Sådan vælger du den rigtige bilforsikring
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan vælger du den rigtige bilforsikring

Har du bil, skal du have en bilforsikring. Men hvordan vælger du den rigtige forsikring? Og hvad, udover prisen, skal du tænke over?

Julie Damkjær · Foto: Getty Images · 1. marts 2022
Et bilsammenstød hvor der bliver brug for den rigtige bilforsikring

Har du en bil, er det lovpligtigt for dig at have en ansvarsforsikring. Ansvarsforsikringen dækker skader, du måtte komme til at lave på andre personer eller deres ejendele – fx andre biler.

Men der findes flere typer forsikringer, du kan supplere med.

Bliv klogere på, hvordan du finder den billigste og bedste bilforsikring til dig, og hvad du skal være opmærksom på, når du vælger bilforsikring.

Sammenlign forsikringer før du vælger

Inden du vælger bilforsikring, er det en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige forsikringsselskaber. Så kan du sammenligne dem og vælge den, hvor du får den dækning, du har brug for, til den bedste pris. Husk, at den dyreste forsikring ikke nødvendigvis er den, der dækker bedst i forhold til dine behov.

Du kan bruge en prisportal til at sammenligne pris og ydelse hos forskellige forsikringsselskaber. Brug eksempelvis Forsikringsguiden.dk, der er udviklet af Forsikring & Pension (brancheorganisationen for forsikrings- og pensionsselskaber) i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk.

Læs forsikringsvilkårene grundigt

Forsikringsvilkårene fortæller dig blandt andet, hvad der skal være opfyldt, for at du er dækket i en given situation, og hvad du konkret skal gøre, hvis du får brug for forsikringen.

Du skal derfor huske at læse dem grundigt igennem. Vær især opmærksom på undtagelser – dvs. hvad der ikke er omfattet af forsikringen.

Dækningsvilkårene fortæller, hvad forsikringen dækker, hvem den dækker og hvor den dækker – eksempelvis om den dækker i udlandet.

Selvrisiko er også en del af dækningsvilkårene. Hos mange forsikringsselskaber kan du justere på, hvor høj din selvrisiko skal være, hvilket spiller ind på forsikringens pris.

Sammenlign dækningen hos forskellige forsikringer og vurder, hvilken dækning du har brug for. Undgå at betale for mere dækning, end du reelt skal bruge.

Beslut, om selvrisikoen skal være høj eller lav

Selvrisikoen på din bilforsikring er det beløb, du selv betaler, når en skade skal udbedres. Forsikringsselskabet betaler skadens resterende pris.  

Sker der en skade, hvor udgifterne til reparationer lavere end din selvrisiko, bør du overveje, om det i det konkrete tilfælde giver mening at få skaden udbedret via forsikringen. Det gør det måske ikke.

Prisen på din forsikring varierer alt efter, om du har valgt at have en høj eller lav selvrisiko. Jo højere en selvrisiko du vælger, jo lavere bliver prisen på din forsikring.

Gør op med dig selv, hvor risikovillig du er og hvor høj en selvrisiko, du har råd til at betale, hvis du kommer ud for et uheld.

Pakkeløsninger er ikke nødvendigvis billigst

Mange forsikringsselskaber tilbyder pakkeløsninger, hvis du køber flere af dine forsikringer hos samme selskab. Men de samlede priser gør det svært at gennemskue, hvad du egentlig betaler for de enkelte forsikringer – og om du har fundet den bedste bilforsikring til prisen.

På Forsikringsguiden.dk kan du se prisen på de enkelte forsikringer med og uden eventuelle samlerabatter.

En tidligere test fra Forbrugerrådet Tænk viste, at det bedre kunne betale sig at sammensætte forsikringerne selv end at købe samlede pakker – og det kan stadig være tilfældet i dag. Vær derfor kritisk overfor samlerabatter, når du køber forsikringer.

Tjek klager over forsikringsselskabet

Det kan være fint at høre erfaringer og meninger fra venner og familie, når du vælger forsikring. Men husk, at dine bekendtes oplevelser ikke nødvendigvis er repræsentative.

Du kan i stedet tjekke klagesagerne hos Ankenævnet for Forsikringer for at få et pejlemærke om selskabernes service og skadesbehandling.

Overvej, hvilke bilforsikringer du har brug for

Kaskoforsikringen dækker skader på din egen bil – eksempelvis hvis du ved et uheld kører ind i noget, eller hvis der er indbrud i din bil. Er bilen mange penge værd, kan det sandsynligvis godt betale sig at have en kaskoforsikring til den. Det kan det til gengæld sjældent, hvis bilen har en beskeden værdi. Opvej derfor bilens værdi mod kaskoforsikringens pris.

Glassikring er en ekstra forsikring, der kan være en del af kaskoforsikringen eller som kan tilkøbes. Glassikringen dækker typisk skader på ruder, spejle og lygter.

Førerdækning dækker skader på dig selv og dækker mere end din ulykkesforsikring.

Vejhjælp gør, at du kan få hjælp, hvis din bil eksempelvis ikke kan starte eller går i stykker og skal bugseres på værksted.

Der findes flere tilvalg, du kan vælge til bilforsikringen. De gør alle forsikringen dyrere, så overvej altid nøje, om du har brug for dem.