke nødvendigvis er repræsentative.
Du kan i stedet tjekke klagesagerne hos Ankenævnet for Forsikringer for at få et pejlemærke om selskabernes service og skadesbehandling. Hvis et selskab har forholdsvist mange klager i Ankenævnet for Forsikring, for forbrugeren for helt eller delvist medhold, kan det være et udtryk for, at forsikringsselskabet har en for hård behandling af skadesanmeldelserne.
Overvej, hvilke bilforsikringer du har brug for
Kaskoforsikring: Er bilen mange penge værd, kan det sandsynligvis godt betale sig at have en kaskoforsikring til den. Kaskoforsikringen dækker skader på din egen bil – eksempelvis hvis du ved et uheld kører ind i noget, eller hvis der er indbrud i din bil. Det kan det til gengæld sjældent betale sig med en kaskoforsikring, hvis bilen har en beskeden værdi. Opvej derfor bilens værdi mod kaskoforsikringens pris.
Glasdækning: Glassikring eller glasdækning er en ekstra forsikring, der kan være en del af kaskoforsikringen eller som kan tilkøbes. Glassikringen dækker typisk skader på ruder, spejle og lygter.
Førerdækning: Førerdækning dækker skader på dig selv og dækker mere end din ulykkesforsikring.
Vejhjælp: Vejhjælp gør, at du kan få hjælp, hvis din bil eksempelvis ikke kan starte eller går i stykker og skal bugseres på værksted.
Der findes flere tilvalg, du kan vælge til bilforsikringen. De gør alle forsikringen dyrere, så overvej altid nøje, om du har brug for dem.
Billån: Stir dig ikke blind på renten
Når du skal finansiere købet af din bil, er det vigtigt at have øje for etableringsomkostninger og løbende betalingsgebyrer, hvis du skal finde det billigste billån.
Her får du det billigste billån
Der er markante forskelle på, hvor dyrt billånet bliver for dig i de 15 banker, vi har testet. Særligt én bank skiller sig positivt ud i testen af lån til benzin- og dieselbiler.
Sådan vælger du det bedste og det billigste billån
Hvad koster billånet? Skal du vælge billån med fast eller variabel rente? Og hvilket lån er bedst til benzinbiler og elbiler? Få hjælp her.