Billån: Stir dig ikke blind på renten | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Billån: Stir dig ikke blind på renten

Når du skal finansiere købet af din bil, er det vigtigt at have øje for etableringsomkostninger og løbende betalingsgebyrer, hvis du skal finde det bedste billån til dig.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 16. februar 2022
Par køber elbil

Et lån med en lav rente kan godt være dyrere end et lån med en højere rente.

Det skyldes, at du også typisk betaler etableringsomkostninger, når du tager et billån.

Vi har i forbindelse med test af billån set etableringsomkostninger fra 0 kr. til over 20.000 kr., og det er vigtigt at være opmærksom på, hvad du betaler i etableringsomkostninger.

Forestil dig, at du vil købe en elbil til 400.000 kr. Du har sparet 80.000 kr. op til udbetalingen – hvilket svarer til 20 procent – så du skal låne 320.000 kr. for at kunne købe bilen.

Hos bilforhandleren bliver du tilbudt en rente på 0 procent. Til gengæld er der etableringsomkostninger på 10.000 kr. og et betalingsgebyr på 25 kr. pr. måned.

Du indhenter også tilbud fra to banker.

Bank nummer 1 tilbyder 0 procent i rente, 10.000 kr. i etableringsomkostninger og 0 kr. i løbende gebyrer, mens bank nummer 2 tilbyder 1 procent i rente og 0 kr. i etableringsomkostninger og løbende gebyrer.

Hvad er det bedste tilbud på billån?

Hvad der er det bedste tilbud for dig afhænger af, hvilken løbetid du ønsker på lånet, og at du altså beholder bilen i løbetiden og ikke sælger den igen hurtigt.

Ønsker du en løbetid på lånet på syv eller otte år, er lånet fra bank nummer 1 det mest fordelagtige.

Er løbetiden seks år, er ÅOP fra bank nummer 1 og 2 den samme, men det er en fordel af vælge lånet fra bank nummer 2, fordi du kan trække renteudgifter fra i skat.

Det kan du ikke med etableringsomkostningerne.

I ingen tilfælde med en løbetid på mellem tre og otte år er tilbuddet fra bilforhandleren det bedste tilbud i denne rent teoretiske beregning.

Etableringsomkostninger kan blive dyrt

Når du låner til en bil, betaler du renteudgifterne fordelt over hele lånets løbetid. Det betyder, at hvis du fx indfrier et billån med en løbetid på otte år efter blot tre år, fordi du sælger din bil, slipper du for at betale de renter, du skulle have betalt de resterende fem år af løbetiden.

Etableringsomkostningerne på lånet er også fordelt ud på hele lånets løbetid. Men etableringsomkostningerne bliver ikke mindre, fordi du indfrier lånet før tid. Det vil sige, at har du betalt 12.500 kr. i etableringsomkostninger på lånet, betaler du cirka 1.500 kr. af på det i de otte år, løbetiden er.

Sælger du bilen og indfrier lånet fx efter tre år, har du altså kun betalt 4.500 kr. af på de 12.500 kr., du betalte i etableringsomkostninger. Du mangler altså så at sige at betale 8.000 kr. af på etableringsomkostningerne, og det vil kunne mærkes – især hvis lånet er til en billig bil, hvor etableringsomkostningerne udgør en relativt høj del af hele lånet.