Få styr på økonomien: Har du råd til en ny bil?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Har du råd til at købe en bil?

Det koster penge hver måned at have en bil. Så før du køber er det vigtigt, at du er sikker på, at du har råd til at have en bil. Få hjælp til at regne det ud her.

Foto: Getty Images · 23. august 2023
Række af nye biler set bagfra

Imagecredit: Getty Images

Det koster penge at have en bil. Omkostningerne ved at have en bil inkluderer for eksempel:

  • Afdrag på billånet
  • Bilforsikring
  • Afgifter
  • Brændstof og forbrug
  • Reparation, service og øvrig vedligeholdelse
  • Anskaffelse og udskiftning af sommerdæk og vinterdæk
  • Vejhjælp
  • Parkering
  • Værditab

Afdrag på lån

Afdrag på billånet er ofte en stor post. En stor del af beløbets størrelse afgøres af, hvor dyr bilen er. Men renter og gebyrer varierer, alt efter hvor du låner.

Hvis du skal købe en elbil, kan du bruge vores test af lån til elbiler til at finde det bedste lån.

Bilforsikring

Bilforsikring er en vigtig post i dit bilbudget. Nogle bilforsikringer er lovpligtige som en ansvarsforsikring. Derudover kan du kan for eksempel tilkøbe en kaskoforsikring, førerdækning, vejhjælp og glasskade.

Ansvarsforsikringen dækker skader, du laver på personer, biler eller ejendomme, hvis der sker et uheld.

Kaskoforsikringen dækker skader, der kommer på din egen bil ved for eksempel indbrud. Køber du en bil til under 25.000 kroner, er det ikke sikkert, at en kaskoforsikring, kan svare sig.

Prisen på din bilforsikring afhænger blandt andet af din alder, biltype, og hvor du bor. Unge bilister betaler ofte mere end ældre bilister med en skadesfri historik. Dyre biler er dyrere at forsikre. Bor du et sted, hvor der er stor risiko for skader på din bil, skal du måske også betale mere i forsikring.

Afgifter

Ejerafgift, udligningsafgift og partikeludledningsafgift er afgifter, du skal betale hvert år. Din biltype bestemmer hvilken afgift, du skal betale:

  • Ejerafgift: Grøn ejerafgift skal du betale hvert halve år. Afgiften beregnes ud fra motortype, og hvor langt din bil kører på literen. Hvis du har en bil, der er økonomisk at køre i, er afgiften lavere. Ejerafgiften er generelt lavere for benzinbiler end for dieselbiler, mens elbilerne har den laveste ejerafgift.
  • Udligningsafgift: Afgiften skal du betale hvert år, hvis du ejer en dieselbil eller en bil, der kører på natur- og biogas.
  • Partikeludledningsafgift: Er du ejer af en dieselbil uden partikelfilter, skal du betale en partikeludledningsafgift. Afgiften er 1.000 kroner om året, og det er uanset hvor langt din bil kører på literen.

Forbrug og brændstof

Brændstof er en stor udgift i dit bilbudget. Dine udgifter til brændstof/el afhænger af, om du har benzin-, diesel eller elbil, og hvor ofte og langt du kører.

Prisen på en liter diesel er ofte 1 til 2 kroner lavere end benzin. Men dieselbiler er dyrere end benzinbiler, og du skal køre langt, før det kan betale sig at købe en dieselbil.

Reparation, service og øvrig vedligeholdelse

Husk at sætte penge af i budgettet til reparationer på bilen. Bilen skal også til service og syn. Tager du regelmæssigt din bil med på værksted til serviceeftersyn, kan du forebygge skader og reparationer

Service er en kontrol af din bil, hvor defekte dele bliver skiftet. Prisen varierer, og mens nogle værksteder tilbyder en fast pris, har andre timepris.

Bilsyn er en lovpligtig inspektion, hvor automekanikeren tjekker, om din bil er sikker at have på vejene. Men han skiller den ikke ad. Bilen skal synes 4 år efter, den er blevet indregistreret og herefter hvert andet år.

Sommerdæk og vinterdæk

Du skal både have sommer- og vinterdæk til bilen. Husk også, at dækkene skal skiftes. Hvor tit du skal have skiftet dæk på bil afhænger af, hvor meget og hvor langt du kører.

Vejhjælp

Vejhjælp kan hjælpe dig, hvis din bil ikke vil starte i indkørslen, eller hvis du er gået i stå ude på landevejen. Autohjælp kan være dyrt, og ventetiden kan være lang, hvis du har brug for hjælp til bilen uden et vejhjælp abonnement.

Parkering

Beboerlicens til parkering eller garage i et lejlighedskompleks kan være nogle af de udgifter, som du skal medtænke, når du laver en post til parkering i dit bilbudget.

Værditab

Værditabet er en udgift, du først kan se, når du skal til at sælge din bil. Hvor meget din bil taber i værdi afhænger af, hvor gammel den er, og hvor mange kilometer den har kørt. Jo ældre din bil bliver, og jo flere kilometer den har kørt, desto mere vil den tabe i værdi i forhold til indkøbsprisen.

En tommelfingerregel er, at du skal regne med, at din bil taber 10-15 procent om året i værdi. Dit tab kan blive mindre, hvis du sørger for at få rabat eller nedslag i prisen, når du køber en ny bil.