Hvad er det bedste tilbud på billån? Læs her, før du låner
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Billån: Stir dig ikke blind på renten

Når du skal finansiere købet af din bil, er det vigtigt at have øje for etableringsomkostninger og løbende betalingsgebyrer, hvis du skal finde det billigste billån.

Foto: Getty Images · 31. maj 2023
Par køber elbil

Et lån med en lav rente kan godt være dyrere end et lån med en højere rente. Det skyldes, at du også typisk betaler etableringsomkostninger, når du tager et billån. Vi har i forbindelse med vores seneste test af lån til elbil set etableringsomkostninger fra 0 kr. til op mod 20.000 kr..

Der kan også være omkostninger til førtidig indfrielse og løbende betalingsgebyrer på lånet. Derfor er det vigtigt at have øje for lånets ÅOP.

Hvad er det bedste tilbud på billån?

Forestil dig, at du vil købe en elbil til 300.000 kroner. Du har sparret 60.000 kroner op til udbetalingen, så du skal låne 240.000 kroner for at kunne købe bilen.

Hos bilforhandleren bliver du tilbudt en rente på 3,9 procent. Til gengæld er der etableringsomkostninger på 10.000 kr., og et betalingsgebyr på 25 kr. per måned. Derfor indhenter du også tilbud fra to banker.

Den ene bank tilbyder 4 procent i rente, 10.000 kroner i etableringsomkostninger og igen løbende gebyrer. Den anden bank tilbyder 5 procent i rente, 0 kr. i etableringsomkostninger og 0 kr. i løbende gebyrer.

Hvilket tilbud er det bedste for dig?

I alle tilfælde, du kan se nedenfor, er det banken med den højeste rente, der i sidste ende har det mest fordelagtige lån. I ingen tilfælde er tilbuddet fra bilforhandleren det bedste tilbud, selvom renten der tilbydes er den laveste.

embed_billaan_rentevsaaop

 

Etableringsomkostninger kan blive dyrt

Når du låner til en bil, betaler du renteudgifterne fordelt over hele lånets løbetid. Det betyder, at hvis du fx indfrier et billån med en løbetid på otte år efter blot tre år, fordi du sælger din bil, slipper du for at betale de renter, du skulle have betalt de resterende fem år af løbetiden.

I beregningen af lånets ÅOP er etableringsomkostningerne også fordelt ud på hele lånets løbetid. Fx svarer det til cirka 1.500 kr. om året i hele lånets løbetid, hvis du har betalt 12.500 kr. i etableringsomkostninger.

Sælger du bilen og indfrier lånet fx efter tre år, har du stadigvæk betalt 12.500 kr. i etableringsomkostninger, derfor kan man sige, at lånets ÅOP i virkeligheden bliver meget højere, end det du blev præsenteret for, da du optog lånet.