Her er de bedste investeringsfonde og ETF’er med europæiske aktier
Vi har testet investeringsfonde og ETF'er, der investerer i europæiske aktier. Se, hvilke investeringsfonde balancerer risiko, afkast og omkostninger bedst.

Mange investeringsfonde og ETF’er bliver præsenteret som “globale”, men i praksis er en stor del af investeringerne ofte samlet i amerikanske teknologiselskaber som Tesla, Apple, NVIDIA, Microsoft, Amazon, Meta og Google (Alphabet).
Det betyder, at dit afkast i høj grad er afhængigt af, hvordan det går i USA – og især med de store tech-virksomheder. Den mest populære ETF på handelsplatformen Nordnet har fx over 99 procent af sine aktier i USA
Hvis du ønsker en bedre fordeling på tværs af lande og brancher, kan det være en god idé at se nærmere på fonde, der investerer i europæiske aktier. Det kan være en nem måde at styrke spredningen i din portefølje og gøre den mindre sårbar over for udsving på ét marked eller et land.
Samtidig ved vi, at der er store forskelle på, hvor meget du får ud af din investering i de enkelte investeringsfonde. Det skyldes forskelle i omkostninger, men også at det er forskelligt, hvor gode investeringsfondene er til at skabe afkast i forhold til den risiko, de tager. Det har altså stor betydning for din investering, hvor du investerer den. Derfor har vi testet investeringsfonde og ETF’ere, der investerer i europæiske aktier, så du kan investere dine penge der, hvor du får mest muligt ud af dem.
Hovedkonklusioner i testen af europæiske ETF’er og investeringsfonde
- I testen klarer de passivt forvaltede investeringsfonde og ETF’er sig markant bedre end de aktivt forvaltede.
- De passive fonde har ikke kun lavere omkostninger – investeringsfonde og ETF’er med europæiske aktier og en passiv strategi har i gennemsnit også leveret et højere afkast end de aktivt forvaltede fonde. Hvor meget bedre, kan du se længere nede i artiklen.
Fondens omkostninger, risiko og afkast er vigtige for din investering
Når du som investor skal vælge en investeringsfond med europæiske aktier, er der flere faktorer, du skal være opmærksomhed på. Her er fondens omkostninger blandt de vigtigste.
For uanset hvordan det går med investeringsforeningen (investeringsfonde) eller ETF’ens afkast, kommer du til at betale omkostninger, og de omkostninger, der er forbundet med dine investeringer, vil altid have en negativ effekt på dit afkast. De betyder nemlig, at din investering som minimum skal have et afkast højere end de omkostninger, du betaler, før du vil opleve et positivt afkast.
Men lave omkostninger alene betyder ikke, at en fond er en god investering. Den skal også have vist, at den historisk har givet et fornuftigt afkast – og det afkast skal passe til den risiko, man har taget. Et værktøj, man ofte bruger til at vurdere det, kaldes Sharpe ratio. Det viser, hvor meget ekstra afkast fonden har givet i forhold til den risiko, man har taget sammenlignet med en risikofri investering.
Hvad er Sharpe-ratio?
Det risikojusterede afkast måles i det såkaldte Sharpe-ratio, som kan ses i testskemaet for de enkelte fonde. Jo højere Sharpe-ratio, desto bedre står afkastet i forhold til den risiko, der er forbundet med fonden.
Endelig kan det være vigtigt, hvordan fondens aktier samlet set klarer sig i forhold til fx miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige faktorer
De bedste investeringsfonde er passive
En investeringsforening (investeringsfond) eller en ETF består af en mængde aktier. Med passiv forvaltning følger aktierne et indeks – det kan fx være C25, der er de 25 største virksomheder i Danmark. Med aktiv forvaltning sidder der porteføljeforvaltere og vurderer, hvilke aktier der skal sælges og købes for at give et højere afkast eller en lavere risiko.
Sådanne porteføljeforvaltere skal have løn, og blandt andet derfor er aktivt forvaltede fonde typisk dyrere end passivt forvaltede. Det sikrer dig dog ikke et bedre afkast.
Faktisk viser flere analyser, at aktivt forvaltede fonde sjældent giver et bedre afkast end det passive indeks, de måler sig op imod.
16 fonde i testen får samlet set en bedømmelse på ‘god’, og det er bemærkelsesværdigt, men ikke overraskende, at 14 af dem er passivt forvaltede fonde. De passive fonde har typisk lave omkostninger. Men udover de lave omkostninger, har de også et pænt historisk afkast og et fornuftigt risikojusteret afkast.
Investeringsfonde med europæiske aktier kan være amerikanske
Selvom en fond investerer i europæiske aktier, betyder det ikke nødvendigvis, at selve fonden er europæisk. Mange af de fonde, der fokuserer på Europa, er oprettet og administreret af amerikanske selskaber.
De bedste investeringsfonde og ETF’ere med europæiske aktier
Vi tildeler Bedst i Test til en ETF og en investeringsfond, som begge udmærker sig med både lave omkostninger og gode risikojusterede afkast.
Vil du se, hvilke investeringsforeninger er de bedste?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Sådan får du penge ud af dine værdipapirer
Det er vigtigt at forstå, hvordan investeringer bliver til penge. Nogle værdipapirer giver udbytte af sig selv, mens andre skal sælges for at give penge.

Investering: Tænk over dette, før du går i gang
Investerer du i aktier og obligationer, kan din opsparing vokse. Men du kan også miste pengene. Se her, hvad du skal være opmærksom på, før du går i gang.

Sådan kommer du i gang med at investere i obligationer
Risikoen ved at investere i obligationer er typisk lavere, end ved investering i aktier. Men hvad skal du vide, inden du placerer din opsparing i obligationer? Få svaret her.