Investering: Tænk over dette, før du går i gang Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Investering: Tænk over dette, før du går i gang

Investerer du i aktier og obligationer, kan din opsparing vokse. Men du kan også miste pengene. Se her, hvad du skal være opmærksom på, før du går i gang.

Mette Andrea Boesgaard · Foto: Getty Images · 3. januar 2020
Kvinde ved computer, tænker over investering

Sparer du op til et hus, en bil eller et bryllup? Eller har du en sum penge stående på din konto?

Din opsparing vokser næsten ikke, hvis du har pengene stående på en almindelig konto i banken, fordi renten er meget lav.

Investering kan være en måde at få mere ud af dine penge på. Men hvad skal du tænke på, før du investerer?

Få hjælp her. 

Få overblik over din økonomi

Før du investerer, har du brug for at få overblik over din økonomi. Det er nemlig ikke altid den bedste løsning at investere din opsparing.

Investering koster penge. Det binder også din opsparing, så du ikke lige kan få pengene ud, hvis du får uforudsete udgifter.

Lav et budget, så du har overblik over din økonomi, før du investerer. Har du først investeret pengene, kan det være svært at få pengene ud igen, hvis du har brug for dem til uforudsete udgifter.

Har du et dyrt forbrugslån, kan det bedst betale sig for dig at betale lånet af først.

Se vores korte explainervideo om investering

Investere eller sætte pengene i banken?

Har du sparet et beløb op, eller har du råd til løbende at lægge penge til side? Så kan du:

  • Sætte opsparingen på en indlånskonto i din bank.

  • Lave en pensionsordning eller betale mere ind på en pensionsordning, du allerede har.

  • Investere i obligationer, aktier eller investeringsforeninger.

  • Investere et lille beløb hver måned i en investeringsrobot eller –app.

Er din opsparing på under 25.000 kroner? Eller skal du bruge pengene efter en kortere periode (cirka 5 år)? Så lad pengene stå på en konto i banken.

Renten er lav, men du løber ingen risiko, og du har ingen handels- og opbevaringsomkostninger. Du skal heller ikke tage et lån, hvis du pludselig får brug for pengene til uforudsete udgifter.

Investere eller sætte pengene i pensionen?

Din opsparing kan du enten selv investere eller sætte i din pension, hvor pensionsselskabet investerer pengene for dig.

Din arbejdsmarkedspension har typisk lave omkostninger. Derfor kan det være et godt alternativ til at investere dine penge.

Investerer du dine penge i din arbejdsmarkedspension, kan du dog først få pengene, når du skal pensioneres.

Ekstra indskud på pensionen kan også påvirke din folkepension.

Hvor mange penge skal du investere?

Investeringer er ikke kun for millionærer. Du kan godt investere de penge, du har stående på kontoen eller penge, som du er i gang med at spare op til en ny bil eller lignende.

Investerer du et enkelt beløb, skal du ikke investere mindre end 25.000 kroner. Investeringer koster tid og penge, og det er svært at få tilstrækkeligt ud af pengene, hvis beløbet er mindre.

Vil du investere et lille beløb løbende – for eksempel 1.000 kroner om måneden? Så kan du overveje en investeringsrobot som June, Nora og Darwin. Du skal stadig huske, at du skal investere på lang sigt for at få det bedste resultat.

Hvornår skal du bruge pengene?

Værdipapirer kan på kort sigt svinge meget i kurs. Hvis du kun investerer pengene i kort tid, risikerer du at tabe penge, fordi du kan risikere at sælge værdipapirerne på et dårligt tidspunkt.

Investerer du derimod pengene over en længere periode, har du større frihed til at vælge at sælge på det bedste tidspunkt.                                                                                                                                  

Du kan godt investere med en tidshorisont på 3-5 år, mens du sparer op til et hus, en ny bil eller lignende. Men du får mere ud af investeringen, hvis du lader pengene stå 20-30 år, til du skal på pension.

Investerer du i kortere tid, skal du investere mere forsigtigt, så du ikke risikerer at komme ud af investeringen med tab.

Hvor meget vil du risikere?

Investerer du dine penge, kan du risikere at tabe en del af eller ligefrem alle pengene. 

Din risiko skal derfor være tilpas lav til, at din investering ikke i værste fald kan true din økonomi. Men investeringen skal stadig give et afkast, der får din opsparing til at vokse.

Jo højere forventet afkast, desto større risiko tager du også – du bliver nemlig belønnet som investor for at påtage dig mere risiko.

Gør dig klart, hvor meget du kan tåle at miste, og hvad du er villig til at risikere at tabe, før du investerer.

Handle selv eller få bankens hjælp?

Investerer du din opsparing, har du flere muligheder:

  • du kan selv købe aktier eller obligationer

  • du kan lade banken investere dine penge

  • du kan få uafhængig rådgivning til investere dine penge

Bankens investeringsprodukter er den lette løsning, men det er typisk også den dyreste løsning. Banken køber og sælger hele tiden dine værdipapirer, og det skal de have penge for. Dertil kommer, at bankerne ofte investerer i deres egne investeringsforeninger, som ofte betaler provision til banken – ud af dine penge.

Køber du aktier eller obligationer via bankernes investeringsforeninger, skal du typisk betale omkring 1,50 procent af din opsparing om året i omkostninger.

Vælger du i stedet den billigste investeringsform - udenlandske investeringsbeviser (såkaldte ETF’ere) – kan du få gode investeringsbeviser, der koster dig 0,15 procent af din opsparing om året.

Investering via din bank kan altså koste dig 10 gange så meget i investeringsomkostninger, som hvis du placerer dine penge selv. Og blot små stigninger i omkostninger kan have meget stor betydning for resultatet af dine investeringer.

Vil du have uafhængig rådgivning til at investere dine penge, skal du finde en godkendt rådgiver. Det koster penge, men til gengæld får du rådgivning efter dine interesser.

Tjek omkostninger, ikke afkastet

Vælger du at investere din opsparing? Så kig altid på omkostninger frem for afkastet.

Omkostningerne er faste, hvorimod ingen kan gisne om afkastet. Blot få procent i omkostninger bliver til mange penge samlet set og over tid.