Ved du, hvor meget du betaler for din bank?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Ved du, hvor meget du betaler for din bank?

Banken er ikke gratis - du betaler for at være kunde i en bank gennem gebyrer og renter. Få hjælp til at spare penge her.

Mette Andrea Boesgaard · 5. august 2022

Renter på lån og gebyrer for pensioner, netbank, kreditkort og andre ting koster dig hvert år mange penge. Prisen er dog ikke den samme for alle kunder.

Test af bankpriser viser store prisforskelle

Vi har i 2019 testet priserne hos bankerne. Testen viste, at en familie gennemsnitlig betaler omkring 14.000 kroner om året i udgifter til banken, og at der kan være op til 11.000 kroner at spare ved at vælge den billigste bank.

Du betaler for banken på mange forskellige måder. Det kan blandt andet være:

  • Renter på lån som for eksempel huslån, billån, forbrugslån og kassekredit.
  • Negativ rente på din opsparing.
  • Gebyrer som bidragssatser på realkreditlån.
  • Gebyrer på investeringer.
  • Gebyrer på services som for eksempel netbank, overførsler, brug af Visa-kort og Mastercard, veksling af valuta og så videre.

Nogle gebyrer kan du have svært ved at se, at du betaler. Investerer du med hjælp fra din bank, bliver nogle gebyrer for eksempel modregnet i dit afkast.

Bankens priser afhænger af din økonomi

Prisen hos bankerne er ikke den samme for alle kunder.

Tilbyder banken dig et lån eller en service, afhænger prisen af, hvor meget de kan tjene på at have dig som kunde. Bank vurderer også, hvor stor en risiko du udgør for banken, hvis du for eksempel ikke kan betale dit lån tilbage.

Banken vurderer, om du er en god kunde ved at kigge på din økonomi og dit engagement.

Låner eller investerer du penge med hjælp fra din bank, tjener de på dig. Og har du værdier som for eksempel en bolig, har banken sikkerhed for sine penge.

Har du kun en lønkonto og ingen lån eller investeringer, betaler du mere for bankens services. Bankerne skal dog stille en NemKonto til rådighed for dig, så du kan få udbetalt din løn eller offentlige ydelser.

Du skal have bankens priser at vide

Banken skal fortælle dig, hvor meget du betaler for deres services.

Din bank sender dig derfor en årsopgørelse hvert år i januar.

På årsopgørelsen kan du se, hvor meget du har betalt i renter og gebyrer for din banks services i årets løb.

Vær opmærksom på, at mange banker er finansielle supermarkeder, så ud over at du betaler til banken, har du måske også betalt til realkreditinstituttet, forsikringsselskabet og andre virksomheder, som din bank arbejder sammen med.

Tjek bankens priser regelmæssigt

Selv om du fik en god pris hos din bank for nogle år siden, kan det sagtens have ændret sig. Banken skal oplyse dig, når den ændrer priser på produkter og services, men din økonomi eller andre bankers priser kan også have ændret sig med tiden.

Derfor er det en god idé at tjekke priserne hos din banks og sammenligne med konkurrenterne hvert andet år eller oftere.

Bankernes priser kan du sammenligne på mybanker.dk.

Forbrugerrådet Tænk mener: Det skal være lettere at se, hvad du betaler i banken

"Banken ringer ikke af sig selv og tilbyder dig en lavere pris. Derfor skal du selv være aktiv for at få den bedste pris. Mange tænker meget over at finde tilbud på mælk og rugbrød, men der kan være endnu flere penge at spare ved at være opmærksom på prisen i banken.

Jeg vil klart opfordre alle til at forhandle med deres bank – og give sig i kast med at skifte, hvis de kan få samme ydelser billigere et andet sted. Bankskifte er ikke så vanskeligt, som mange forestiller sig."

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk