Ved du, hvor meget du betaler for din bank? Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Ved du, hvor meget du betaler for din bank?

Banken er ikke gratis - du betaler mange penge for at være kunde i en bank gennem gebyrer og renter. Få hjælp til at spare penge her.

Mette Andrea Boesgaard · 30. november 2020

Din bank er ikke gratis. Renter på lån og gebyrer for pensioner, netbank, kreditkort og andre ting koster dig hvert år mange penge. Prisen er dog ikke den samme for alle kunder.

Magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge tester hvert år priserne hos bankerne. Testen viser, at en familie gennemsnitlig betaler omkring 14.000 kroner om året i udgifter til banken.

Vælger du den billigste bank, kan du spare op til 11.000 kroner hvert år, viser Forbrugerrådet Tænk Penges test.

Bankens tjenester kan koste dig tusindvis af kroner

Din bank betaler du for på mange forskellige måder. Det kan blandt andet være:

  • Renter på lån som for eksempel huslån, billån, forbrugslån og kassekredit.
  • Negativ rente ved stor opsparing.
  • Gebyrer som for eksempel bidragssatser på realkreditlån, hvis du har dit lån i samme koncern som banken.
  • Gebyrer på investeringer, for eksempel på investeringer via investeringsforeninger eller i pensioner.
  • Gebyrer på services som for eksempel netbank, overførsler, brug af Visa-kort og Mastercard, veksling af valuta og så videre.

Nogle gebyrer kan du have svært ved at se, at du betaler. Investerer du med hjælp fra din bank, bliver nogle gebyrer for eksempel modregnet i dit afkast.

Bankens priser afhænger af din økonomi

Prisen hos bankerne er ikke den samme for alle kunder.

Tilbyder banken dig et lån eller en service, afhænger prisen af, hvor meget de kan tjene på at have dig som kunde. Bank vurderer også, hvor stor en risiko du udgør for banken, hvis du for eksempel ikke kan betale dit lån tilbage.

Banken vurderer, om du er en god kunde ved at kigge på din økonomi og dit engagement.

Låner eller investerer du penge med hjælp fra din bank, tjener de på dig. Og har du værdier som for eksempel en bolig, har banken sikkerhed for sine penge.

Har du kun en lønkonto og ingen lån eller investeringer, betaler du mere for bankens services. Bankerne er dog forpligtet til at stille en NemKonto til rådighed for dig, så du kan få udbetalt din løn eller offentlige ydelser.

Du skal oplyses om bankens priser

Banken skal fortælle dig, hvor meget du betaler for dens services.

Din bank sender dig derfor en årsopgørelse hvert år i januar.

På årsopgørelsen kan du se, hvor meget du har betalt i renter og gebyrer for din banks services i årets løb.

Skal du have et samlet overblik over, hvad banken har opkrævet i renter og gebyr for samtlige af de produkter, du har via din bank? Så skal du huske, at mange banker er finansielle supermarkeder, der både omfatter banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber og så videre. Derfor skal du gennemgå årsopgørelser både fra banken, realkreditinstituttet og de forsikringer og investeringer, du har gennem din bank, for at se alle omkostninger.

Tjek bankens priser regelmæssigt

Bankens priser ændrer sig jævnligt. Selv om du fik en god pris for nogle år siden, kan det sagtens have ændret sig. Banken skal dog oplyse dig, når den ændrer priser på produkter og services.

Tjek din banks priser hvert andet år eller oftere – så er du sikker på, at du får den bedste pris.

Bankernes priser kan du sammenligne på pengepriser.dk eller mybanker.dk.

Er priserne steget, så tag fat i din bank og bed om en forklaring og prøv at forhandle prisen ned. Virker det ikke, kan du skifte bank.

Forbrugerrådet Tænk mener: Det skal være lettere at se, hvad du betaler i banken

"Banken ringer ikke af sig selv og tilbyder dig en lavere pris. Derfor skal du selv være aktiv for at få den bedste pris. Mange tænker meget over at finde tilbud på mælk og rugbrød, men alt for få bekymrer sig om at spare tusindvis af kroner på banken.

Forhandl med din bank, så du kan spare penge. Vil banken ikke give dig en lavere pris, kan du skifte bank.

Bankskifte er ikke så vanskeligt, som mange forestiller sig. Det kan dog være vanskeligt at sammenligne priser mellem bankerne, fordi priserne ofte er uigennemskuelige. Du skal selvfølgelig bruge lidt tid på bankskiftet, men den nye bank plejer at være meget behjælpelig med at ordne det praktiske ved skiftet."

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk