Tænk over dette, før du investerer i værdipapirer
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Tænk over dette, før du går i gang med at investere

Investerer du i aktier og obligationer, kan din opsparing vokse. Men du kan også miste pengene. Se her, hvad du skal være opmærksom på, før du går i gang.

Lindi Winkel og Emil Rosager Schaarup · Foto: Getty Images · 4. september 2024
Kvinde taler i telefon med en computer foran sig.

Investering kan være en måde at få mere ud af dine penge på. Inden du investerer din opsparing, skal du have et overblik over din økonomi – men der er flere ting, du også skal overveje. 

Her får du svar på:

  • Skal du investere eller sætte pengene i banken?
  • Skal du sætte pengene i pensionen?
  • Hvor meget skal du investere for?
  • Hvor lang tidshorisont skal du have i forhold til dine investeringer?
  • Hvor risikovillig er du?
  • Skal du investere selv eller få bankens hjælp

Få hjælp her.

Få overblik over din økonomi

Før du investerer, har du brug for at få overblik over din økonomi. Det er nemlig ikke altid den bedste løsning at investere din opsparing.

Investering koster penge. Det binder også din opsparing, og derfor skal du ikke investere penge, du kan få brug for til at dække uforudsete udgifter.

Inden du investerer, skal du derfor:

  • Lav et budget, så du har overblik over din økonomi.

Har du et dyrt forbrugslån eller anden dyr gæld, kan det bedst betale sig for dig at betale lånet af først.

Investere eller sætte pengene i banken?

Har du sparet et beløb op, eller har du råd til løbende at lægge penge til side? Så kan du:

  • Sætte opsparingen på en indlåns- eller opsparingskonto i din bank. 
  • Lave en pensionsordning eller betale mere ind på en pensionsordning, du allerede har.
  • Investere i obligationer, aktier eller investeringsforeninger.
  • Investere et beløb hver måned i fx en månedsopsparing.

Inden du investerer skal du sikre dig, at du har 2-3 månedslønninger stående til uforudsete udgifter. Husk også, at du ikke skal investere, hvis du kan få brug for pengene inden for kort tid – investering handler om at tænke langsigtet. Så hvis du fx ved, at du inden for en kort årrække, fx 1-2 år, kommer til at skulle bruge pengene til udbetaling til boligkøb, en større rejse, bryllup eller lignende, så er investering ikke nødvendigvis det rigtige. I det tilfælde skal du hellere lade pengene stå i banken.

Renten er lav, men du løber kun en minimal risiko, og du har ingen handels- og opbevaringsomkostninger. Du skal heller ikke tage et lån, hvis du pludselig får brug for pengene til uforudsete udgifter.

Se vores korte explainervideo om investering

Investere eller sætte pengene i pensionen?

Du kan selv investere din opsparing eller sætte den i din pension, hvor pensionsselskabet investerer pengene for dig. Din arbejdsmarkedspension har typisk lave omkostninger. Derfor kan det være et godt alternativ til at investere dine penge.

Investerer du dine penge i din arbejdsmarkedspension, kan du først få pengene, når du skal pensioneres. Er du tæt på pensionsalderen kan det være en oplagt løsning, men vær opmærksom på, at det måske ikke giver mening at sætte pengene i en ratepension, hvor du risikerer at blive modregnet i folkepension og efterløn. Her kan det være bedre at se på en aldersopsparing.

Hvor mange penge skal du investere?

Det kan typisk ikke betale sig at investere meget små beløb og handle ofte – det er for dyrt i omkostninger. Vil du i gang med at investere, kan omkring 25.000 kroner være et udmærket udgangspunkt.

Vil du investere et mindre beløb løbende – for eksempel 1.000 kroner om måneden? Så kan du overveje fx en månedsopsparing. Du skal stadig huske, at du skal investere langsigtet for at få det bedste resultat.

Hvornår skal du bruge pengene?

Værdipapirer kan på kort sigt svinge meget i kurs. Hvis du kun investerer pengene i kort tid, risikerer du at tabe penge, fordi du kan blive nødt til at sælge værdipapirerne på et tidspunkt, hvor aktiekursen er lav.

Investerer du derimod pengene over en længere periode, har du større frihed til at vælge at sælge på det bedste tidspunkt.                                                                                                                                  

Du kan godt investere med en tidshorisont på 3-5 år, mens du sparer op til et hus, en ny bil eller lignende. Men du får mere ud af din investering, hvis du lader pengene stå 20-30 år, til du skal på pension.

Investerer du i kortere tid, skal du investere mere forsigtigt, så du ikke risikerer at komme ud af investeringen med tab. Eller du kan overveje blot at spare pengene op, evt. på en opsparingskonto. 

Hvor meget vil du risikere?

Investerer du dine penge, kan du risikere at tabe en del af eller ligefrem alle pengene. 

Din risiko skal derfor være tilpas lav til, at din investering ikke i værste fald kan true din økonomi. Men investeringen skal stadig give et afkast, der får din opsparing til at vokse.

Jo højere forventet afkast, desto større risiko tager du også – som investor bliver du nemlig belønnet for at påtage dig mere risiko.

Gør dig klart, hvor meget du kan tåle at miste, og hvad du er villig til at risikere at tabe, før du investerer.

Skal du investere selv eller få bankens hjælp?

Investerer du din opsparing, har du flere muligheder:

  • du kan selv købe værdipapirer som aktier, investeringsbeviser eller obligationer.
  • du kan lade banken investere dine penge for dig.
  • du kan få uafhængig rådgivning til investere dine penge for dig.

Bankens investeringsprodukter er den lette løsning, men det er typisk også den dyreste løsning for dig. Banken køber og sælger hele tiden dine værdipapirer, og det skal de have penge for. Dertil kommer, at bankerne ofte investerer i deres egne investeringsforeninger, som ofte betaler provision til banken – ud af dine penge.

Køber du aktier eller obligationer via bankernes investeringsforeninger, skal du typisk betale omkring 1,50 procent af din opsparing om året i omkostninger.

Vælger du i stedet den billigste investeringsform - udenlandske investeringsbeviser (såkaldte ETF’ere) – kan du få gode investeringsbeviser, der koster dig 0,15 procent af din opsparing om året.

Investering via din bank kan altså koste dig 10 gange så meget i investeringsomkostninger, som hvis du placerer dine penge selv. Og blot små stigninger i omkostninger kan have meget stor betydning for resultatet af dine investeringer.

Vil du have uafhængig rådgivning til at investere dine penge, skal du finde en godkendt rådgiver. Det koster penge, men til gengæld får du rådgivning efter dine interesser.